Prosze tylko o mała rade

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
duzo osob zaraz sie wkurzy bo fakt temat poruszany ale jakos tak czytałem i niebardzo doszłem do tej prostej odpowiedzi. Sprawa wyglada tak na pocztaku chodziło mi o wskaznik temp cieczy chłodzacej na desce nie działał za namowa wymieniłem termostat nie pomogło dzis wymieniłem czujnik temp i super działa. Duzo przy tym wyałalo sie płynu chłodzacego oki zalałem go i tralala nei wiem czy dobrze odpowieczyłem
!1 pytanko jak dobrze odpowietrzyc układ
2 cosik nie za bardzo zauwazam ze w mojej essince załacza sie wentylatorek (raz jak odałem do mechesa widziałem to cudo w trakcie ruchu) pytanie brzmi kiedy sie to ustronstwo ma załaczyc przejechałem poł miasta i chyba sie nie załoczyło czy went załaczas ie tylko po dojsciu do czerwonego pola

Powinien sie zalaczac chyba przed czerwonym polem.U mnie nigdy sie nie zalacza bo chocby nie wiem co to takiej wysokiej temperatury jeszcze nie osiagnol.

o i to juz jakis trop ze musi byc bardzo zagrzany zeby wentulatorek sie załaczył

szanowny pan Wilku nie pomoze mi w tym zagadnieniu ?????????
jak czytam posty to zna sie na wszystkim??

Mi podczas używania Essiego od grudnia wentylator włączył się raz, jak się zakopałem w śniegu i wykopywałem się ...

Niedawno zmieniłem termostat i nie zauważyłem też zeby mi się wentylator włączał ... zobaczymy jak zrobi się cieplej

Napełnianie i odpowietrzanie

Wkręcić oba korki spustu cieczy chłodzącej (w kadłubie silnika i w chłodnicy).

Poluzować odpowietrznik układu chłodzenia umieszczony w górnym elastycznym przewodzie chłodnicy.

Napełniać układ przez wlew zbiornika wyrównawczego, aż ciecz chłodząca zacznie wypływać spod odpowietrznika.

Dokręcić odpowietrznik.

A tu masz odpowietrznik

Tym wentylatorem to się mocno nie przejmuj - u mnie załącza się bardzo rzadko kiedy wskazówka jest prawie na czerwonym polu w zasadzie tylko w czasie dłuższej jazdy w korkach, a w trasie to chyba nigdy.
Chyba że wchodzi na czerwone i się nie włącza to byłby powód do zmartwień.

kaes zauwaz ze podajesz informacje do silnika disela dzieki z apomoc ale to nie to

Upsss sorry nie zauwazylem

To chyba bedzie to a jak nie to sie poddaje

Zamknąć korek wlewu zbiornika wyrównawczego, uruchomić silnik i nagrzać silnik do temperatury normalnej pracy. Odpowietrzanie układu chłodzenia odbywa się samoczynnie.
W razie potrzeby uzupełnić ilość cieczy chłodzącej do poziomu „MAX" zaznaczonego na zbiorniku wyrównawczym układu chłodzenia. Uwaga. Korek zbiornika wyrównawczego rozgrzanego silnika należy odkręcać bardzo powoli i stopniowo obniżać ciśnienie w układzie chłodzenia (nagłe otwarcie grozi poparzeniem — przyp. tłum.).

[ wiadomość edytowana przez: kaes dnia 2006-03-30 22:31:38 ]

Jak sprawdzić wentylator i jego instalację:
Zdejmujesz końcówkę z elektrowłącznika i zwierasz jego styki drutem wygiętyum w U - powinieneś usłyszeć cyknięcie przekaźnika przy aku i trrr kręcącego sie śmigła. (Na włączonym zapłonie)
Jeśli nie masz tak to napisz, będziemy szukć dalej.
Jak włączyć wentylator - poszukaj korka na drodze, albo w gorący dzień jedź tak koło 120, nagle wyhamuj do 0 i postój tak z 5 min - u mnie temp. wtedy ładnie idzie w górę aż załącza wentyaltor (a razej załączała, bo w zimie wyciągając aku przy -20 urwałem kabel od bezpiecznika - będzie trzeba to zrobić do lata.
Pzdr