Przerejestrowanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

otóż teraz esperak jest zarejestrowany na mojego ojca, mama jest współwłaścicielem. Teraz chciałbym, żeby mama była właścicielką a ja jako współwłaściciel. Ojca ma nie być w dowodzie. Jak przerejestrować pojazd mozliwie najmniejszym kosztem, żeby nie płacić podatków od transakcji? Co do rejestracji, to mam nadzieję że wystarczy zmiana nalepki.

Cytat:
2006-03-19 11:33:01, msilent pisze:
otóż teraz esperak jest zarejestrowany na mojego ojca, mama jest współwłaścicielem. Teraz chciałbym, żeby mama była właścicielką a ja jako współwłaściciel. Ojca ma nie być w dowodzie. Jak przerejestrować pojazd mozliwie najmniejszym kosztem, żeby nie płacić podatków od transakcji? Co do rejestracji, to mam nadzieję że wystarczy zmiana nalepki.

Ojciec musi zrobić darowiznę na ciebie, a potem już standardowa procedura - jeśli masz stare tablice to będziesz musiał wymienić na nowe, jeśli już są nowe - to tylko zmiana dowodu rejestracyjnego i wpis w książce pojazdu (jeśli taka jest)
Nie daj sobie wepchnąć nowych białych tablic jeśli już masz białe - to niezgodne z prawem a kosztuje sporo (tablice + nalepka)
Podatek od darowizny raczej cie nie będzie dotyczył, gdyż wartość przedmiotu darowizny (w tym przypadku 50% wartości auta) mieści się w kwocie wolnej od podatku (chyba że w ciągu 5 ostatnich lat coś wartościowego od ojca już dostałeś)

na początek przepraszam, ale nie wiem czemu w dwóch kategoriach nagle ten post wylądował, ale mniejsza.

No tak tata robi darowiznę na mnie, ale da się wtedy zamienić żeby mama była właścicielką (teraz jest ojciec), a ja współwłaścicielem - chodzi o koszty ubezpieczenia - mam mniej niź 24 lata Co do tablic to mam białe, chcę tylko żeby zmienili tą nalepkę pośrodku tablicy, juz tak raz było robione wcześniej.

[ wiadomość edytowana przez: msilent dnia 2006-03-19 12:17:01 ]

Cytat:
2006-03-19 12:16:03, msilent pisze:
No tak tata robi darowiznę na mnie, ale da się wtedy zamienić żeby mama była właścicielką (teraz jest ojciec), a ja współwłaścicielem - chodzi o koszty ubezpieczenia - mam mniej niź 24 lata

To jesteś współwłaścielem czy nie?
Jeśli tak to wpisujecie mame do dowodu i ojciec zrzeka się na waszą korzyść albo robi darowiznę.

ah no wytłumacze jeszcze raz:

stan obecny: tata-właściciel główny, mama - współwłaściciel - wpisana na ostatniej stronie dowodu rejestracyjnego

stan pożądany: mama - właściel, ja - współwłaściciel

głównie chodzi czy przy darowiźnie na mnie, mozna zamienic mamę ze współwłaściciela na właściciela. Ważne jest to przy ubezpieczaniu.

Cytat:
2006-03-19 17:29:44, msilent pisze:
mozna zamienic mamę ze współwłaściciela na właściciela. Ważne jest to przy ubezpieczaniu.

Nie ważne. A współwłasność oznacza, że każdy z właścicieli ma 50% udział w aucie, nie ważne na której stronie DR jest wpisany. W moim wypadku na 1-szej stronie DR jestem wpisany ja, a na końcu ojciec z którego ulg korzystam.