| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kru_chy HF MEMBER HYUNDAI SCOUPE GT kielce | 2006-03-07 20:47:45 Wymaga posmarowania sa do tego wlasnie "smary do lozysk"(jesli poprosisz w sklepie motoryzacyjnym powinien byc) Nalezy to zrobic tak zeby smaru bylo duzo.Ja u siebie wsadzilem tyle zeby mniej wiecej troszke sie wycisnelo po dokreceniu sruby. Ale w sumie to niewiem jak to jest w accentach?? Masz dwa lozyska stozkowe?? |
Aliszer HF MEMBER Polonez Kombi 1.6 MPi Pruszków | 2006-03-07 22:58:29 Pozwólcie, że podłącze się pod ten temat żeby nie tworzyć nowego.
W trakcie jazdy po przekroczeniu 50 -60 km/h zaczyna mi coś nieprzyjemnie wyć w okolicach prawego przodu. Zwiększanie prędkości powoduje nieznaczny wzrost głośności wycia... hamowaniu też towarzyszy dziwny dźwięk z tych okolic. pytanie nr. 1 - czy to padnięte łożysko ? pytanie nr. 2 - jeśli tak to wysilić się na oryginalne czy oszczędzić na zamienniku? pytanie nr. 3 - ...lamerskie ... o rodzaj i oznaczenia łożyska prw./przd. do Accenta I z 1996... żebym wiedział czego szukać
pozdrawiam Aliszer |
Aliszer HF MEMBER Polonez Kombi 1.6 MPi Pruszków | 2006-03-08 23:24:49 Klocki wykluczam, bo w Styczniu tego roku poprzedni właściciel dokonał ich wymiany.
Czy w przypadku wymiany łożysk przednich ma znaczenie czy auto ma ABS ? czy to dotyczy tylko tyłu ? Auto mam zamiar zrobić dla siebie żeby powozić się chociaż rok czasu, ale przebiegi będe robił zapewne minimalne, bo nie mam potrzeby użytkowania auta na co dzień. Jeżeli chodzi o łożyska, to zacząłem powoli szukać - na razie trochę na ślepo... Najtańsze zamienniki widziałem już za niecałe 70zł - ale mam pewne wątpliwości co do ich stosowania... SKF VKM 1366 ( które podobno pasują do mojego Accenta ) widziałem za 100 zł sztuka - drogo ? ...aha i co to są łożyska Optimal ? - To nazwa firmy ? bo cenowo prezentują się nieźle... Prawdopodobnie już niedługo auto wjedzie na podnośnik w celu dokładniejszego zdiagnozowania stanu podwozia - mam nadzieję że nie dostanę zawału "z wrażenia"
Póki co wciąż "poznaję" auto i codziennie zaskakują mnie coraz to lepsze - wątpliwe - "atrakcje"
Ale te autko ma w sobie coś takiego, że chce się mu pomóc
Dzięki za info 'accenciak' Pozdrawiam Aliszer |
kru_chy HF MEMBER HYUNDAI SCOUPE GT kielce | 2006-03-09 16:39:53 Accenciak a dlaczego Ty wymieniasz piaste??Nie wystarczy same lozyska z prowadnicami?? Ja tak zrobilem... No chyba ze masz jakies problemy to ok.
POZDRAWIAM!!!!!! |
bartis HF MEMBER Hyundai Accent Rybczewice | 2006-03-09 22:48:59 A ja myślałem że tylko u mnie sie szykuje wymiana łożyska. Tylko troszke za szybko lecą te łożyska. Raz już przód miałem zmieniany przy około 60kkm a drugi komplet troche ponad 42kkm to troche zaszybko co nie??. Czy w accentach tak jest?? Czy to mój jakiś udany egzemparz?? |
kru_chy HF MEMBER HYUNDAI SCOUPE GT kielce | 2006-03-10 17:24:04 Jak kupujesz lozyska do piast ( stozkowe) to dostajkesz je w takich metalowych gniazdach ( nazwalem to prowadnicami ) Dokladnie takie same wbite sa w piaste... Musisz je z tamtad jedynie wybic. Mi do tego posluzyl ostry przecinak A zeby takie wbic to juz jest ciezsza sprawa. Dorobilem sobie u tokarza pierdulke ktora krawedza jest mniejsza od "gniazda lozyska" a na tyle duza zeby nie weszla do srodka. Pozniej delikatnie mloteczkiem wklepalem, wlozylem lozyska(z jednej str wlzylem dekielek i zasmarowalem) od zewnatrz nawalilem smaru i skrecilem.... Nie jest to az tak trudne. Moze nie opisalem tego zbyt poprawnie ale sie troszke spiesze
Dodam jeszcze ze niewiem czy scoupe i accent maja takie same piasty... Moze u was to jakos inaczej wyglada. POZDRAWIAM!!!!!!! |