Ciekawa zagwostka co do obrotów na jałowym - ktoś kuma ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
A więc tak !!

Odpalam po nocce rano autko + oborty na jałowym równe w okolicach +- 850 obr-min - książkowo

Po kliku metrach jazdy, staje oborty na jałowym 1000 obr/min - już dość nieksiążkowo

Następnie miasto, gaz hamulec - korki, temperatura silnika wysoka - oborty na jałowym około 1200 obr/min.

Jaka jest tego przyczyna ??
Zimne - ciepłe powietrze odgrywa tu rolę ?? - jeśli tak to w jaki sposób ??

MOIMZ DANIEM POWINNO BYC ODWROTNIE! JA MAM PO ZAPALENIU ZIMNY SILNIK 1200RPM I W MIARE NAGRZANIA SILNIKA SPADA DO 900RPM! JEDNYM SLOWEM JAKIS EWENEMENT

No dokładnie. Bo zimny silnik powinien pracować na lekkim "ssaniu". Czyli tak jak teoria by na to wskazywała na troszeczkę wyższych obrotach.
U mnie jest na odwrót - daję słowo !!

Może znajdzie się jakiś szpec, który rozwiąże ten problem ??

Tomku...
moim zdaniem możesz skorzystać z wyszukiwarki. Przed kilkoma godzinami był bardzo podobny wątek. Wyszukiwarka na hasło obroty wywala od razu conajmniej 10 stron wątków. Wystarczy poczytać, polecam.

Skoro jest tyle z tym problemów, to raczej jest reguła-przypadłość essa, niż evenement....

[ wiadomość edytowana przez: surec dnia 2006-03-31 12:22:25 ]

A wyszukiwałem wyszukiwąłem - tylko w tych 10 stronach nie znalazłem nic co by dotyczyło bodobnych objawów.

Ale jeśli twierdzisz że wątek był - to zaraz przewalę wszystko raz jeszcze !!

P.S. jesli jednak nie znajde nic - powrócę

Cytat:
2006-03-31 12:24:37, wisnia003 pisze:
A wyszukiwałem wyszukiwąłem - tylko w tych 10 stronach nie znalazłem nic co by dotyczyło bodobnych objawów. Ale jeśli twierdzisz że wątek był - to zaraz przewalę wszystko raz jeszcze !! P.S. jesli jednak nie znajde nic - powrócę

Przejrzałem pobierznie kilka wątków i Ludziska twierdzą, że:
a)silkik krokowy
b)układ dolotu powietrza (filtr i inne)
c)przepustnica i potencjometr przepustnicy)
d)załączone ssanie (komp widzi niedogrzany silnik)
To tak w skrócie.
a dostałeś może tą instrukcję (tych 8 plików Rar) mejlem?

a dostałem..!!

Wilkie dzięki za cierpliwość z wysyłaniem.

A co do tych obrotów, to te przyczyny które podałeś znalazłem.
Tylko chciałem się scwaniaczyć, że może ktoś zna jedną konkretną przyczynę i poda mi ją na tacy
Ale chyba już za długo siedze na forum aby nie wiedzieć, że ESSI to nie taka łatwa sztuka żeby go jak jakąś małolatkę - rozpracować przy pierwszym podejściu

Pozdrawiam.