Sprezyny FSO - pytania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam zaprzyjaznionych towarzyszy z zaprzyjaznionego klubu!

Mam sprawe - potrzebowal bym informacje o sprezynach FSO.
Heh pierwsze podstawowe pytanie - FSO to polonez i fiat125? Czy tylko fiat 125?

Interesowala by mnie specyfikacja sprezyn takowych - z fiata 125.
Pewnie to macie w ktorejs z ksiazek
I pytanko krotkie szybkie - czy fiat 125 ma ta sama dlugosc sprezyn co polonez?
A co z truckiem i jego sprezynami?
Wdzieczny za wszelakie rady!

Fleszer

Spręzyna standardowego poldka ma o 1 zwój więcej od fiatowskiej, przy tej samej średnicy pręta.
Truckowskie są na pewno grubsze( większa średnica pręta).

edit - mam dane spręzyn:
125:
- średnica drutu - 13,3mm
-śr, wewnętrzna - 101mm
-liczba zwojów pracujących 8,25
-kierunek nawinięcia - prawy
-wysokość sprężyny w stanie swobodnym - 390mm, pod obciązeniem ok.4000 N - 225mm, 5312 N - 170mm.

Poldek:
-średnica drutu- 13,3mm
- sr. wewnętrzna - 101 mm
-wysokość swobodna - 408mm, przy obciązeniu siłą ok.4000 N - 231mm

[ wiadomość edytowana przez: Remias dnia 2004-03-14 20:01:30 ]

Witam!
Truck ma o 1,5mm grubszy drut,ale jeśli chodzi o Ladziankę to radził bym poszukać wśród Mercedesów.
Pozdrawiam

Cytat:
dzisiaj znalazłem w częściach dwie nowiutkie sprezyny podejżewam że to DF lub poldek ale niemam pewności. Wiem że gdzieś kiedys było o oznaczeniu spręzyn i pisało jaka od czego niestety niemoge tego znaleźć. Springi maja dwa brązowe paski i jeden żółty, wysokość około43 cm średnica około13,5 cm miezone na zewnątrz. Od jakiej furki te springi, czy mozna z nich zrobic coś do zglebienia malca??

To cytat z postu na który nikt nieodpowiedział
Z tego co pisze Remias
Cytat:
Poldek:
-średnica drutu- 13,3mm
- sr. wewnętrzna - 101 mm
-wysokość swobodna - 408mm, przy obciązeniu siłą ok.4000 N - 231mm

Wnioskuje ze to racej poldek
Jesli sie myle to prosze o sprostowanie!!

Dzieki wielkie!
W sumie to ma byc do fiata 125.
Ale i do lady tj przednie do tylu - podobno super efekt(w ladzie) a jak wstawi sie polonezowskie, to bedzie jeszcze lepiej!

podpinam sie pod temat,mam mozliwosc kupic nowe sprezyny do kanta i nie wiem ktore wybrac, czy od tracka ??? czy od poldka z silnikiem cintroena w dieslu ???? nie wiem czemu ale te z diesla sa tansze o jakies 10zl na sztuce czemu ????? ktore beda lepsze gdy chce utwardzic auto i do tego mam ciezszy silnik (2.0)

bimber ja mam polona trucka z przodu ucietego w argencie, sobie przyjdz pobujaj autem daleko nie masz poochaty powiedzial ze jak na jego gust jest jeszcze za mientko... ja juz wymiekam mnie sie podoba ale komfort jazdy nieco ucierpial wiecej{twardziej} nie chce nie wiem jakie sa {jesli} roznice miedzy truckiem i dieslem, bralbym trucki.

bart nawet baba Ci powie, że twardszy znaczy lepszy

to poochatku twoja pani musi byc strasznie zawiedziona z mientkiej serii jaka teraz dysponujesz hihihihihi

z tego co sie dowiadywalem to w truckach jest tak:
- Benzynowy grubosc 13.7 (nie sprawdzone )
- Truck diesel 14 (sprawdzone , suwmiarka pokazuje nawet 14.1)

ja mam z trucka 14.5mm drut , z farba 14,7 plus minus... 14mm ma zwykly polonez po 93 roku chyba... na fsoak bylo to gdzies rozpisane ladnie wszystko.

edit: caro w 95 dostal sprezyny 14mm i nastepne roczniki tez takie maja, przed 95 byla sprezyna 13.3 +- 13.5mm

[ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2006-06-06 19:58:15 ]

o kur... to co ja kupilem , wolalem od kolesia sprezyny od trucka diesla i dostalem z farba jest 14.1 mm

dobra postawie na trucki bo chyba wiecej tego w kantach i sprawdzone juz

Cytat:
2006-06-06 21:24:17, bimber1 pisze:
dobra postawie na trucki bo chyba wiecej tego w kantach i sprawdzone juz

sobie bude pierwi wzmocnij zeby nie bylo jak z zoltkiem

Cytat:
2006-06-06 21:26:31, Koniu pisze:
sobie bude pierwi wzmocnij zeby nie bylo jak z zoltkiem

spoko dwa razy nie popelnia sie tych samych bledów

Cytat:
2006-06-06 21:33:35, bimber1 pisze:
spoko dwa razy nie popelnia sie tych samych bledów

hehe..naprawde ?

to i ja sie podepne pod temat ale mi zalezy na springach do codziennej jazdy... Chce zeby było twardziej ale zeby nie byl jak wózek z tesco Poprostu zebym nie szorował klamkami po asfalcie w zakretach tak jak mam teraz Jakie sprezynki kupic? Czy seryjne z poldka bezyniaczka sa duzo twardsze?

Mialem wlasnie w rekach wszystkei 3 sprezyny (kant,truck,diesel) kant ma srednice 13.5, truck i desiel 14.7 jesli chodzi o wysokosc to truck i disel sa takiej samej wysokosci a ta od kanta o pol zwoja nizsza (nie wiem czemu ale wydawalo mi sie ze powinna byc bardziej nizsza)
postanowilem ze kupie od diesla bo tansza 33zł sztuka a truck 44zł

gdzie masz za 33 zeta sprezyny?jak za tyle to ja bym sie tez moze pokusil...

Cytat:
2006-06-08 06:59:38, Poochaty pisze:
gdzie masz za 33 zeta sprezyny?jak za tyle to ja bym sie tez moze pokusil...

Tam gdzie Bimber pracuje są po tyle do Poldka z sinlikiem z Cytryny