Czy rozmiar opony 195 /65 /14 wejdzie do Poniaka?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Tak jak w temacie. Czy taki rozmiar wejdzie w nadkole i niebędzie się obcierać przy skręcie?

Czy z Was ma takie kółka u siebie w Pączku?

Witam.
1) czy się zmieści - głównie zależy od felgi ale powinno wejść - ocierać też moze tył o nadkole lub amora (nie tylko przód).
2) To jest znacznie wieksze koło - nie zaleca się wkładania innego koła niż fabrycznie z różnicą 2% a uznaje się ze powyżej 4% jest to już niedopuszczalne (w skrócie - zupełnie inne obciążenia elementów zawieszenia, układu kierowniczego, przeniesienia napędu, skrzyni i hamulców ...) a te koła są wieksze o ponad 5% - 2% uzyskasz wkładając 195/60/14
Pozdrawiam.
Misio

Przepraszam pomyliło mi się.

Rozmiar jest 195/ 60/ 14 nie 195/65/14

czyli 195 /60 /14 powinno wejść bez problemu i bez obcierania?

Zależy to jeszcze od felgi i stanu sprężyn/amortyzatorów - niestety najczęściej się to kończy przymiarką
Ważne ze koło jest już średnicy zbliżonej do fabrycznej.
Pozdrawiam.
Misio

po wstępnych wyliczeniach ustaliłem, że koła, które teraz mam na samochodzie mają średnicę ok 449 mm. A te co chcę założyć będą miały ok 467 mm średnicy. Czyli na promieniu jest różnica niecałego 1 cm. Ale kto wie? Matematyka swoje a rzeczywistość swoje.

Jak już tu i nie ty7lko tu pisałem za duże koło to jednak możliwosć powstania dodatkowych problemów - wieksze naprezenia w niektórych elementach - ale najwazniejszym parametrem bedzie "osadzenie felgi" - bo albo bedzie za ciasno i od środka bedzie ocierać lub za bardzo na zewnątrz i o rant błotnika bedzie tarło gdy dociśnie auto.
pozdrawiam.
Misio

Dodam tylko, że koła, które chcę założyć to są oryginalne alufelgi hyundai'a pochodzące podajże z lantry 97-98 r.

To ja też dopowiem
Ja prawdopodobnie też mam lantrówki i jak miałem siadniety tył to mi obcierały o plastikowe nadkole przy amorkach/sprezynach (takie wytłoczenie). Dołożyłem dystanse 2x25mm auto znacznie poprawiło swój wizerunek i trakcje, ale znowu opony zaczeły ocierać o zewnętrzny rant błotnika. Zrobiłem ze sprezynami i już nie ociera Przód nie ocierał.
Miałem 175/65R14.
Ale dodam ze najważniejsze jednak jest osadzenie felgi czyli ET i przy innej zewnętrznej średnicy ... przymiarka chyba tylko.
Pozdrawiam.
Misio

masz dystanse 25mm powiedz jesli mozesz
jakie przelotowe czy z nowymi szpilkami ??

Przelotówki powyzej 17-20mm to juz zaczynaja być mało bezpieczne
Mam z łasnymi srubami.
Misio

PS. Moze na priv lub GG - zeby nie robić OT