MotoNews.pl

Piszczy pasek klinowy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie odnośnie paska klinowego stary szczelil po 3 latach uzywania zalozylem nowy jezdzilem z 1 tydzien i nic sie nie dalo nagle zaczal piszczec nie wiem czy go mozna jakos naciagnac czy cos mam 1,8D z tego co czytale to jest samonapinacz i sie nie da ale moze sie myle pomóżcie

Witam.tez mam 1.8 D i tez mi pasek piszczy.kiedys wyczytalem tu na forum ze diesel nie ma samonaciagacza ale glowy nie daje wiec poczekajmy na inne posty.

no mi tez piszczy drań- więc up ^^

ja mam 1,8 16v i tez piszczy czekam do wiosny zeby naciagnac ale jak narazie jest na to za zimno

Jak piszczy to trzeba naciagnac. U mnie tez co kilka miesiecy sie luzuje i popiskuje. Wjazd na kanal naciagniecie i znowu jakis czas spokoj ;D Teraz wlasnie zaczal popiskiwac bo jest wilgotno ostatnio wszystko topnieje...sama woda.

doraźna metoda to posmarowanie lepikiem lub smołą
- pytanko kiedy piszczy ???
zapewne na zimno .. - t moze byc oznaka słabego aku ( alternator mocno go musi łądować po rozruchu - i stad duze obciazenie !!!!)
sprawa kolejna wspomaganie - moze . cos z tym , no i pompa wodna ???
ale lepik lub smoła na dobrą sprawe powinien pomóc ( ostroznie przetrzec pasek ( najlepiej odcinek bez pracy silnika)
] wiadomo dobry pasek to taki , który na najduższej odległosci pomiedzy rolkami da sieobrócic o max 90 stopni jeśli bzdurze- niech ktoś poprawi

ej mi też piszczy i go naciagłem ostatnio i dalej piszczy
moze za mocno go naciagłem
nie ugina sie wiecej niż 2 mm

mi tez piszczal ale go naciaglem i ustala cisza czasami jak pozalaczam swiatla drogowe, halogeny wzmacniacz radio i neonki to troszke popiskuje ( przy bardzo duzym obciazeniu )

Mój był napiany w grudniu. Pojeździł tak trochę bez piszczenia. A jak zaczęły się roztopy to znowu zaczął.
Mi kumpel podrzucił kalafonię. Troszkę i chwilowo pomogło.

Trza czekać na ciepłe i suche dni. Przestanie.

A ma ktos moze jakąs fote jak wyglada to ustrojstwo do naciagania paska.Wiem ze to pewnie nie jest takie trudne ale wolałbym sie temu przyjzec zanim wezme sie ze naciaganie.

Cytat:
2006-03-19 22:41:53, le-mar pisze:
doraźna metoda to posmarowanie lepikiem lub smołą - pytanko kiedy piszczy ??? zapewne na zimno .. - t moze byc oznaka słabego aku ( alternator mocno go musi łądować po rozruchu - i stad duze obciazenie !!!!) sprawa kolejna wspomaganie - moze . cos z tym , no i pompa wodna ??? ale lepik lub smoła na dobrą sprawe powinien pomóc ( ostroznie przetrzec pasek ( najlepiej odcinek bez pracy silnika) ] wiadomo dobry pasek to taki , który na najduższej odległosci pomiedzy rolkami da sieobrócic o max 90 stopni jeśli bzdurze- niech ktoś poprawi

Ja bym raczej szarym mydłem potraktował. Nie jest tak agresywne chemicznie.

A o 90 stopniach obrotu to zazwyczaj prawda.

jeśli tak można to: wilk'u a czy mydło nie spowoduje poślizgu ?
w kontakcie z np wodą ?
wtedy na pewno nie piszczy - ale i nie działa !!!!! ??

Mydło właśnie wchłonie wodę.