Dach cabrio- siłowniki???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie Forumowicze, sezon cabrio otwarty - a tu niespodzianka w essim- siłowniki podnoszenia dachu nie działaja równo, prawy siłownik podnosi sie wolniej i powoduje asymetrię podnoszenia a przez to blokuje podnoszenie w ogóle. Pompa siłownika tez wydaje dziwne odgłosy( popierduje) Czy przyczyną moze byc niski poziom oleju w zbiorniku pompy lub jej zapowietrzenie???
Olej do pompy hydraulicznej juz jedzie z Niemiec. Czy ktokolwiek z Was miał takie kłopoty z elektrycznym dachem??? Pozdrawiam imovane.

No ja nie mialem absolutnie takich problemow.hm.. moze ktorys z przewodow dochodzacych do silownika padł, przypchal sie czy pekł(wtedy wyciek oleju z pompki)
ps. tak przy okazji zapytam- ile dales za ten olej do pompki- to nei przypadkiem jest taki sam jak od wspomagania?

Podobno olej do wspomagania jest inny niż ten do siłownika dachu cabrio - -ma inne oznaczenie w katalogu części zamiennych.
Olej jest nie do kupienia w salonach FORD'a w Polsce, natomiast bez problemu w normalnej sprzedaży mają dealerzy FORD'a w Niemczech, cena, niestety 20,- "ojrasów" za 0,5 litra. Pozdrawiam, imovane

u mnie tez tak bylo.. ale minimalnie wolniej chodzil. wydaje sie to ze minimalna roznica moze bys spowodowana 2X dluzszym wezem, i mala iloscia plynu

co do oleju to pytalem w oplu i powiedzieli ze tez moze byc, sprowadzenie potrwa ok tygodnia a koszt 80 za połówke.
Sam mam ponizej minimum i to calkiem sporo, ale dach sklada sie elegancko. Moze wycieki na tym wolniejszym silowniku, lub wieksze opory na nim przy skladaniu dachu - sprubuj mechanizm poszycia dachy przesmarowac...

Witajcie, olej dojechał z Niemiec z Kolonii, cena 18,02 + MehrWehrSteuer 2,88, Gesamt Betrag 20,90 "ojrasów" za 0,5 liitra. Organoleptycznie: rzadziutki, jaśniutki, ale ładnie pachnący. Smaku nie próbowałem, ale puszeczka zgrabniuśka. Kod produktu 1207862. Napisy po polsku oczywiście są, ale nie do zdobycia w Polsce............... bo nie ma atestu. Paranoja w pieknym kraju nad Wisłą, benzyna ponad "ojrasa" za litr, kandydat na premiera moze dać w "papę", qrdeballance-- trza chyba wiać stąd, młodzi- kończcie studia i sayonara smutasom i rewizjonistom, pozdrawiam Wszystkich mimo wszystko.
[IMG]http://img63.imageshack.us/img63/5307/dsc43868qf.jpg">[/IMG]]Olej[/URL]

[ wiadomość edytowana przez: imovane dnia 2006-04-15 19:29:20 ]

Miała być miniaturka

[img=http://img63.imageshack.us/img63/5307/dsc43868qf.jpg]

[ wiadomość edytowana przez: imovane dnia 2006-04-15 19:33:26 ]

Witam
czy na pojemniku tego "olejku" są może podane jakies parametry tego specyfiku ? nieładują mi się wszystkie fotki i niewidze zabardzo.
pracuje w przemysle ciężkim nam dostęp praktycznie do profesionalnych "olejkow" którymi zasilane są poważne układy hydrauliczne w tym siłowniki, zastanawiam sie czy można by troche oszukać układ i wymienić olej fordowski na jakis hydrauliczny ? Czy ktoś już może spuszczał całkowicie olej z układu podnoszenia dachu, jak to zrobić ?

Niestety nie ma żadnych parametrów podanych na opakowaniu poza tymi widocznymi na etykiecie. Jest natomaist zapis" karta danych bezpieczeństwa dostepna dla użytkowników zawodowych" pod adresem i adres producenta Ford Werke AG Edsel-Ford Str.2-14, D-50769 Koeln. tel +49(0)2219033333
P.S. Oleju nie spuszczałem, ale na dolewkę uzyłem tylko 45 ml.
Tylko tyle ubyło przez 3 lata mojego posiadania essiego. Natomaist niespodzianką okazało sie wykrecenie samoistne śruby od siłownika w miejscu jego łączenia do stelażu podnoszenia dachu. Teraz podnosi sie symetrycznie i równo około 30-35 sek. Pozdrawiam imovane.

[ wiadomość edytowana przez: imovane dnia 2006-04-16 13:57:31 ]