Problem z wychodzącą non stop rdzą:/

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, mam problem tego typu, że cały czas wychodzi mi rdza w moim białym elegancie(1995r).....w zasadzie co tydzień, dwa muszę cały samochód czyścić ze rdzawego nalotu spirytusem......czy można coś z tym zrobic aby nie wyłaziła......(nie mówię o robieniu blacharki)....czy może przemalować samochód na jakiś ciemny kolor i wtedy przynajmniej nie bedzie widać tego.....jak myślicie?

akurat trafiłes na jedną z najgorszych wersje blacharki malucha i oprócz remontu blacharki wątpie byś coś z tym mógl zrobić

ale czy to wszystkie eleganty mają tak kiepska blache??

no nie wszystkie ale to tak wychodziły roczniki które strasznie do dupy miały...

tez mam elke z końca 96 blachara średnio sie trzyma !! no nic z tym nie zrobisz

to ten biały jeszcze .... zauważ że białe z tych roczników wygineły

ja tez mam eleganta z 95 roku, ale zielonego (taki popularny). Niestety te maluchy gnily niesamowicie, rzeczywiscie najwieksze szkody widzialem w bialych malcach z tamtych lat... moj teraz ma na sobie wszedzie hameraita, od srodka z 10kg bitexu i sie jakos trzyma... z tym ze w zwiazku z przygodami co rok jest jakas wymiana.. dach jest inny, drzwi, etc

a znacie jakies polskie auta ktore nie gnija??

pierwsze syreny mialy poszycie z drewna

Cytat:
2006-04-02 17:22:38, Poochaty pisze:
pierwsze syreny mialy poszycie z drewna

No to wlasnie one gnily... Pozniejsze juz tylko rdzewieja

Cytat:
2006-04-02 16:21:57, PG pisze:
a znacie jakies polskie auta ktore nie gnija??

w jakimś muzeum motoryzacji widzialem takiego zółtego eleganta bez rdzy w stanie fabryczny nowy

a może przyszpachlować go i walnąc na jakiś ciemny kolor. rdza bedzie mniej widoczna???.....bo co mi jakaś ruda wylizie ja to trysne tym samym kolorkiem w sprayu i za tydzień znowu wylizie:/......jedyna rzecz jaka mnie wqrza w tym samochodzie....mechanicznie jest idealny a blacha....:/

Cytat:
2006-04-02 17:31:03, LOSOS pisze:
a może przyszpachlować go i walnąc na jakiś ciemny kolor. rdza bedzie mniej widoczna???.....bo co mi jakaś ruda wylizie ja to trysne tym samym kolorkiem w sprayu i za tydzień znowu wylizie:/......jedyna rzecz jaka mnie wqrza w tym samochodzie....mechanicznie jest idealny a blacha....:/

jak chcesz zeby ruda byla mniej widoczna to maluj brazowym albo rudym

Ja mam FL z 92. Pomalowałem go i z zewnątrz jest git, jedynie na łączeniach przy kierunkach i z tyłu przy szybie nalot wychodzi, ale podłoga to mi strasznie zgniła. Sie zastanawiam, czy EL nie kupić, takiego rocznik>1998. Co Wy na to?? Czy lepiej spawać podłogę??

A co do rdzy na budzie, to ja zrobiłem tak, że np progi po podkładzie pomalowałem za radą znajomego żywicą, potem się to polakierowało i baranek przyszedł i jest git.

wyczysc rdze, sprzedaj eleganta, kup malacza okolo 85-88 w dobrym stanie, a jeszcze zaoszczedzisz troche grosza i pojedzesz sie za to porzadnie najebać kilka razy

Cytat:
wyczysc rdze, sprzedaj eleganta, kup malacza okolo 85-88 w dobrym stanie, a jeszcze zaoszczedzisz troche grosza i pojedzesz sie za to porzadnie najebać kilka razy

hehe jaka kalkulacja
żeby ta blacha była ok to pewnie trzeba by było pół samochodu wypiaskowac i na nowo porządnie wymalować a to sie nie opłaca...
tak jak dejta mówi lepiej kupic starszy model a porządny

tak przy okazji jest takie elektryczne użądzonko powstrzymujące działanie rdzy .
wie ktoś coś ???

Wiertarka ze szczotą drucianą ?

to było bardziej ambitne użądzonko
podłączone pod 12v akumulatora

Jest takie na allegro :rust control
Ale sądząc po 2 fotce raczej średnio działa
Stosowane bywało też w polonezach caro które jak wiadomo nie rdzewiały dzięki temu i dlatego są wszystkie w takim świetnym stanie