Instalacja LPG z 1.6gli do 2.0 Argenta

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie mam problem. Posiadam Poloneza 1.6 GLI 95'
Mam zamiar przeszczpić do niego silnik 2.0 z Argenty. Mam wszystko (skrzynia, wał, alternator, itd).
Sprawa jest taka, że jest on na gaźniku ale moge tanio kupić sprawny wtrysk kompletny (kable, przeplywomirz, komputer, itd). Poldek ma automat. instalacje LPG (dostosowaną do seryjnego 1.6 na jednopunktowym wtrysku) czy można jakoś tanim kosztem zakombinować żeby nie zmieniać reduktora i za dużo sie nie grzebać z tą inst. co mam? Czy zostawić gaźnik i dać reduktor podciśnieniowy, czy kupić wtrysk i czy wtedy da sie zmienić tylko komputer gazowy i jakoś to wszystko spiąć ze sobą żeby grało? Jak to najlepiej rozegrać? Poratujecie....

[ wiadomość edytowana przez: big_mazi dnia 2006-03-16 17:16:47 ]

[ wiadomość edytowana przez: big_mazi dnia 2006-03-16 17:19:38 ]

Do gazu i tak najlepszy jest chyba gaznik- ma 2 przeloty a abimex tylko 1 wiec bedzie ciut słabszy. Zaleta wtrysku to bezproblemowe odpalanie nawet przy -20 za pierwszym razem i duuuza elastycznosc oraz brak rozdzielacza- wiem bo miałem w 1800 dół był porównywalny z dwulitrówka
Jak sie zdecydujesz na abimexa w dohc to zapraszam :

http://www.fso.inds.pl/viewtopic.php?t=4161&postdays=0&postorder=asc&start=150

nie rozumiem- wtrysk chcesz wstawic z argenty czy abimexa? Tak czy owak napewno bedziesz musial zmienic mikser. Reduktor zostaje, w przypadku abimexa pewnie dojdzie jakas emulacja wtryskiwacza i sterownik do instalacji gazowej z attuatorem. Argenta nie miala sondy lambda wiec do tego ukladu wtryskowego takiej instalacji nie trzeba (bo i tak nie bedzie do czego podlaczyc wejscia na sygnal z sondy lambda, a odciecie wtryskiwaczy mozna zrobic spokojnie na przekaznikach). W praktyce wiec wiekszosc Twojej instalacji gazowej pozostanie.

Wtrysk w Poldku siedzi seryjny abimex'a do 1.6 (mono). a dokupić (wstawić) moge z Argenty komletny do 2.0 (wielopunkt) tylko co bede musiał zmienić w instalacjii (komputer gazowy)??? Sonda jest z tego 1.6. Tylko nie wiem jaki osprzęt bede musial dokupić do tej inst. jeśli zamontyje do tego silnika 2.0 i wtrysk z Argenty.(kpl wtrysk do silnika 2000 Fiata Argenta czyli Kolektor ssący z obudową wtrysku, Wtryskiwacze (żółte), wiązki podłączeniowe, Komputer, Przepływomierz, Obudowy filtra powietrza, Rury połączeniowe, zawory podciśnienia). Mimo to wasze uwagi dały mi rozgląd na sytuacje. Wielkie dzięki. Jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie - prosze bardzo.

Cytat:
Sprawa jest taka, że jest on na gaźniku ale moge tanio kupić sprawny wtrysk kompletny (kable, przeplywomierz, komputer, itd).

gdzie masz aparat zapłonowy ? w bloku ? bo jak tak to musisz zdobyć jeszcze wałek wydechowy z zębatką wraz głowiczką pozwalającą obsadzić aparat zapłonowy w głowicy ,no i oczywiście sam aparat zapłonowy albo roździelacz do digiplexa i kpl.montażowy do niego: inne koło pasowe mocowanie przedniego czujnika (wraz z nim) dzwon z otworem na tylny czujnik (ostatecznie da się wywiercić dziurę )! czy masz kpl. tych częśći?
jak nie -to zostaw gaźnik i przerób instalację gazową na zasilanie mixera nad wlotem do gaźnika - działa wtedy ssanie na gazie !!!

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2006-03-17 09:02:06 ]

Aparat zapłonowy mam w bloku. Wielkie dzięki za pomoc jednak ostatecznie przychyle sie do patentu (mam nadzieję że nie chroniony prawami autorskimi Michallodz'a. Dzieki, pozdr.