MotoNews.pl

Silnik bierze olej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam jak w temaci zauwazylem ze muj esio bierze olej na 1500km spalil 1l oleju co z tym mozna zrobic czy szukac nowy silnik czy na tym jeszcze pojezdze mam olej 15w40 prosze o odpowiedz

Stawiam na uszczelniacze zaworow Jak tak mialem u siebie, pomoglo

Cytat:
Stawiam na uszczelniacze zaworow Jak tak mialem u siebie, pomoglo

a ile to mniej wiecej kosztuje

Robocizna plus części...350-400 zł w Olsztynie

nie straszcie chłopaka takimi cenami twój furak wygląda na MKV czyli silnik 8 zaworowy i do wymiany uszczelniaczy nie trzeba rozbierac dużo. no chyba że masz 1.8 16v bo takie w tych modelach tez były

[ wiadomość edytowana przez: agent_lol dnia 2006-03-13 19:17:52 ]

Ja za wymiane uszczelniaczy zaplacilem 210 zl w Elblagu

A po jakim przebiegu przeciętnie wymienia się uszczelniacze? Mój też zaczął brać olej i to też w takich ilościach. Ale ja zakładam że to od przeciekającego czujnika ciśnienia oleju. (pojawiają się plamy oleju na parkingach i widać od spodu brudny tył silnika. Chyba że to jedno i drugie!

Stary14 a moze wystarczyć dokręcić śruby od miski olejowej - one z czasem sie same poipuszczają. A co do uszczelniaczy to mój miał wymienione przy 200 albo 300 tyś km - bo org.przebiegy sie chyba nigdy nie dowiem - i od tamtej pory ani grama oleju nie wyżłopał a olej bardzo mu chyba smakował bo tak z 1 litr na jakies 500 km znikało

[QUOTE]
nie straszcie chłopaka takimi cenami twój furak wygląda na MKV czyli silnik 8 zaworowy i do wymiany uszczelniaczy nie trzeba rozbierac dużo. no chyba że masz 1.8 16v bo takie w tych modelach tez byłl

ja wlanie mam mkV 1.4 8 zaworowy

W 14cvh wymiana bardzo prosta czas około 1,5godziny koszty częsci uszczelniacze komplet około 40zł uszczelka pod klawiaturę około 12 zł.robocizna własna. w zetecach trzeba zwalić głowice a to już duze koszty planowanie głowicy uszczelka pod głowice uszczelniacze robota więc pewnie z 400 zł wyjdzie chociaż twierdzą niektórzy że zrobią bez zdjęcia głowicy

Cytat:
2006-03-13 17:01:31, fredek29 pisze:
Witam jak w temaci zauwazylem ze muj esio bierze olej na 1500km spalil 1l oleju co z tym mozna zrobic czy szukac nowy silnik czy na tym jeszcze pojezdze mam olej 15w40 prosze o odpowiedz

A nie kopci Ci z rury wydechowej? Jeśli tak to mogą być pierścienie na tłokach.

Z tym kopceniem to różnie kumpla sierka waliła dymem non stop jak parowóz okazało się że w ogóle nie było kilku uszczelniaczy się rozsypały i olej lał się po trzonku zaworu na tłok cały czas w dużych ilosciach po wymianie zero kopcenia i ubytków oleju

Cytat:
A nie kopci Ci z rury wydechowej? Jeśli tak to mogą być pierścienie na tłokach.

no wlasnie niezauwazylem zeby mi kopcilo jedyne co to powyzej 120km zaczol dymic a ponizej nie nawet na duzych obrotach

Cytat:
2006-03-13 18:36:31, tjmdm pisze:
Robocizna plus części...350-400 zł w Olsztynie

Jejku ja kupilem uszczelniacze po 4 PLN i z Darkiem sami wymienilismy

W takim razie jaka jest norma, albo tolerancja spalania oleju przez silnik??, nie licząc wycieków zewnętrznych oczywiście

Czytałem gdzieś że nawet nowe, fabryczne samochody mogą palić olej, wiadomo, wszystko zależy od eksploatacji, ale kiedy wypada zacząć się martwić i zbierać na remont??

Trudno wymienia się uszczelniacze do zaworów w silniku 1,3 OHC

No ja w 1.3 HCS mkV mam ten sam problem.Spala okolo 1 l na 1500, czasem mniej km.Kopci tylko z rana jak zimny, potem nie widze zeby kopcil.Wiec albo uszczelniacz albo pierscienie.Zrobil bym uszczelniacze sam ale nie wiem jak sie zabrac.W ksiazc tej czynnosci nie podaja.

Inferno
do swojego bym polecal troszke lepsze uszczelniacze
Franc
musisz miec przyrzad do sciskana sprezyn jesli bez sciaganai glowicy to musisz miec kompresor i dorobionom rurke do swiec i tam powietrsze wpuscic bo jak zawor spdnie w dol to pipa

Dlaczego trudno wymienia się uszczelniacze w 1,3 ? słyszałem że to pikuś dlatego pytam.

wlasnie jak to jest z dohc?? trzeba zdejmowac glowice do wymiany uszczelniaczy czy nie?? ktos mowil ze nie da rady bez zdjecia, niektorzy mowia ze jak sie chce to mozna... bo tez bym chetnie wymienil, bo oleju ubywa:/