| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-04-11 07:41:10 Witam!
No i stało się. Po roku użytkowania dziś rano pojawił się pierwszy problem. Po przełączeniu na LPG samochód nie reaguje na pedał gazu. Na wolnych obrotach silnik pracuje. Wygląda to tak jak by nie działał silnik krokowy od gazu. Po przełączeniu na Bp silnik pracuje prawidłowo. Ale po ponownym przełączeniu na LPG nadal nie reaguje gaz. Dopiero jak wyłączyłem silnik i jeszcze raz odpaliłem, przygazówka, silnik przeszedł na zasilanie gasssem i wszystko już było OK. Dodam, że nie zaświecił mi się komputer. Czy ktoś już miał taki problem u siebie i jak sobie z tym poradził? |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2005-04-11 08:12:53 CZyścimy silniczek krokowy i sprawdzamy jego podłączenie. JAki komputer w instalacji gazowej? |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-04-11 08:44:14
Rozumię, że chodzi Ci o silniczek krokowy do LPG. Inastalację mam LOVATO z komp. AL700 Zastanawiam się czy to czasem nie pada właśnie ten komputer. Może nie dał sygnału? A może to kabelek od wtrysków nie łączy? Jak myslicie czy z czymś takim mogę jechać do Gazownika na naprawę gwarancyjną? Instalacja była zakładana na początku maja 2004. |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2005-04-11 09:13:31 Moim zdaniem czyszczenie silniczka krokowego nic nie da.
Swojego czasu bawiac sie odlaczalem sobie silniczek krokowy (zasilanie) i samochod zachowywal sie identycznie jedynie obroty wolniej spadaly.
Cisnienie gazu (tak mi sie wydaje) jest stale i ustalane przez parownik. Silniczek krokowy tylko dozuje ile tego gazu dostaje sie do dolotu. |
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2005-04-11 09:24:53 jak masz gwaranacje to uwazam ze mozesz smialo jechac...w koncu od czegos ona jest.. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2005-04-11 11:16:49
oczywiście!
...nie opłaca się nawet przykurzyć łapek w takiej sytuacji
P.S. ja swego czasu miałem baaardzo podobnie dziwne objawy...ale ..po dwóch dokłanie takich numerach jak opisuje kisztan zmieniła się "taktyka"....LPG przestawał pracować jak wjechałem np.w dużą dziurę.....Powód banalny! - okazało się że konektor kabla podłączenia elektrozaworu się wysuwał i.....zależnie od okoliczności....odcinało LPG |
the_undertaker Klubowy Weteran Passat/New Beetle Złotniki Kujawskie | 2005-04-11 21:45:47 Dżizas!!! Jak masz gwarancję to niech gazowników już głowa boli!!! Męczyć ich do bólu, niech naprawiają, naciągnąć na wymianę czegokolwiek się tylko da żebyś miał nowe ![]() |
DjHacker Nissan Primera 1,9DCI Dębica | 2005-04-12 15:33:39 Witaj.
Miałem dokładnie to samo, ale w zimie, kiedy były takie pierońskie mrozy. potem samo ustąpiło, ciekawe też jest to że także był to mój PIERWSZY i jak dotąd jedyny problem z gazem (po niespełna roku używania) instalka LANDI-RENZO z kompem tej samej firmy. tutaj jest link do tego problemu ja bym był za tym aby gazownicy do tego zajrzeli, skoro jest gwarancja - to warto sprawdzić skąd się to wzięło, bo pamiętać należy że nic się nie dzieje bez przyczyny, nawet jak samo ustąpi |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2006-05-04 09:53:08 No i znalazłem winnego.
Problem o jakim pisałem w rok temu pojawił się ponownie w zeszłym miesiącu. Samochód jak był zimny nie chciał przejść na zailanie LPG. Walczyłem z tym przez ponad 2 tygodnie... Przeczyściłęm wszystki masy i styki w konektorkach przy instalacji LPG. Wymieniłem filtr i dalej nie pomogło.
Aż, wreszcie podczas długich poszukiwań natknołem się na wątek: gaśnie po przełączeniu na gaz, HELP! A tam na:
I wiecie co? Zatankowałem na Shellu i jak ręką odjoł. Wczoraj również po raz drugo zatankowałem się na Shellu i dalej moja instalka pracuje idealnie. Więc powiem jedno, na Orlenie tankowałem się ładnych parę lat, ale po ostatnich problemach teraz będę to robił tylko w ostateczności. Pozdrawiam i życzę przyjemnej jazdy na gasssie... |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2006-05-04 12:34:38 Czyżby gaz na shellu się poprawił? Muszę chyba znów spróbować, może już wsadzili tych gości co wprowadzili na lewo do shella gasu za kilka baniek... |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-05-08 11:49:32 A ja mam z kolei inne pytanie:
Zdarzyło mi się to 2 razy.Po przełączniu na gas samochód po prostu zdechł (butla była prawie pełna), a drugi przypadek na wolnych obrotach ok,a przy dodawaniu gazu zaczynał szarpać i nie chciał wejść na obroty.Oba przypadki wystąpiły rano,jak jechałem do roboty.Co ciekawe-po południu było już wszystko ok. I teraz pytanie-Podejrzewam,że jakiś elektrozawór się nie otwiera.Tylko który? |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2006-05-08 12:51:05
Posprawdzałem wszystkie połączenia elektrozaworów i komputera. Niby wszystko OK ale i tak po przełączeniu na LPG zdychał. Zmieniłem dostawcę gasssu i jak na razie jest OK |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-05-08 13:16:20
zdaje się trza będzie |