| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
misiekns ŁADZIARZ Lada Samara / PF 126p Nowy Sącz | 2006-03-03 09:19:53 Od środy. No proszę... nikt nie przypomniał ![]() |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2006-03-03 09:27:31 Bo po co przypomianć. Lepiej jakby ludzie zapomnieli i jezdzili caly czas na swiatlach.
1 marca byla u nas marna pogoda (śnieżyca) i oczywisscie niektorzy sobie jezdzili bez swiatel, a co tam
APLEUJEMY - ŚWIATŁA PRZEZ CAŁY ROK TO BEZPIECZEŃSTWOE WŁASNE JAK I INNYCH!!!! |
Pablox SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107'89 -była, ... Gdynia | 2006-03-03 09:28:05
Bo pewnie wszyscy jezdza na swiatłach, bezpieczniej ----> mądrzej . Ja cały rok z włączonymi jezdze i nie rozumiem tych co bez swiatel jezdza |
dcnt MEGA ŁADZIARZ Audi 80, Land Rover ... Pilzno | 2006-03-03 10:28:40 Popieram, caly rok na swiatelkach - bardziej klopotliwe ale bezpieczniej |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2006-03-03 13:26:43 no jesli jest ladna pogoda i jedziemy z kilometr, dwa po miescie, to w sumie mozna sobie odpuscic. Ale przy szarowce czy poza miastem - obowiazkowo swiatla. I do tego dobrze ustawione, o czym wielu zapomina ![]() |
robal SYMPATYCZNY GOŚĆ Astra Hatchback GB/M ... Kettering (Northants, England) | 2006-03-03 16:54:02 Światełka CAŁY ROK !!! OBOWIĄZKOWO !!!
bezpiecznie! widocznie! ...! |
krycho MEGA ŁADZIARZ Lada 2107 Warszawa | 2006-03-03 19:46:50 A ja sie z Toba nie zgadzam!
Rozumiem,ze w letni dzien pojade kilometr po bulki, zapomne wlaczyc swiatla i pan policjant wlepi mi 100 zl?? |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2006-03-03 20:19:22
Ja bedzie prikaz to nie zapomnisz. Wejdzie ci w nawyk. |
dcnt MEGA ŁADZIARZ Audi 80, Land Rover ... Pilzno | 2006-03-03 20:38:35 Albo wkomponowac w uklad swiatelek takie cusik, coby sie swiatla same zapalaly po wlaczeniu zaplonu |
krzychuk SYMPATYCZNY GOŚĆ Laguna 1.8RT/VW T4 2 ... lublin | 2006-03-03 20:53:19 To tylko mała ingerencja w elektryke.Wystarczy pewnie przepiac jeden zasilajacy kabel w inne miejsce.ja osobiscie swiece swiałta 24h na dobe przez 365 dni w roku.zreszta jak słychac wypowiedzi Policjantow coraz wiecej kierowców jedzi na właczonych swiatłach prez cały rok.A kiedys była taka akcja
"Badz widoczny badz badz bezpieczny" Ja jestem za |
krycho MEGA ŁADZIARZ Lada 2107 Warszawa | 2006-03-03 20:55:07 Hehe! Moja Ładna ma coś takiego! (w koncu finka ).
Za miastem latem raczej uzywam swiatel. Ale uwazam,ze nie powinien to byc prikaz. |
misiekns ŁADZIARZ Lada Samara / PF 126p Nowy Sącz | 2006-03-03 23:08:04 Ja tam jezdze bez Przynajmniej czuje, ze wiosna idzie A co do widocznosci to mnie to obojetne - nie widze roznicy ![]() |
Mateusznia SYMPATYCZNY GOŚĆ ![]() takietam... wieś gdzieś (pod Wawą) | 2006-03-03 23:49:46 Nie rozumiem, jak można z premedytacją ograniczać swoje i innych bezpieczenstwo jeżdżąc z wyłączonymi swiatłami (to coś w stylu posiadania pasow i ich nie zapinania, bo po co... albo niewymienianie opon na zimowe, choć leżą w garazu...). Coraz więcej osob doszło juz do słusznego wniosku, że takie auto z zapalonymi lampami jest w dzień (o nocy z oczywistych wzgledów nie wspominam) dużo bardziej widoczne. Za to jak jedzie 5 oswietlonych samochodów, a ten 6-ty ma światła zgaszone, to... nie za bardzo rzuca się on w oczy; można go nie zauważyć i wjechać/wejść mu pod koła... Oszczędności na zgaszonych światłach są znikome lub pomijalnie małe, a wzrost bezpieczenstwa w ruchu duży. Dla mnie sprawa jest oczywista, też staram się jeździć na światłach. |
Ciurus ŁADA 2105 125p noi P ... okolice Cz-wy | 2006-03-04 00:43:35 to ja tysz sie wypowiem
od pewnego czasu mam swira na punkcie swiatel i oswietlenia. uwazam to za ogromna poprawe bezpieczenstwa, ale jestem za uzywaniem swiatel gdy sie powinno (chodzi mi tu glownie o przeciwmgielne itd.) ale o zwykle tez. wedlug mnie nie ma potrzeby jezdzic w sloneczny dzien, ale gdy sie robi tylko szarowka juz sie powinno wlaczyc, to samo tyczy sie zachmurzen itd. i sam nie moglem sie juz doczekac tego 1wszego marca bo czulem ze ten moj aku jakis niedoladowany przez ta zime jest (noi radocha z nowego dodatkowego oswietlenia tez byla niemala co mialo duzy wplyw na aku). tylko tak przy okazji chcialbym poruszyc temat niekoniecznie z tym zwiazany a byl on juz poruszany tu na forum wielokrotnie: LUDZIE REGULUJCIE ŚWIATŁA. nie ma dla mnie nic gorszego niz jazda noca, a nawet w dzien a tam z naprzeciwka jakies barany (nie da sie tego inaczej okreslic) jada jak na dlugich i slepia, i jak oni mysla ze zwiekszaja bezpieczenstwo to sie myla. |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2006-03-04 11:26:36 no dobra., w miescie od biedy mozna te swiatla sobie darowac (choc tez nie zawsze)..
ale poza miastem powinny obowiazywac caly rok. W dni sloneczne takze - a to dlatego, ze kiedy jade pod slonce, auto oswietlone tez lepiej widac! Czyli moje stanowisko jest takie - swiatla poza zabudowanym caly rok, w miescie - powiedzmy ze tylko w dni pochmurne, deszcz. O ile nie isc na calosc, jak Skandynawia i nie dac po prostu jazdy na swiatlach zawsze i wszedzie. tak samo powinny byc obowiazkowe opony zimowe (moga byc w tym samym okresie, jak obecnie swiatla) i lancuchy w terenach gorskich (na wyposazeniu, by uzyc w razie potrzeby. Do tego dolozylbym porzadna apteczke (z konkretnym i dokladnym okresleniem jej zawartosci - czyli musi byc to i tamto i koniec) i obowiazkowe szkolenie z pierwszej pomocy zakonczonczone dodatkowym egzaminem panstwowym (a nie 15-minutowa pogadanka, jak jest teraz) No i odblaski dla pieszych i rowerzystow poza obszarem zabudowanym. I akumulatorowe (TAK!!!) lampy dla pojazdow rolniczych (np. pomaranczowy kogut, albo chociaz swiatla rowerowe, a nie naftowka, jak to sie teraz zdarza (jesli w ogole) - i wtedy byloby moze juz troche bezpieczniej. |
Ciurus ŁADA 2105 125p noi P ... okolice Cz-wy | 2006-03-04 11:53:39
no z tymi zimowkami to bym sie nie zgodzil. ale za to wprowadzilbym nowy przepis, ze dopuszczalne jest stosowanie opon zimowych kolcowanych cywilnych. chodzi mi o takie jakie sa w finlandii. w takich autach jak wlasnie klasyki strasznie by to podnioslo komfort wygode i bezpieczenstwo, sam planuje sobie kupic w przyszlym roku takie oponki na tyl. chcrzanie to ze niedozwolone, przynajmniej bede sie czuc bezpiecznie. z tymi apteczkami to wedlug mnie tak powinno byc ale co po tym wlasnie jak ma ktos apteczke jak nie umie tego stosowac, a jakby sie nauczyl to gorzej niz z przepisami ruchu, bo raz zeby odbebnic a potem juz w niepamiec. przepisy chociaz sie na bierzaco stosuje to sie pamieta, a pamietam ze jak weszlo ze nie trzeba miec apteczki w aucie to 3/4 ludzi ktorych znam odrazu ja wyrzucilo. niepowazni ale coz. (ja mam dwie: w jednej zarowki itd a druga juz normalna )
a co do odblaskow to sam wiem jak jechalem kiedys motocyklem w naprawde zajeeeebi mgle i nic nie widzialem, a tak cos mi blyslo przed oczami to odbilem mocno, i jakbym tego nie zrobil to bym potracil jakiegos dziadka na rowerze. a blysnal mu odblask zamontowany w pedale. taka pierdola a dziadzie i mnie przed polamaniem uratowala. |
krycho MEGA ŁADZIARZ Lada 2107 Warszawa | 2006-03-04 12:02:53 Pamietajcie, ze Polska to nie Skandynawia. Tu jest troszke inaczej, wiecej slonca, dluzszy dzien etc. |
misiekns ŁADZIARZ Lada Samara / PF 126p Nowy Sącz | 2006-03-04 12:21:35 I całe szczęście, że jest więcej słońca Chociaż dla mnie i tak mało troche... ale mimo wszystko nasz klimat mi odpowiada Żeby tylko jeszcze pory roku nie były tak wymieszane - tzn. wolałbym chyba miesiąc powiedzmy konkretnej zimy (styczeń), ale za to lipiec i sierpień słoneczne, a nie jak teraz, że jakaś niby pół-zima, a w lipcu ulewy
Wybaczcie, że odszedłem od tematu - moje zdanie w sprawie świateł już jest znane. Ogólnie w dzień ich nie używam, a jeżdżę głównie po mieście. |