| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
_Misio_ HF MEMBER Pony = KUCYK Kraków | 2006-04-04 16:43:31 Jak tak się stanie odłącz przewody od TPSu i krokowego i zobacz czy coś sie zmieni - uwazaj bo po odpieciu mogą drastycznie spaść obroty - nawet do tego stopnia ze wolne bedą poniżej 400 czyli pewnie bedzie gasł, ale zobacz czy nie bedzie się dławił dodając mu gazu. Ja tak maiłem (w Sonacie) - pomogło odpiecie i na sztywno ustawienie krokowego, a teraz mam inny silnik krokowy z tpsem.
Pozdrawiam. Misio |
damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2006-04-04 20:11:53 Jak odłaczysz krokowy, to oczywiste ze na obroty już nie wejdzie. Weź sobie omomierz i sprawdź tps między 1 a 4 pinem powinno być 3,5kOhm - 6,5 kOhm, następnie podłaczasz miedzy 1 a 3 i opór powinien się łagodnie zmieniać wraz ze stopniem otwarcie przepustnicy. W pozycji całkiem zamknieta powinno być 0,5Kohm.
To są informacje zaczępniete z webtecha. PS Najlepiej jedź na daignozę komputerem bo jak masz tak w ciemno części wymieniać to bez sensu troche jest. [ wiadomość edytowana przez: damian-k dnia 2006-04-04 20:17:08 ] |
marcing4cp HF MEMBER lantra kamień pomorski | 2006-04-04 20:26:52 ja kiedys mialem podobny problem, w sumie to nie mam pojecia co bylo ale facecik z serwisu podlaczyl komputer, zresetowal i silnik sie ustabilizowal, zapisane bylo kilkanascie bledow wiec nie mial prawa dobrze pracowac
moze tutaj poszukaj przyczyny pozdrawiam |
daar HF MEMBER hyundai lantra sosnowiec | 2006-04-04 20:43:15 może pomoże wyczyszczenie krokowca ,ja to dzisiaj robiłem (po odkręceniu 2 śrubek i odłączeniu wtyczki okazało się że cały plastikowy element przekazujący ruch pokryty był czarnym lepkim pyłem -umyłem w benzynie ekstrakcyjną i psiknołem wd40 ) i pomogło silnik trzyma 800-900 obrotów z tym że u mnie wyglądało to tak że trzymał 2000 obrotów i lekko falowały + - 200 |