MotoNews.pl

Wskaznik paliwa - jak to dziala

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie mam taki maly problem. Poniewaz zalozylem Digitala do Escorcika zeczely sie male problemy ze wskazaniem paliwa. Mianowicie jak jest juz zero paliwa (wiem bo wysmigalem wszystko) pokazuje 1/3 zbiornika.
I teraz wlasciwe pytanie: na jakiej zasadzie czuknik (przy zbiornku) podaje informacje o poziomie paliwa. Czy jest to takie samo rozwiazanie jak w Sierrce (niewiem jak to opisac).
Ma ktos moze fotke tego "ustrojstwa"??
Dobra wynalazlem foke na allegro. niech mi ktos wytlumaczy jak to dziala tylko

[ wiadomość edytowana przez: matadorRS dnia 2006-03-17 23:17:11 ]

To zywkły rezystor drutowy, którego suwak jest sterowany pływakiem.

nom potencjometr tam siedzi, musisz sobie zalorzyc gdzies na obwodzie drugi, zeby moc nim wyskalowac wskazania na digitalu wiekszajac rezystancje... potem zatankowac do pelna i zobaczyc co pokazuje... najgorsze ze kadetowy czujnik mogl miec inne wartosci calkiem, i np. jak ustawisz zeby dobrze ci pokazywalo ze pusto w baku to na pelnym moze ci tylko polowe wskazywac, albo odwrotnie i w polowie baku pokazywac ze nadal pelno...

No wlasnie cos mi sie wydaje ze tak jest. Jak jest pusto pokazuje 1/3 paliwa. Narzie niamam kasy zeby zatankowac do pelna i sprawdzic ile pokazuje. Trzeba bedzie chyba zainwestowac ze 100zł i dolewac po 10L i sprawdzac co pokazuje