Elektr.szyby

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
I stało sie .Ani jedna ani druga .Nawet nie drgna.Bezpiecznik ok.Tylko mi nie mówcie ,że to ten modół miedzy siedzeniami mam sobie wymienieć ?

Powiesze albo kobitke albo mechanika.To któres z nich.I oczywiscie nie ma winnych.

Ludzie litosci! Przy takim słońcu robi sie gorąco za szyba i troche sprawiedliwosci musi od czasu do czasu wpaść do środka.

Moze ktos wie gdzie i czego szukać?

Czy kontrolki na przyciskach świecą lekko w ciemności (o wiele słabiej niż przedtem) ? Dla pewności sprawdź złączkę zasilania całego układu, które znajduje się pod "podpórką na nogę" koło pedału sprzęgła - lubi korodować .

No własnie.Nic się nie swieci.A się świeciło

Po przeczytaniu wątków o szybach, postanowiłem dodać swój problem w tym wątku (padło losowo). Nie znalazłem nic związanego ze swoim problemem.
Mój problem todyczy oczywiście Omegi B i ma następujące objawy :

nie podnosi się szyba kierowcy !! opuszcza się i owszem..ale się nie chce podnieść całe szczęście działa na nią moduł domukania szyb.
Szczerze - nie bardzo mi się uśmiecha zamykać szybę poprzez trzymanie przycisku zamykania drzwi w kluczyku

Macie jakieś sprawdzone i konkretne pomysły...????

reszta szyb działa poprawnie

pozdrawiam

Robert

A nie możesz kierownicy przeniesc na prawą stronę?

Konkretów żadnych nie mam, ale na mój gust, to cóś masz z włącznikiem tychże. U mnie czasami tyż nie chce zadziałać. Dopiero po którymś tam kliknięciu łaskawie opuści albo podniesie.
Spróbuj zamienić włączniki, dla sprawdzenia tego faktu.

Już mówię co się stało. Na 90% to będzie to sam już to przerabiałem. Mianowicie przy listwie progowej po stronie kierowcy poprowadzona jest wiązka kabli. W tej wiązce jest czerwony kabel grubszy niż pozostałe. Jest to kabel podający zasilanie na steronik drzwi i same siłowniki. Otóż w pewnym momencie ten kabel przechodzi w dwa cieńsze tylko, że nie jest to połączenie lutowane tylko na odizolowanych końcówkach zaciśnięta jest tulejka miedziana, która się utlenia i w końcu następuje brak jest przewodzenia. W każdej Omie A z elektrycznymi szybami tak jest po czasie. W szczególności mają ci z tym problem, którzy trzymają samochód pod chmurką. Jak będziesz miał dalej pytania to śmiało wal na bank dojdziemy co jest nie tak. Mam trochę doświadczenia w tym zakresie jak walczyłem ze swoimi szybami przeleciałem cały układ sterowania kabel po kablu.

Pozdrawiam

Cytat:
2004-09-01 21:02:31, gieroy pisze:
.... Jest to kabel podający zasilanie na steronik drzwi i same siłowniki. ....

EEE... Chyba nie...
Przecież pisze, że szybę zamyka z pilota, czyli zasilanie powinno być.

Kuba odniosłem się do sytuacji u Basta. Omy B nie znam musiałbym zerknąć na schemat aby powiedzieć gdzie szukać i co sprawdzić. Aha Bast jak piszesz, że mechanior coś ci dłubał przy Besti to powiedz co robił to być może szybciej dojdziemy o co biega.

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: gieroy dnia 2004-09-01 21:32:57 ]

Cytat:
2004-09-01 21:25:09, gieroy pisze:
Kuba odniosłem się do sytuacji u Basta. Omy B nie znam musiałbym zerknąć na schemat aby powiedzieć gdzie szukać i co sprawdzić. Aha Bast jak piszesz, że mechanior coś ci dłubał przy Besti to powiedz co robił to być może szybciej dojdziemy o co biega.

Spox. Wsólnemi siłami poradzimy sobie z jednym i zdrugim problemem

Kuba prawdopodobnie coś się stało z blaszką w przycisku od szybki przy lewarku zmiany biegów. Czy jak naciskasz ten przycisk to słychać albo chociaż czuć że coś w nim pstryka?? Rozbierz ten przycisk, tylko uważaj na blaszki w przycisku potrafią wypaść i ciężko jest je znaleźć. Właściwie to o te blaszki właśnie chodzi czasem lubią pęknąć i wtedy nie działa szybka Ja miałem podobny problem musiałem mocno dusić aby zadziałała po podginałem blaszki i teraz działa super.

moze trzeba posmarowac prowadnice?

Sądzę, że zbyt proste rozwiązanie aczkolwiek możliwe.

Pozdrawiam

Witam,

Res: w Twoim przypadku stawiam na przełącznik, kiedyś nawet widziałem taki przypadek w Omedze B, że trzeba było użyć sporej siły (jak na jeden palec) na ten przełącznik, że szyba się ruszyła w jedną ze stron. W drugą zaś nie było problemu. Wyjmij przełącznik i sprawdź zwierając odpowiednie kabelki

Pozdrawiam,
Jacek

dzięki za podpowiedzi

myślę, że zacznę od przełącznika, jak bedzie z nim coś nie tak to zamienię go narazie na przełącznik od tylnej szyby

jeszcze raz dzięki

pozdrawiam

Robert

Cytat:
jacekn pisze: Res: w Twoim przypadku stawiam na przełącznik, kiedyś nawet widziałem taki przypadek w Omedze B, że trzeba było użyć sporej siły (jak na jeden palec) na ten przełącznik

i właśnie ten sposób zadziałał podchodziłem do niego ze zbyt dużą finezją

No i proszę!!!!
Ja też na tym temacie skorzystałem
Wielkie dzięki Panowie, zmobilizowaliście mnie do działania, co nastąpi w sobotę.

Pzdr

Paweł

Witam Wszystkich Serdecznie
Dołączę do tego tematu z moim problemem. Otóż kupiłem Omegę dwa dni temu i u mnie jest coś takiego: szyby nie chcą się otwierać ani zamykać, ale jak otworzę dżwi od kierowcy wszystko jest ok (kontrolki w przyciskach świecą ciemno, a kiedy otworzę drzwi - jasno). Nie wiecie może, czym to może być spowodowane ??

Pozdr.

[ wiadomość edytowana przez: damira dnia 2004-09-03 02:16:16 ]

Witam,

damira: Wg mnie problem z kablami. Zrób jeszcze eksperyment - otwórz drzwi, wciśnij czujnik otwartych drzwi, tak żeby samochód myślał, że masz zamknięte i sprawdź otwieranie szyb.

U mnie nie grają głośniki w drzwiach pasażera gdy drzwi są otwarte, właśnie kwestia kabli między budą a drzwiami.

Pozdrawiam,
Jacek

Cytat:
...wciśnij czujnik otwartych drzwi, tak żeby samochód myślał, że masz zamknięte...

Sprawdziłem, i z wciśniętym czujnikiem na otwartych dzwiach szyby nie chodzą, zwolnię przycisk i działają...

Pozdr.