Jedna z czterech czyli jaką gume wybrać ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Odwiedzilem ostatnio znajomego wulkanizatora ktory przedstawił mi 4 swierzutkie oponki ktore ma :

1. FULDA LINERO ok. 160zl/szt
2. POINT S SAMERSTAR PROFIL2 ok. 150zł
3. KLEBER DYNAXER HP2 ok. 170zł
4. GODRICH PROFIL 2 ok. 160zł

Oczywiscie rozmiar 175/65 czternastki

CO proponujecie z tego ?

Cytat:
2006-03-27 13:35:09, Cromm pisze:
Odwiedzilem ostatnio znajomego wulkanizatora ktory przedstawił 3. KLEBER DYNAXER HP2 ok. 170zł Oczywiscie rozmiar 175/65 czternastki CO proponujecie z tego ?

Mam właśnie te klebergi.Niewiele moge o nich powiedziec to jeżdże na nich dopiero miesiąc. Facet mi je polecił bo dobrze odprowadzają wodę.Od siebie dodam że są ciche.
pzdr

Witaj!
jeśli chodzi o opony, to jestem straszny burżuj i kupuję raczej sprawdzone, tak, czy inaczej polecałbym Ci przejrzeć testy ADAC
TUTAJ - w Niemczech się jeździ, bo jest po czym, i jest czym... testy bardzo stronniczne nie są, ale jeśli wygrywa Continental, to jestem troszkę sceptyczny... o P

ale... ADAC testuje np 20 kapci, w bardzo różnych warunkach, włącznie z tym że czasem nawet testują letnie na śniegu

jeśli nie będzie Ci się chciało czytać, to przejrzałem tak na szybko i oto, co :

1) o ile do Fuldy nic nie mam, bo na niej nie jeżdżę, to niemiaszki sklasyfikowały ją na 14 miejscu na 15 w teście - bardzo kiepsko zarówno na suchym, jak i na mokrym... - test z marca 2005
2) PointS - zapomniałbym o tej oponie...
3) Kleber Dynaxer HP2 - w 2005 na 4 miejscu, w 2006 na 13... przemyślałbym to...
4) BF Goodrich Profiler 2 - ostatni w teście z marca 2006 na 18 sklasyfikowanych...

w teście z 2005 roku wygląda to tak :
1) Pirelli P3000
2) Conti Eco Contact3
3) Nokian NRT2
4) Kleber Dynaxer HP2
5) Firestone F590
6) Viking Citytech
7) Barum Brillantis
Dunlop SP30
9) Hankook K701
10)Vredestein T-Trac

reszta na stronie ADAC przepisać to wszystko to masakra może i ślepo w nich wierzę, ale na razie to co w testach, to od 3 lat sprawdza nam sie w domu na autach... więc może warto...

pozdrowionka i powodzenia...

ps : z przodu mam teraz bridgestone ER300, na tyle będę dojeżdżał stare zimówki, bo mi kaski brakło

jak się skończy to, co mam, to będzie Maloya Futura Primato, bo stoi bardzo wysoko w teście, i ma dobrą ścieralność, co dla mnie jest dość ważne broń boże ni kup sobie Vikinga ani Uniroyala, bo sezonu na nich nie przejeździsz - takie są miękkie...

Ja bym brał Fuldę albo Klebera.

Co do testów to jeszcze należy popatrzeć jaki rozmiar był testowany, bo kolejność tych samych opon ale o innych parametrach wcale nie musi być taka sama.

w żadnym wypadku fulda
glośne są chyba wszystkie modele-ja mam carat attiro i do tej pory żałuje tych 500 zl które na nie wydalem-dobrze że kupiłem tylko dwie zamiast kompletu.
dziadostwo straszne

bierz kleber
dynaxer hp2 podobno bardzo dobrze im się udal
poczytaj opinie na opony.com

Cytat:
2006-03-27 18:05:00, Grzesiek pisze:
poczytaj opinie na opony.com

Tak w ogóle to dzisiaj w Motorze jest test letnich opon. Też jest co poczytać.

Cytat:
2006-03-27 15:07:25, pankuba pisze:
Co do testów to jeszcze należy popatrzeć jaki rozmiar był testowany, bo kolejność tych samych opon ale o innych parametrach wcale nie musi być taka sama.

dlatego właśnie piszę - był testowany 175/65R14, co zresztą podałem w linku - wystarczyło zajrzeć

w tej kategorii cenowej kleber wydaje mi się jedynym sensownym rozwiązaniem, z tym, że pilnowałbym się wtedy na wodzie...

Klebery zbieraja ostatnio same baty --> lepsze okazują się Debice
Klebery sa nie tylko słabe na wodzie, ale też słąbo "hamują" i słabo trzymaja w zakretach.

Dorzucęcoś innego do zestawu - opony kupiłem sobie w zeszłym roku do Avensis 1.6 i zrobiłem na nich jakieś 30.000km. W ciszy, komforcie i z niesamowitym zachowaniem na wodzie. Mowa o UNIROYAL rallye 550 (cena za 175/65 to jakieś 190PLN). Ktoś pisał o scieralności --> zużycia prawie nie widać p ojedbnnym sezonie. Niestety już nie sprawdzę więcej, bo autka nie ma
Wcześniej (z głupoty) kupiłem Sommerstary point-S --> w życiu nie miałem gorszych opon - hałas, nierówne zuzycie po 10.000 i zerowe trzymanie drogi. Odpuść je sobie.

W tej chwili kupuje Continentale PremiumContact 2 --> zobaczę, co one sa warte.

Wspominał mi też o jakiś pirellkach ale nie pamietam nazwy, gume miały wyraźnie bardziej miekka

W motorze Continentale zebrały chyba wszystkie laury ale ja sie boje takich testów ( testy sponsorowane )

Cytat:
2006-03-27 20:53:34, Cromm pisze:
W motorze Continentale zebrały chyba wszystkie laury ale ja sie boje takich testów ( testy sponsorowane )

większość jest sponsorowanych

No własnie wiec zostaje .....forum i niezależne opinie forumowiczów

Cytat:
2006-03-27 21:24:09, Cromm pisze:
No własnie wiec zostaje .....forum i niezależne opinie forumowiczów

to obstaję za Bridżesami

Cytat:
2006-03-27 19:41:18, marcinm pisze:
dlatego właśnie piszę - był testowany 175/65R14, co zresztą podałem w linku - wystarczyło zajrzeć

ups to sory, faktycznie nie zajrzałem

Bridżesy fuu, hałas jak nie wiem gorzej od zimówek

Conti bardzo fajne oponki, takie kupię jak zjeżdżę te wstrętne Bridżesy, guma dosyć miękka, ale jeździ się super

podobnie zresztą Pirelki

Test Motoru (195/65 R15):
1 Conti
2 Fulda
3 Dębica
4 Kleber
5 Sava
6 Barum
7 Kormoran

Cytat:
2006-03-27 20:00:59, Lord_V pisze:
opony kupiłem sobie w zeszłym roku do Avensis 1.6 i zrobiłem na nich jakieś 30.000km. W ciszy, komforcie i z niesamowitym zachowaniem na wodzie. Mowa o UNIROYAL rallye 550 (cena za 175/65 to jakieś 190PLN). Ktoś pisał o scieralności --> zużycia prawie nie widać p ojedbnnym sezonie. Niestety już nie sprawdzę więcej, bo autka nie ma

tak, ja pisałem o ścieralności...
30000km?? na Uni 550?? sorry, ale chyba z indexem W albo ZR, na tylnej osi i po jakichś idealnie gładkich asfaltach, pustym autem...

nic nie mówię, bo mój Ojciec zrobił na nich 12kkm ( do ogranicznika ) na Previi o momencie 250Nm - miały prawo sie zetrzeć, bo lekkiej nogi on nie ma - bo nie ma na to czasu. - 205/65/15

ale że moja Mama zrobiła na nich 15kkm na Vectrze o momencie 145Nm, gdzie jeździ ona b. spokojnie i łagodnie, to po prostu nie uwierzę w tą oponę nigdy więcej...

swoją drogą - lepsze na wodzie jak na razie są tylko bridge ER300 , które kupiłem rok temu, no i trochę wolniej się zużywają - po 8kkm na Camry jest ich jeszcze ponad ok 6mm... potwierdzam jednak dość wysoki poziom hałasu ( niemiaszki z ADACu też im to wypomnieli, jak również relatywnie wysoki poziom oporów toczenia... )

Cromm : jeszcze jedno mi się przypomniało jak chcesz trwałego kapcia, to Michelin, tyle że na wodzie też kiepsko...

kurde, każdy chwali swoje... i mi też sie to przytrafia zbyt często... wszystko zależy od rocznych przebiegów i wagi prawej podeszwy

Zwróćcie uwagę w stronę opon firmy Nokian,jeżdżę autami 20 lat i opony tej firmy zrobiły na mnie bardzo dobre wrażenie,autko trzyma sie drogi jakby do niej było przyklejone,opony ciche(nie cierpię jak opony piszczą w ciasnych zakrętach),po 15 tys.przejechanych kilometrów ze wskażnika ztarła się jedna cyfra a jest ich 7,jak na razie nie zamienił bym je na inne

Też polecam nokiany idealne oponki.

Cytat:
2006-03-27 22:12:19, pankuba pisze:
Bridżesy fuu, hałas jak nie wiem gorzej od zimówek

I to wszystko o wadach tej opony. Zalety to dobre trzymanie i hamowanie zarówno na mokrej jak i na suchej nawierzchni i przede wszystkim przebiegi jakie ta opona może osiągnąć.

Cytat:
2006-03-28 09:28:50, marcin032 pisze:
I to wszystko o wadach tej opony. Zalety to dobre trzymanie i hamowanie zarówno na mokrej jak i na suchej nawierzchni i przede wszystkim przebiegi jakie ta opona może osiągnąć.

co do przebiegów,to jestem trochę sceptyczny, ale u mnie żaden kapeć jeszcze więcej niż 30kkm nie wytrzymał, ze względu na ciężkie buty

jednak ER300 jest SUPER!!! chyba nawet w tym roku z Maloya'i zrezygnuję na rzecz ER300, tyle że już H, bo V-ki drogie...

pzdr

Tylko ze Nokiany w rozmiarze 175/65/14 maja taką rozbieznośc : 183zł-274zł wiec ta roznieznosc powala i pewnie róznice w samej oponie tez jest znacząca

info http://opony.us/?producent=20

Cytat:
2006-03-28 09:28:50, marcin032 pisze:
i przede wszystkim przebiegi jakie ta opona może osiągnąć.

właśnie, teraz się będę z nimi męczył nie wiadomo ile