Sworzen dolny wachacza przedniego....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od jakiego samochodu pasuje zamiennik ??

Vectra A ?? Kadet ??

Od Kadeta na pewno. Tak i jak od Nexii. W końcu to te same zawieszenia

Slicznie dziekuje

NO NO KeyJay bez przytualania proszę

Wymienilem sworzen na "mototechnike" za 30 zl + 20 robocizna i juz po 3 miesiacach cos zaczelo stukac (from time to time) teraz stuki sie wzmagaja. Nie chce wymieniac wkolo tego samego elementu. Moze to juz irytowac...Wiec pytam, co grozi jesli sie nie wymieni tego sworznia na nowy?

Ach KeyJey, to nie wiesz nawet po fakcie jak dostałeś ode mnie kopułkę zapłonu, że u mnie Esperynkę można złożyć z części z garażu???
Jeśli chcesz swożnie wachacza również posiadam i to nowe, zapakowane w taką fajną folię

SpeedR, a może masz wkład lusterka lewego (nie lusterko tylko mechanizm?)

A wiesz, że nie pamiętam. Pogrzebię jutro w częściach to pewnie coś wyszperam.

będę wielce zobowiązany.

Speeder a wiesz ze...

"... Wysłany: 2003-07-06 19:08:05

Vectra A ?? Kadet ?? ... "

Co Ci tutaj nie pasuje ?

Cytat:
2003-10-10 04:59:57, KeyJey pisze:
Speeder a wiesz ze...

"... Wysłany: 2003-07-06 19:08:05

Vectra A ?? Kadet ?? ... "

Co Ci tutaj nie pasuje ?

KeyJey nie kazdy jest detektywem

Cytat:
2003-10-09 21:18:30, rjsunset pisze:
Wymienilem sworzen na "mototechnike" za 30 zl + 20 robocizna i juz po 3 miesiacach cos zaczelo stukac (from time to time) teraz stuki sie wzmagaja. Nie chce wymieniac wkolo tego samego elementu. Moze to juz irytowac...Wiec pytam, co grozi jesli sie nie wymieni tego sworznia na nowy?

no wsumie nic strasznego jak ci się mocno wybije to wyskoczy i urwiesz koło razem z MCPersonem naprawa jakiś 2tyś zł się znieścisz...

ja załorzyłem oryginały Daewoo za 70zł sztuka na jednym zrobiłem już 100tyś km na drugim 80tyś km oba jak nowe niewykazują zadnych luzów ja jeżdze po Katowicach i Chorzowie wiec ci co znają te tereny wiedzą że dziury są tu niemiłosierne i pełno torowisk tramwajowych.!!!!

Cytat:
no wsumie nic strasznego jak ci się mocno wybije to wyskoczy i urwiesz koło razem z MCPersonem naprawa jakiś 2tyś zł się znieścisz...

Etam - to pojezdze, 17 tysiecy przezanczam na naprawy, poprawki i takie tam, to 2 to kropla....coz sie nie robi dla Takiego Super Samochodu

A poważnie - bylem dzis w warsztacie. Okazalo sie, ze wszystko gra. Sworzeń siedzi mocno. Podejrzenie mechanika padlo na amortyzatory. Zastanawiam sie teraz, czy amortyzator na nierownosciach moze wydawac dzwiek podwojny, krotki metaliczny,.. lepiej nie umiem opisac.
U tego mechanika Kayaby po 95 zl za sztuke + montaz...ale z braku kasy i nie bedac pewnym uszkodzenia poczekam jeszcze troche...

a moze warto wziac mechanika na 5 minutowa przejazdzke? tylko niech to bedzie dobry mechanik

I racja..ale pewnie juz by policzyl troche...

a moze gałka z układu kierowniczego ci stuka.???????

Wiem, ze istnieje taka czesc. Szukalem tego nawet w ksiazce o Espero. A ile ona kosztuje? Czy to sie wymienia, czy naprawia? I jak rozpoznać, ze to wlasnie gałka?
PS
Nie chce nipotrzebnie wymieniac amort. jesli sa jeszcze ok....

nio hehe koszt 25-35zł zalerznie gdzie wymiana 10zł ustawienie zbierzności 100zł po tymianie galki raczje obowiazkowa czynosc.!!!
diagnostyka prosta

gałka stuka na delikatnych nierównosciach przu jezdzie na wprost.!
mozna tez zajechac na stacje diagnostyczną i pewnie za 10zł w łape chłopaki przejżą ci zawiecho i powiedzią co stuka ja tak robie.!!!

Cytat:
Podejrzenie mechanika padlo na amortyzatory. Zastanawiam sie teraz, czy amortyzator na nierownosciach moze wydawac dzwiek podwojny, krotki metaliczny,.. lepiej nie umiem opisac.

To najprawdopodobniej górne łożysko amortyzatora.
Jeśli zdecydujesz się na ich wymianę, to koniecznie wymień również te łożyska i gniazda amortyzatorów.
U mnie prawe łożysko miało już porządny luz, a gniazdo było mocno "wyrobione".
Nie jest to operacja tania (za 2 łożyska i 2 gniazda zapłaciłem prawie 150 złotych), ale stukanie zniknęło jak ręką odjął.
Wcześniej ASO oczywiście nie potrafiło znaleźć przyczyny stuków
Pozdrawiam z Wrocławia

Dzieki juz zarchwizowalem sobie ten post jako niezbednik przy wymianie...
Super miec takich kolegów jak Wy!!