Szybkie pytanko dotyczace grila

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hej
Chce sciagnac zderzak...wiem macie super opis w poradach, ale mam pytanie - gril odkręce, bo juz to zrobiłem, ale co z tym plastikiem kolo grila - on jest na takich 4ech ...plastikowych nitach ? jak to zdemontowac, pociagnac mocniej ? troche sie boje ze to złamie...
Pomóżcie mi jak mozecie
Druga sprawa dotyczy klimy, szukalem w archiwum i widze ze kiepska sprawa w essich, bo mało osób ją ma i kiepsko z pomocą.
No wiec przed chłodnicą idą mi dwie rurki, podobno smarowanie czy chłodzenie sprężarki, i jedna z nich cieknie bylem spytac w ASO i cena 290zł za tąrureczke, wykonana jest z aluminium.... podobno przeciera sie tam, ja nie obejrzalem za dokładnie tego, bo nie umiem zderzaka sciagnac (z powodu tego plastiku opisanego wyzej).
I tutaj jedyne pytania jakie mam dotyczą tego: czy ten uklad jest połączony z układem wspomagania, bo z tamtad mi cieknie a w tamtym zbiorniczku mam juz ponizej min a nigdzie wiecej mi nie cieknie (ogladalem auto na kanale), oraz czy ktos miał taki problem z tą rurką i jak sobie z nim poradził ?
Szukalem w archiwum, i znalazłem torche info, np ze ludziki leją płyn od skrzyni biegow automat. do ukłądu wspomagania ale nie znalazłem nic na te nuertujące mnie pytania
POZDRAWIAM I Z GÓRY DZIEKUJE
Kacper
Acha, Essi mk7 97' 1.6 16V Zetec

1) Klima jest odpesparowana od ukladu wspomagania. Jesli rurka od klimy Ci sie przetarla, to istnieje mozliwosc zlutowania przetarcia.
2) bardzo czesto cieknie gorny wezyk w zbiorniczku plyny do spomagania. Obetnij kawalek.Naloz nowa opaske zaciskowa.
3) Zderzak wisi na 4 srobach duzych od przodu, plus lekkie zaczepienie przy nadkolach. Nie musisz wyciagac siatki z dolu, zreszta to nic ci nie da. Dostep do tych nakretek tylko od dolu, bez kanalu bedzie cholernie ciezko zdjac zderzak, wedlug mnie nawet niemozliwe!

ja tam zderzak zdejmowalem od gory odkrecajac i spoko bylo

Zderzak masz przykrecony na 4 srubach M8 na 13 kluczyk

po dwie na każdą stronę, dostaniesz się najwygodniej do nich z kanału ale ja mimo ze jestem duzy smaiło kładłem się na ziemie oczywiscie rozkładając kocyk i miesciłem się
sruby znajdziesz od środka nad halogenami wsadzisz głowe to zobaczysz boki na srubki szukaj przy nadkolach

a co asie tyczy nitowanego plastiku koło grilla to pwnie chodzi ci o kierownice powietrza ??

Cytat:
2006-04-01 16:44:51, skidmarks pisze:
Zderzak masz przykrecony na 4 srubach M8 na 13 kluczyk po dwie na każdą stronę, dostaniesz się najwygodniej do nich z kanału ale ja mimo ze jestem duzy smaiło kładłem się na ziemie oczywiscie rozkładając kocyk i miesciłem się sruby znajdziesz od środka nad halogenami wsadzisz głowe to zobaczysz boki na srubki szukaj przy nadkolach a co asie tyczy nitowanego plastiku koło grilla to pwnie chodzi ci o kierownice powietrza ??

tak tak chodzi mi o kierownice powietrza, bo w poradach to ona nagle znika a ja wlasnie jej nie umialem sciagnac
od spodu tez jest tak zanitowane hehe ale pokombinuje.

Mówicie ze klima jest odseparowana, acha okej, w sumie to mnie pocieszylo i zmartwiło (bo pewnie po zrobieniu wszystkiego będize trzeba na jakiś przegląd pojechac co by płyny uzupełnić), co do lutowania to jest to w takim miejscu ze raczej wolałbym wymienic rurke, tylko podejrzewam ze znaleść ją bedzie problem.... a nowej za 290zł nie kupie (moze sie dosztukować jakoś będzie dało heh).
Dzięki za odpowiedzi !
Spróbuje zderzak sciagnac od dołu, bo mam do dyspozycji garaż z kanałem