MotoNews.pl
9 [sonata] klamki wewnetrzne (174886/90) - PT

[sonata] klamki wewnetrzne

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W sumie pierdolka, ale innych problemow brak Zauwazylem, ze klamki przednie nie otwieraja drzwi przy pociagnieciu ich do polowy - tylko praktycznie juz na samym koncu zakresu.

Zakladam, ze jesli cos sie ciagnie, to pewnie ciegla, a te sie wyciagaja - ale w ktorej czesci drzwi ich szukac ?

Miałem podobne objawy, w lantrze ale z tyłu. Pewnie rozwiązanie takie samo. Wystarczy wyjąć cały mechanizm zamka i wyczyścić i przesmarować. Czasami na szybko pomagało zdjęcie boczku i popsikanie WD 40 na zamek, ale to tylko doraźnie. Jak sie zdejmuje boczek to warto wyjąć już całość i zrobić porządnie. Sprawa polega na tym, że to co ciągną cięgna (krzywki metalowe) zacinają się na ośkach.
Powodzenia

Ja miałem podobne objawy, jednak przyczyna była inna, a mianowicie ucho do którego podczepia się cięgno zamka pękało i trzeba było coraz mocniej ciągnąć, aż wreszcie się urwało .... .
W serwisie za klamkę zapłaciłem około15-17zł i po problemie

To ja miałem inaczej i naprawiłem.
Problem tkwi jak wszyscy zauważyli w cięgienku łączącym bębenek zamkowy z językiem drzwi. U mnie po prostu się wyślizgało przy oczku mocowanym do języka.
Pojechałem na szrot, znalazłem, wymieniłem i znów elegancko działa.
Próbowałem wcześniej wynalazków typu podkładki czy nawijanie drutu ale to na nic z czasem się wyrabiało i nie zawsze chciało zaskoczyć.
Wymienić taka moja rada.