| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Kamil131 Fiat 131 mirafiori s ... Krosno | 2007-01-17 18:50:07 Czesc!
Co mozna zrobic z gaznikiem zeby autko zaczelo mnie palic, chodzi o silnik 1600 OHV na gazniku WEBER. obecnie lyka 14po miescie. Jakie sa mozliwosc zmniejszenia zuzycia paliwa nie zwarzajac na spadek mocy? |
schab (S) Alfa Romeo 156 2,0JTS Kraków | 2007-01-19 08:35:07
Dwie proste operacje : - wymiana zaworu iglicowego ( bo prawdopodobnie ten na skutek zużycia cieknie , albo przynajmniej - zamyka się później ) - obniżenie poziomu paliwa przez odgięcie blaszki na pływaku , aby wcześniej zamykał się powyższy zawór. Ale uwaga ! - Nie ma nic za darmo - spalanie zbyt ubogiej mieszanki da efekty uboczne : spalanie stukowe , które co prawda wyeliminujesz przyspieszajac zapłon , ale zbyt gwałtowne spalanie odbije się czkawką na żywotności panewek . Poza tym uboga mieszanka daje wyższą temperaturę spalania , więc licz się z możliwymi uszkodzeniami w postaci nadpalonych zaworów i gniazd zaworowych . Tak w praktyce wygląda oszczędzanie paliwa ... |
schab (S) Alfa Romeo 156 2,0JTS Kraków | 2007-01-19 10:28:15
Mój błąd - przepraszam , mam nadzieję , że jeszcze nikt przez to nie zepsuł samochodu ... |
Kamil131 Fiat 131 mirafiori s ... Krosno | 2007-01-19 17:12:15 Generalnie nie zalezy mi na zywotnosci silnika mam mirke do tuczenia sie po miescie z silnikiem OHV ktorego nie szkoda mi ani troche jak sie zjebie po 10tys to go wywale na smietnik i wsadze normalny silnik czyli DOHC.
P.S. nie mowie o srebrnej mirce tej napewno nie wywale ![]() |