MotoNews.pl

II FESTIWAL ZABYTKÓW MOTORYZACJI

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
FSOAUTOKLUB serdecznie zaprasza członków i sympatyków LKP na II Festiwal Zabytków Motoryzacji.

W związku z przygotowaniami do II Festiwalu Zabytków Motoryzacji, który odbędzie się w Warszawie w dniach 20-21 maja 2006 roku w Muzeum Przemysłu, d. Fabryka Norblina, ul. Żelazna 51/53.
Współorganizatorzy festiwalu- FSOAUTOKLUB poszukują samochodów LADA wyprodukowanych do końca lat siedemdziesiatych oraz wszelkich wynalazków, prototypów i aut zabytkowych z byłych krajów demokracji ludowej.
Warunkiem uczestnictwa i wystawienia samochodu są:
- pojazd musi być jednym z modeli podanych poniżej,
- pojazd musi być w stanie idealnym lub przynajmniej bardzo dobrym z zachowaniem oryginalnych elementów karoserii. Odpadają auta po tuningu wizualnym.
- właściciel auta powinien zgłosić chęć uczestnictwa na adres
pagan@fsoautoklub.pl i najpóźniej na dzień przed festiwalem potwierdzić swoja obecność mejlowo bądź telefonicznie 0888 848 376,
- wystawiany samochód można wprowadzić na teren muzeum w piątek 19 maja oraz w sobotę 20 maja do godziny 8:00. Przyjazd w późniejszym terminie uniemożliwi wjazd na teren muzeum.
- autem nie można wyjechać przed zakończeniem dnia festiwalowego
- właściciel auta zobligowany jest do umieszczenia na samochodzie informacji o samochodzie w postaci podstawowych danych technicznych, roku produkcji oraz innych informacji o aucie.
- właściciel auta proszony jest w miarę jego możliwości jest o aktywne uczestnictwo w organizacji festiwalu, spełnianie próśb centrum dowodzenia, nawiązywanie kontaktu ze zwiedzającymi.
- w przypadku, jeśli właściciel auta nie może przebywać na festiwalu, może je pozostawić na czas trwania festiwalu pod opieką organizatorów.
- wszelki handel częściami, literatura możliwy jest tylko za porozumieniem z centrum dowodzenia festiwalem w wyznaczonym miejscu.
- -ze względu na zaplanowany porządek ustawienia wystawy organizatorzy zastrzegają sobie prawo wyznaczenia miejsca postoju auta.
Przywileje właściciela wystawianego auta:
- właściciel otrzymuje status organizatora wraz z plakietka.
- FSOAK zapewnia wyżywienie w czasie trwania festiwalu za oplata po kosztach zakupu produktów. Będą to najprawdopodobniej zupa, kanapki, ciasta, herbata i kawa
- można skorzystać z noclegu w pokoju gościnnym muzeum, jednak nie należy liczyć na komfort intymności. My tradycyjnie nocujemy w samochodach.
- osoba wystawiająca prywatne auto będzie miała prawo wziąć udział w jeździe po torze próbnym FSO w sobotę ok. godz. 18:00
- wystawiany samochód będzie pilnowany przez wszystkich organizatorów
Wszelkie pytania proszę kierować na forum FSOAK, bądź bezpośrednio do mnie.

Poszukiwane są również motocykle zarówno polskiej produkcji jak i zagraniczne do 1970 roku produkcji. Stan techniczny będzie bardzo istotny tak samo jak w przypadku samochodów.

Na razie zapodaje zarys planu festiwalu. Atrakcje jak i czas rozpoczecia może ulec zmianie.

Plan Festiwalu Zabytków Motoryzacji Norblin 2006
Sobota, 20 maja 2006r.
9:00 otwarcie Muzeum
9:30 rozpoczęcie Festiwalu
10:20 Prezentacja Forda T
10:40 Parada motocykli zabytkowych
11:20 Parada samochodów
11:50 spotkanie z makietami samochodów MT
12:00 Konkurs wiedzy o Festiwalu
12:20 Prelekcja o Fiacie 125p
12:45 Konkurs dla dzieci
13:00 Pokaz sprintu zabytkowych motocykli
13:30 FSO w kronice filmowej - pokaz filmu
13:45 Spotkanie z modelami samochodów
14:10 Prezentacja motocykli MT
14:40 Prezentacja Poloneza z zawieszeniem hydropneumatycznym
15:30 Konkurs wiedzy o polskich motocyklach
15:45 Spotkanie z klubem FSOAUTOKLUB
16:00 Pokaz filmu Akcja Szmata
17:00 Zamkniecie I dnia.

Niedziela, 21 maja 2006r.
9:00 otwarcie Muzeum
9:30 Spotkanie z samochodami sportowymi
10:00 Spotkanie ze starymi Fiatami
10:15 Konkurs wiedzy o FSO
11:00 Pokaz motocykli MT
11:30 Konkurs dla dzieci
11:45 „Ballada o siedmiu wspaniałych: - pokaz filmu
12:00 Prezentacja Poloneza z zawieszeniem hydropneumatycznym
12:20 Konkurs wiedzy o samochodach FSO
12:30 Spotkanie z modelami samochodów
12:50 Spotkanie z prototypami
13:00 Spacer po Norblinie
13:30 FSO w kronice filmowej - pokaz filmu
14:00 Spotkanie z klubem FSOAUTOKLUB
14:30 Spotkanie z modelami MT
15:00 Rozstrzygniecie konkursów
16:00 Zakończenie Festiwalu

Przez cały czas trwania Festiwalu
• przejażdżki samochodami
• informacje o nadchodzących wydarzeniach
• reklama sponsorów
• zbieranie głosów na konkurs na najpiękniejsze auto Festiwalu
• sprzedaż gadżetów, upominków, literatury motoryzacyjnej i części

Postaramy się, aby członkowie LKP mogli wejść na teren festiwalu ze znizką.
Wszelkie zyski z festiwalu przeznaczone są na naprawę i odrestaurowanie aut w Norblinie.

Gorąco zapraszam!

dla czlonkow LKP 50% znizki na wejscie. nalezy wyczaic przy bramie organizatorow, czyli kolesi z FSOAK, ktorzy beda mieli identyfikatory organizatora, powiedziec, ze jestescie z LKP o ile przyjda nieznani nam ludzie i dostaniecie talon uprawniajacy do wejscia za polowe ceny, czyli za 5zl, ktore opaca sie w kasie kolo bramy. oczywiscie bedziemy zadawac wam podchwytliwe pytania, aby upewnic sie, ze faktycznie z LKP jestescie, hehe!
generalnie moglby byc wstep wolny, ale kasa nie idzie dla nas tylko przeznaczona bedzie na remonty samochodow w muzeum, wiec sami rozumiecie.

widze wielkie zainteresowanie festiwalem na waszej stronie, hehe!

Cytat:
2006-04-19 17:56:49, PAGAN pisze:
dla czlonkow LKP 50% znizki na wejscie...

... widze wielkie zainteresowanie festiwalem na waszej stronie, hehe!

czekamy na większe zniżki

a poważnie, to jakoś mi ten komunikat umknął...
tak jak pisałem na priv, postaram się was odwiedzić.

moja lada ma alusy i kubły więc odpada

OK, info dodane, czekamy na wieksze znizki

Ja się przejdę na tą imprezę. Nie przesadzajcie z tymi zniżkami, 5 zł to chyba warto dać dla Muzeum Motoryzacji.

Witam
Cytat:
2006-04-19 20:49:38, rogacek pisze:
moja lada ma alusy i kubły więc odpada

Rogacek
tam wspomniano o tunningu wizualnym, a twój jest funkcjonalny, felgi i kubły to nie są elementy karoserii
I szkoda że mowa o latach 70 tych, 2107 odpadają.
A te kilka złotych warto dać faktycznie, coraz mniej starych aut, a tam restaurują wiele rzadkich okazów.

kazde 5zl przyczynia sie do tego, ze zabytki polskiej motoryzacji beda jezdzic i wygladac jak dawniej. niestety, ale w polsce ostatnie o co sie dba to o kulture, a polskie samochody sa spuscizna polskiej mysli technicznej, ktorej nie musimy sie wstydzic. jest jak jest i mozna powiedziec, ze jest ch...o. FSO nie dbalo o swoj dorobek tak, jak mialo to miejsce w skodzie czy w kazdej innej fabryce. nie jest to wina FSO ani komuny i nie mam zamiaru dochodzic kto jest winny. musimy zaakceptowac to co jest i dbac o to. od nas zalezy czy te auta beda ogladac nasze wnuki czy bedziemy im opowiadac niestworzone dla nich historie. nie chce komentowac tego kraju ani tego absurdu, ktory wciaz trwa, bo sam mam serdecznie dosyc tego panstwa, ale nie chcemy sie podac wszechogarniajacemu syfowi, komercji i fascynacji jakimis zas...ymi lexusami dla matolow z kasa. uwazam, ze musimy szanowac nasze auta, nawet, jesli jakis kretyn pie...nie, ze lada to ch..j, a FSO to jeszcze wiekszy. to sa nasze auta, nam sluza, my o nie dbamy i my je kochamy i nawet jesli maja po 20 lat i drza z nich scieka to jezdza i wiemy, ze kazdy cayenne czy A8 po 20 latach bedzie juz od 5 lat wsadem do pieca w hucie. przynajmniej w tych autach o zatrzymaniu silnika nie decyduje jakis zas...y komputer i z byle usterka nie musimy dymac do zlodziejskiego ASO. dlatego zap...ac bedziemy przy norblinowych autach pomimo wszystko.

[ wiadomość edytowana przez: andrzej_krakow dnia 2006-04-21 19:37:45 ]
[ powód edycji: literówki (w odpowiedzi na słuszna uwagę Adasco) ]

a moderatorzy spia???
czy moze sa rowni i rowniejsi? Rozumiem, ze Pagan rzuca tu ch**ami w szczytnej sprawie, niemniej fakt jest faktem....
Juz widze reakcje, jakbym tam wparowal na forum FSO z takimi haslami... juz widze...

[ wiadomość edytowana przez: krycho dnia 2006-04-21 22:32:34 ]
[ powód edycji: * ]

co innego jest uzywac slow uwazanych za wulgarne jako przecinki, a co innego jest pisac/ mowic ekspresyjnie, kiedy slowa uwazane za wulgarne maja znaczenie. jezeli urazilem was, prosze skasowac mojego posta. wiem, ze dla wiekszosci forma jest wazniejsza niz tresc, a ja nie bede walczyc, bo po co? z mojego sposbu wyslawiania sie oraz rozbudowanego slownictwa i skladni mozna wywnioskowac, ze nie jestem burakiem w dres ubranym. jednak, zeby dojsc do tego wniosku, nalezy umiec tworzyc wlasna opinie, a nie przejmowac cudze.
Zareczam ci, adasco, ze uzywanie kurew na forum FSOAK jest swobodne pod warunkiem, ze nie obraza sie inwektywami nikogo i tresc wypowiedzi ma sens. nie jestem u siebie, takze prosze przyjac wyjasnienia i zrobic z moim postem cokolwiek.
mam nadzieje jednak, ze to zamieszanie przyczyni sie do zainteresowania watkiem, ktory glownie dotyczy festiwalu.

[ wiadomość edytowana przez: PAGAN dnia 2006-04-21 20:20:23 ]

Cytat:
2006-04-21 19:17:26, adasco pisze:
a moderatorzy spia???

moderatorzy nie zawsze sa, a czasem "przelotem" sprawdza skrzynke i musza znikac dalej czas to pieniadz, ktory niestety trzeba gonic

Cytat:
2006-04-21 20:18:54, PAGAN pisze:
jednak, zeby dojsc do tego wniosku, nalezy umiec tworzyc wlasna opinie, a nie przejmowac cudze.

zapewniem Cie, ze mam WLASNA opinie na temat sposobu wyrazania sie i traktowania "obcych" na Waszym forum. Szkoda, ze zwyczaje te wynosicie "na zewnatrz"... A szkoda, bo pomijajac to - robicie naprawde swietna i wartosciowa robote, i zaluje, ze waw lezy az (lub tylko) 2 h jazdy ode mnie i nie moge uczestniczyc np. w szmacie....

Co do bluzganioa, razie mnie ono w jakiejkolwiek formie. I tu zaznacze, ze tylko i wylacznie dlatego, ze przyjelismy zasade NIE-bluzgania na forum. Z ZADNYCH pobudek. A ja - choc teoretycznie zaliczam sie ponoc do entlegencyi - tez wale miesem jak szewc, czasem gorzej od standardowego menela - ale tu, skoro sie umawialismy - nie mieskuje, a jesli juz - to kropkuje, na przysklad tak, do k.wy nedzy!

[ wiadomość edytowana przez: adasco dnia 2006-04-21 21:32:35 ]

oki. przyjelem do wiadomosci, zastosuje sie.