Jak odczepić poduszkę od kierownicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chciałbym odczepić poduszkę od kierownicy bez odłączania jej pod względem elektrycznym. Jak wyczytałem w postach po jej odłączeniu należy ją ponownie aktywować w serwisie.
Czy ktoś może mi powiedzieć jak ją bezpiecznie odczepić i ile jest ewentualnego wolnego przewodu, żeby nią manipulować?
Dlaczego? Chcę samodzielnie obszyć kierownicę skórą i dlatego potrzebuję odczepić poduszkę.

Witam.
Po odlaczeniu poduchy wcale nie trzeba jej ponownie w serwisie aktywowac (nie zawsze jest to konieczne! ).. chyba ze nie gasnie kontrolka AIR BAG.
kabel ktory wpina sie do modulu poduchy umieszczonego w srodku kola kierownicy jest niestety bardzo krotki i nie odsunie sie modulu SRS od kiery na wieksza niz 20 cm odleglosc!
Pozdr

Radziłbym nie manipulować poduszką nie odłączoną od instalacji. Lepiej wykonać pełną procedurę niż stracić głowę. Przepisy dotyczące poduszek nie są po to aby nam utrudnić życie, ale aby to życie zachować. Jakiś miesiąc temu (rutyna się kłania) podłączyłem akumulator i potem wpinałem kostkę do kasety poduszki (robiłem to kilkanaście razy i nic się nie stało), moje szczęście że kaseta jest na podłodze i leżałem na siedzeniu kierowcy. Skończyło się na drobnych poparzeniach (o zabraniu premii za głupotę nie wspomnę), ale nie chcę tego doświadczenia powtarzać. Pamiętajcie że to są ładunki wybuchowe, z tym nie ma żartów.
Odłączyć akumulator co najmniej na 15 minut, potem wypiąć kostkę z kasety poduszki powietrznej, i dopiero potem wykręcać poduszkę, oczywiście z zachowaniem ostrożności.

Adamo8 ma racje !!
My tez u mnie najpierw odlaczalismy aku a pozniej czekalismy chwile po czym mozna bylo zdjac kiere i reszte,a po skonczeniu dzialania z kiera i podpieciu aku spowrotem tez czekalismy kilka minut zanim wlaczylismy zaplon!

Z pewnością zachowam wszelkie środki ostrożności opisywane przez Was. Dzięki.

Cytat:
2006-03-01 22:37:27, Adamo8 pisze:
Potem wykręcać poduszkę, oczywiście z zachowaniem ostrożności.

A jak ją wykręcić?
Poproszę o dokładniejszą instrukcję.

jak zajrzysz za kierownice to po obu str beda schowane w takich otworach 2 srubki (po jednej na str /prawa i lewa/ z tego co pamietam to tzw. torxy wiekszego rozmiaru). jak je odkrecisz to modul SRS bedzie luzny i bedzie mozna go odlaczyc (na dlugosc wpietego przewodu z kostka do modulu) od kierownicy.

Walczyłem z poduszką w zeszłym tygodniu.Do odkręcenia potrzebny jest torx nr.30 (takie było oznaczenie na kluczu).
I nie pasują torxy rodem z biedrąki

Zaopatrzyłem się w torx'y rodem nie z biedrąki i pasują.
Daje się odkręcić.
Thx.

Albpo torx Albo imbus 4 taki przynajmniej był Potrzebny do poduszki u Andi K w jego espero