Za male obroty - gaśnie na rozgrzanym silniku !!! Pomocy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Mam XR3i 1,8 Zetec, gasnie mi silnik jak sie rozgrzeje np. podczas jazdy jak wcisne sprzegło.

Ten dziwny obiaw pojawil sie po tym jak zdjołem kolektor dolotowy i wyczysciłem separator oleju. Nie wiem czy to ma wogóle cos wspólnego z tym co robilem ale po zlorzeniu wszystkiego i restarcie komputera jest do dupy. Co to moze być ???

Moze silniczek krokowy lub poruszyłem cos i np rozregulowała sie linka gazu (ale to raczej nie możliwe).

Pomocy bo tak sie nie da jeździć.

moze ten jakis czujnik od polozenia przepusnicy cos nie tak dzial, a raczej moze kabelki od niego sie poluznily??:>

Witam, mam ten sam problem rozgrzany gaśnie po wysprzęgleniu, dzieje się tak podczas jazdy i na postoju. Też czyściłem separator oleju, zauważyłem coś dziwnego, stojąc na parkingu jak spadają obroty jak nacisnę kilka razy pedał chamulca odbroty wchodzą na normalne i pochwili ponownie spadają i silnik gaśnie. Mam silnik 1,6 EFI 8V 91r. Sory że podłączyłem się pod Twój wątek ale może ktoś nam obu pomoże.

...a na zimnym jest ok?? bo z tego co pamiętam to też gaśnie

No właśnie na zimnym obroty są ok, problem zaczyna się po przejechaniu kilku kilometrów jak się zagrzeje. Najgorsze że autem jaździ moja żonka i ma problemy jak musi zmienić bieg i równocześnie zachamować. Pomocy co to może być - jakieś problemy z podciśnieniem ???

Chyba wiem, przynajmniej u mnie to jest to. Kiedy zakładałem kolektor wydechowy (bo musiałem go zdjąć żeby dostać sie do separatora oleju) nie kupiłem nowej uszczelki tylko załorzyłem starą. Musiała być jakaś nieszczelność i jak sie silnik rozgrzał to sonda lambda wariowałą ponieważ cześć spalin uciekała nieszczelnosciami.
Kupiłem juz nawet nową uszczelkę i miałem ja założyć ale wypadła mi traska i to odłorzyłem. Przejachałem ok 1000 km i chyba nieszczelności sie pozatykały bo teraz nawet na gorącym silniku jest wszystko ok.
Tak wieć radzę sprawdzić uszczelkę
Pozdrawiam

Ja bym jeszcze proponował wyczyścić silnik krokowy. Temat ten był wałkowany tysiące raz więc napewno w wyszukiwarce znajdziesz coś na ten temat.

Krokowy wyczysciłem na początki wiec to nie było to