MotoNews.pl
5 Światla wstecznego (140396/45) - PT

Światla wstecznego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiecie jaki może być powód że czasem jak jadę do tyłu to światełka jasno świecą a innym razem zapałają Sie dopiero jak poruszam drążkiem skrzyni biegów. Jak to naprawić?

najpierw sprawdzic kable, ale raczej czujnik do wymiany

Czujnik w skrzyni na 80%.

Ile może kosztować taki czujnik ??

W Zetecu ok 130 zl - wymienialem 2 miesiace temu

Cytat:
2006-03-28 14:19:12, ndaniel80 pisze:
W Zetecu ok 130 zl - wymienialem 2 miesiace temu

co tak drogo

na forum można kupić za 90zł

poza tym nie kazdy zetec ma ten drogi czyjnik, są też takie skrzynie w których czujnik kosztuje 20zł

Ostatnio ktos miał na forum chyba w dziale ogłoszen na sprzedaz.Uzywany za 15 zeta ale nie wiem czy to do zeteca bylo

Cytat:
2006-03-28 14:25:25, slawas1 pisze:
co tak drogo na forum można kupić za 90zł poza tym nie kazdy zetec ma ten drogi czyjnik, są też takie skrzynie w których czujnik kosztuje 20zł

A czym się rożnią te skrzynie i czy do tej z drogim czujnikiem podejdzie ten tańszy ?

Cytat:
2006-03-28 18:10:13, jerico pisze:
A czym się rożnią te skrzynie i czy do tej z drogim czujnikiem podejdzie ten tańszy ?

wizualnie skrzynia nie różni się niczym

natomiast czujniki wizualnie różnią się i to bardzo
ten tańszy jest metalowy w kształcie cylindra, z jednej strony zakończony kulką, z drugiej wtyczką trójkątną

drugi - droższy - jest plastikowy, w kształcie kostki

Slawas a masz moze do 1.3? U mnie jest taki dziwny - katowy...

PS. Czy olej ze skrzyni wyleci jak go odkrece?? Moze moj wystarczy wyczyscic i bedzie ok..

Cytat:
2006-03-29 11:54:11, kacza pisze:
Slawas a masz moze do 1.3? U mnie jest taki dziwny - katowy... PS. Czy olej ze skrzyni wyleci jak go odkrece?? Moze moj wystarczy wyczyscic i bedzie ok..

ten tańszy wygląda tak

kacza - masz taki?

Cytat:
2006-03-29 12:07:50, slawas1 pisze:
kacza - masz taki?

Wlasnie nie... ja mam kątowy - wtyczka wychodzi do przodu samochodu a czujnik jest na samym dole skrzyni przy przednim - lewym kole (tym przy kierowcy )
Aha... jeszcze jedno - moj jest przykrecony do skrzyni dwoma torxami po przekatnej o ile pamietam...

[ wiadomość edytowana przez: kacza dnia 2006-03-29 12:24:02 ]

Cytat:
2006-03-29 12:14:32, kacza pisze:
Wlasnie nie... ja mam kątowy - wtyczka wychodzi do przodu samochodu a czujnik jest na samym dole skrzyni przy przednim - lewym kole (tym przy kierowcy )

coś w ten deseń?
ten z numerem 1 021 795??

Ten platikowy w ten desen to ja mialem. Wlasnie jak szukalem to sie dowiedzialem ze sa takie wkrecane lub przygrecane na dwoch srubach jak u mnie :/ Ogólnie i tak sie cieszylem bo w pierwszym sklepie krzykneli mi 155 PLN !!! Myslalem o zakupie uzywanego ale to ryzyk-fizyk bo nie wiadomo ile jeszcze posluzy. Ogolnie to uzywane czesci z Essinek na ogół ledwo zipią i za chwile znowu trza wymieniac - lepiej kupowac nowe - za robocizne sie nie placi podwojnie lub samemu sie dwa razy nie robi

Cytat:
2006-03-29 12:36:58, slawas1 pisze:
coś w ten deseń? ten z numerem 1 021 795??

Nie mam teraz autka ale jak bede mial to zobacze bo nie jestem pewien (moze zrobie fotke jak bedzie sie dalo). Toradek jakis czas temu podawal jakies prawdopodobne oznaczenie wiec moze sie znajdzie...

A co z wykrecaniem? Da sie czy trzeba olej ze skrzyni spuszczac?

Mi jak wymieniali to troche oleju uciekło. W sumie można było go potem wlać z powrotem. Tylko że jak zobaczyłem co to za breja to od razu poprosiłem żeby spuścili wszystko i wymienili na nowy

Cytat:
2006-03-29 13:13:22, ndaniel80 pisze:
Mi jak wymieniali to troche oleju uciekło. W sumie można było go potem wlać z powrotem. Tylko że jak zobaczyłem co to za breja to od razu poprosiłem żeby spuścili wszystko i wymienili na nowy

Ale Ty masz 1.6 a ja 1.3 Mam nadzieje, ze to jednak inny - tanszy albo ze da sie go jakos wyczyscic

Cytat:
2006-03-29 11:02:49, slawas1 pisze:
wizualnie skrzynia nie różni się niczym natomiast czujniki wizualnie różnią się i to bardzo ten tańszy jest metalowy w kształcie cylindra, z jednej strony zakończony kulką, z drugiej wtyczką trójkątną drugi - droższy - jest plastikowy, w kształcie kostki

Nasówa sie pytanie czym sie różnią skrzynie wewnątrz. I czy mechanicznie oba czujniki będą współpracować ze skrzynią.

Witam,

podłączę się do tematu. Kupiłem czujnik cofania (ten droższy) jakiś czas temu, w warsztacie mi go wymienili, ale oprócz tego był problem z elektryką a dopiero wczoraj wstawiałem essiego znowu do warsztatu, poprawili elektrykę (teraz zwarcie przewodów w kostce od czujnika zapala światła cofania) ale okazuje się ze czujnik jest za krótki, nie sięga do jakiegoś drążka w skrzyni biegów. Nie mam starego do porównania, bo poprzednio po wyjęciu sprawdziłem go i jak okazał sie zepsuty to wywaliłem. Czy możliwe jest żeby był jeszcze jakiś inny rodzaj czujnika? Miał ktoś podobny problem? Zastanawiam sie czy to co mi powiedział mechanior to prawda, a może źle założyli ten czujnik?

Pozdrawiam,
Dawid

To fotki mojego:

Moze nie sa najlepsze ale cos tam widac. Slawas moze takie cos masz? Kiedys ktos mi podal taki numer: 96WT 15520 BB (Teraz sprawdzilem i jest taki jak podawales) - ciekawe czy to na pewno to... Ile takie cos koszutje?

[ wiadomość edytowana przez: kacza dnia 2006-04-03 18:23:46 ]