| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2006-03-12 23:51:11 Moze sie okazać że wymiana końcowego+robocizna wyniesie tyle samo co końcowy+środkowy+dwururka co jednak samemu można zrobić pod blokiem. |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2006-03-13 09:27:51 A to Andrzeju zalezy, co sie kupi. Jak kupujesz wydech taki troche lepsiejszy niz ten za 40 zl komplet, to juz nie ma problemu z pasowaniem. Ale - jak ktos to wymieni bez kanalu - to podziwiam samozaparcie.
Tyle, ze czasem nawet srub na portkach nie ruszysz bez grzania... |
![]() maxymilan SYMPATYCZNY GOŚĆ kraków | 2006-03-13 11:23:53 no kanal mam , gorzej z podgrzewaniem bo spawarke mam elektryczna a problem jest taki ze w wiekszosci warsztatow nie maja kanalow tylko podnosnik a narazie moejej ladnej podnosic nie nalezy i jeszcze jedno czym grozi jezdzenie z niskim cisnieniem oleju ? zatarcie silnika ???
bo do kwietnia musi jeszcze poczekac , poniewaz nie mam serca jej sprzedawac zresdzt jak kupie inna to tez nie wiadomo co wylezie ale narazie funduszy na remonty tez brakuje
a co do ceny to jak sie dowiedzialem to kolo 110 zl za calosc to moze bedzie pasowal
[ wiadomość edytowana przez: maxymilan dnia 2006-03-13 11:39:03 ] [ wiadomość edytowana przez: maxymilan dnia 2006-03-13 14:30:52 ] |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2006-03-13 15:28:58 Max, ale sa tez takie podnosniki, na ktore wjezdzasz kolami
Andrzej - ciekawe - musiales miec pecha. ja dalem za aluminiowana 30 pare zl i podeszla od strzalu. Ba, nawet nie tlukla tam, gdzie zwykla tluc poprzednia. A i tylny tlumik jakos tak lepiej na oko wisial. Ale moze to ja po prostu miale farta i przypadkiem pasowalo. Moze mialem jakis wybrakowany egzemplarz ![]() |
![]() maxymilan SYMPATYCZNY GOŚĆ kraków | 2006-03-13 15:44:17 no dobra ale jak narazie bylem w 3 zakladach i sie z taki nie spotkalem po 3 podnoszeniach i po zimie progi zostaly na drodze a pozatym nie bede jezdzil po calym krakowie szukajac gdzie maja podnosnik albo kanal , bo jak pisalem kanal mam, wiec kupie komplet i sam wymienie tylko bylem ciekaw czy to sie spawa czy sie sklada a pozatym skoro mozna kupic komplecik to nawet lepiej bo zawsze to nowa calosc bedzie dzieki za pomoc |
andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2006-03-13 15:57:00 Maxymilan, nie lubię dawać takich rad ale jak auto jest w stanie rozpadu: brak progów (to i podłogi pewnie też), silnik sie kończy (ciśnienie oleju), tłumiki w strzępach, pisałeś kiedyś że zawieszenie i hamulce też do roboty to może warto pozbyc sie tego konkretnie auta i nie ładować w to kasy? Narażę się tutaj "siódemkowcom" ale to tylko 2107!!!! Czyli najpospolitszy obecnie model Łady w Polsce!!!
Przecież żeby doprowadzić to auto do przyzwoitego stanu ( o ile faktycznie silnik sie kończy) to musisz wsadzić w nie co najmniej 3-4 tysiące złotych (licząć w dużej mierze własną robotę) a i to dalej będzie dalekie od ideału. Mi w remont mojej Żigulki w ciągu ostatnich 3 lat poszło ponad 7 tys (nie licząć kasy wydanej na wtopę z silnikiem z pękniętym blokiem) i wciąż nie uważam że jest już w satysfakcjonującym mnie stanie. A już za 1000-1500 zeta kupisz naprawdę ładną "siódemke". Co innego gdyby to był jakiś rzadki klasyk czyli 2101/2102/2103 to możnaby sie z tym babrać. |
![]() maxymilan SYMPATYCZNY GOŚĆ kraków | 2006-03-13 16:13:53 eh moze najpospolitszy ale wiesz jak jest , pozatym u p.Czecha jak mi ogladali silnik to powiedzieli ze jest w dobrym stanie, wiec moze to tylko pompa , z zawieszeniem klopotow nie mialem z przodu mam nowe,pozatym wymienilem sprzeglo, pompe wodna, alternator , dmuchawe , hamule tez mam zrobione , nie mowiac o 2000 ktore wszadzilem w nia jak przywalilem w naczepe od tira , jedynie blacha to jest duzy problem, ale zastanawiam sie nad nowa zobaczymy jak by sie dalo kupic nowa 07 to bym kupil bez wachania , no nic pozywiom uwidim , a co do rzadkich klasykow to to widzisz 07 jeszcze jest latwo odbudowac , niby sie placi ale wiesz co masz zrobione niewiem musze sie zastanowic bo jak pomysle ile juz zrobilem i ze mam ja np za 1000 zl sprzedac co jest watpliwe to jakos przykro
zglosze sie do odpicuj mi bryke ![]() ![]() i zobzczymy co powiesz jak bede mial 20 ekranow LCD w srodku i kominek w bagazniku ![]() ![]()
[ wiadomość edytowana przez: maxymilan dnia 2006-03-13 16:15:18 ] |
andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2006-03-13 16:17:29 No chyba że kupe kasy już włozyłeś i sporo jest zrobione (nie śledziłem całości Twoich perypetii z "siódemeczka").
Jeżeli zawieszenie, hamulce i silnik jest OK to faktycznie można włożyć jeszcze nieco pieniążków i naprawe blacharki. |
![]() maxymilan SYMPATYCZNY GOŚĆ kraków | 2006-03-15 10:44:23 no jeszcze troche chyba zainwestuje , a co z tym cisinieniem oleju mozna z tym pojezdzic troche czy lepiej odrazu robic ? |
andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2006-03-15 11:00:44
Ja bym sugerował od razu podjechać do Czecha i pomierzyć ciśnienie oleju zewnętrznym czujnikiem. Być może to nic nienormalnego - nawet instrukcja dopuszcza zapalanie się kontrolki oleju na mocno rozgrzanym silniku na wolnych obrotach ale ja osobiście nie cierpię żadnych czerwonych światełek jak jadę i wolę wiedzieć co i jak. Jeżeli zaś faktycznie masz jakiś problem z pompa oleju lub z ciśnieniem to możesz w tempie expresowym zakatowac silnik do zgonu. Oczywiście zakładam że masz wystarczający poziom oleju i nie wlałeś jakiegos rzadkiego 10W a co najmniej 15W. [ wiadomość edytowana przez: andrzej_krakow dnia 2006-03-15 11:02:15 ] |
![]() maxymilan SYMPATYCZNY GOŚĆ kraków | 2006-03-15 11:12:16 jezdze na lotosie mineralnym 15V/40, a poziom oleju jest ok no nic podjade to zobacze co jest tylko narazie nie mam kasy i dlatego pytam bo jezdze zadko wiec wolalbym troche jeszcze zaczekac |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2006-03-15 18:20:38 a moze masz po prostyu zbyt niskie wolne obroty i pompa nie wydala ?
Wydech da sie wymienic samemu, ale nie jest to proste - ostatnio nawet pod blokiem zapinalismy z kumplem 2rurke bez podnosnika, ale ciezo bylo spasowac bo reszte wydechu mial jakas dziwna- bez mlota sie nei obylo, ale sie udalo. Do tego jesli sam jeden element chcesz zmienic to popatrz najpierw czy nie jest juz przyspawany. |
![]() maxymilan SYMPATYCZNY GOŚĆ kraków | 2006-03-15 21:29:35 nie kupilem caly wydech od dwururki do konca wiec moze bedzie oki
a co do obrotow hm neiwiem ale jak lekko nawet dotkne gazu jak stoje to lampka gasnie [ wiadomość edytowana przez: maxymilan dnia 2006-03-15 21:30:50 ] |
Tomatol ..... | 2006-03-24 22:16:40 ....a co do obrotow hm neiwiem ale jak lekko nawet dotkne gazu jak stoje to lampka gasnie [ wiadomość edytowana przez: maxymilan dnia 2006-03-15 21:30:50 ]
[/quote] panewki....ja też tak miałem..tzn.mam...słychać przy wolnych obrotach ...stuki??... |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2006-03-25 00:26:19 E tam, panewki, jeszce długo z tym pożyje, daj gęstszt olej, np. 15dabliuforty, ale do diesla, albo podciągnij lekko wolne obroty
U mnie czasem tak się dzieje przy zbyt niskim ciśnieniu oleju, jak doleję jest OK |