Corolla "91 problem z ukł. hamulcowym

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem ze sprawnością ukł. hamulcowego w Corolli 1.8D z '91 roku. Świeci się kontrolka hamulca ręcznego, poziom płynu jest ok, a jednak pedał po parokrotnym naciśnięciu robi się twardy a hamulce nie sprawne.
Czego to może być przyczyna czy może to być wadliwe dziaanie pompy wspomagania hamulców która jest koo serwa w tym samochodzie??
Proszę o pomoc!!!

tzn że musisz pompowac peda żeby zaczeły łapać hamulce??
to odpowietrz układ, może klocki już zjeżdżone??

NIe nie w tym rzecz. To był by pikuś. Jak się parokotnie naciśnie na pedał hamulca to przestają hamować waśnie i zaczyna się swiecić kontrolka hamulca ręcznego. Kontrolka gdy zgaśnie wszystko jest w pożądku ale tylko do pierwszego hamowania potem objawy wracają twardy pedał i sabe działanie układu.
Kontrolka gaśnie po dłuższej jeździe bez hamowania (szczególnie szybko gaśnie jak jedzie się na wyższym biegu np. 4 i wysokich obrotach).

sprawdz vacum pompe

Tzn? jest to to co napisałem wyżej mieści się ona koło serwa tzn pod maską po stronie kierowcy od razu za szybą??
Jak ją sprawdzić.
Proszę powiedzcie mi

z tego co pamiętam u ciebie vacum pompa jest na alternatorze,a ta bańka koło serwa to będzie akumlator podcisnienia,ściąg przewód z pompy ten co idzie do tego zbiornika,zapal silnik i zatkaj palcem króciec prz pompie i zobacz czy ssa,czy czujesz że robi podciśnienie,jak tak to puść bezpośrednio przewód od pompy do serwa i sprawdz hamulce,tylko twardym przewodem,żeby go nie ścisło podciśnienie