| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-03-19 11:55:50
Ojciec musi zrobić darowiznę na ciebie, a potem już standardowa procedura - jeśli masz stare tablice to będziesz musiał wymienić na nowe, jeśli już są nowe - to tylko zmiana dowodu rejestracyjnego i wpis w książce pojazdu (jeśli taka jest) Nie daj sobie wepchnąć nowych białych tablic jeśli już masz białe - to niezgodne z prawem a kosztuje sporo (tablice + nalepka) Podatek od darowizny raczej cie nie będzie dotyczył, gdyż wartość przedmiotu darowizny (w tym przypadku 50% wartości auta) mieści się w kwocie wolnej od podatku (chyba że w ciągu 5 ostatnich lat coś wartościowego od ojca już dostałeś) |
msilent esperak 1.8 CD k-ce | 2006-03-19 17:29:44 ah no wytłumacze jeszcze raz:
stan obecny: tata-właściciel główny, mama - współwłaściciel - wpisana na ostatniej stronie dowodu rejestracyjnego stan pożądany: mama - właściel, ja - współwłaściciel głównie chodzi czy przy darowiźnie na mnie, mozna zamienic mamę ze współwłaściciela na właściciela. Ważne jest to przy ubezpieczaniu. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-03-20 07:22:40
Nie ważne. A współwłasność oznacza, że każdy z właścicieli ma 50% udział w aucie, nie ważne na której stronie DR jest wpisany. W moim wypadku na 1-szej stronie DR jestem wpisany ja, a na końcu ojciec z którego ulg korzystam. |