| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
eptita HF MEMBER Hyundai Sonata Guzów | 2008-02-29 14:26:11 Witam, ale pewnie zostanę zganiony, że ten post był już na forum, ale w moim przypadku czas to pieniądz i nie mam czasu wertować dziesiątek (setek stron) na poszukiwanie
wcześniejszego wątku. A problem leży w przegubach zewnętrznych do Hyundaia Sonaty 97. 2.0-16V +LPG znaczy z ich brakiem na rynku czy szukam tam gdzie ich nie ma?. Na Alle….. są i owszem tylko jeden sprzedawca posiada za duże pieniążki w opisie aukcji nawet zawierza się, że będą pasowały w pozostałych przypadkach opis dotyczy przegubów zewnętrznych do mniejszych modeli Hyundaia, Mitsubishi, Daewoo i to bez ABS-u czy faktycznie taka cena i tak mały wybór jest na Polskim rynku. Jestem posiadaczem Hyundaia rok, ale nie sadziłem, że będę martwił się o części zamienne tak jak do jakiegoś Oldtimera tzn. Uaz.Gaz.Willis. chyba czas zmienić orientację motoryzacyjną.
[ wiadomość edytowana przez: Jarek_2 dnia 2008-04-16 23:07:33 ] [ powód edycji: tytuł ] |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2008-02-29 15:24:46 Jedź do dużej hurtowni motoryzacyjnej np. JC (pewnie w Guzowie nie ma) i na pewno dostaniesz, w granicach 200 zł; polecane to te firmowane przez: 555. |
Cezar46 HF MEMBER Lantra 1.8 GT Jelenia Góra | 2008-02-29 16:53:00 Spróbuj tu
http://www.4cars.pl/c/auto_czesci/przeniesienie_napedu/Hyundai/SONATA/przegub.php |
eptita HF MEMBER Hyundai Sonata Guzów | 2008-04-15 19:08:31 Witam, problem przegubów wrócił do mnie jak bumerang pojechałem do „Miasta” zamówiłem przeguby do Sonatki tak jak było to mi doradzone w poprzednim poście.
Jakie było moje zdziwienie, kiedy sprzedawca autoryzowanego sklepu samochodowego powiedział, że przeguby będą od „ręki” na wieczór bez problemu i w rozsądnej cenie. Rozebrałem lewy (na dłuższą półoś) pasował jak ulał przełożyłem tylko czujnik „ABS” na obwód przegubu zachęcony sukcesem zabrałem się ochoczo za drugi przegub (krótszą półoś). A tutaj „Lipa” nie zmierzyłem obwodu przegubu na „oko” był taki sam jak lewy różnica była widoczna po zmierzeniu suwmiarką i kiedy to nie mogłem wsunąć półosi do przegubu. Te, które sprzedał mi sklep są takie same (Bliźniacze) a w samochodzie jeden pierwszy jest mniejszy a drugi większy po obwodzie około 4mm a wewnątrz około 2mm (na wielowypuście) większa jest też ilość wpustów tarczka czujnika „ABS” po zdjęciu ze starego przegubu po wsunięciu na nowy latała swobodnie z dużym prawie 4-ro mm luzem. Pogubiłem się teraz czy coś majstrowane było z moim samochodzikiem przed sprzedażą czy też sklep nie wiedział, że jest taka różnica cała krótsza półoś jest nieco grubsza zapewne dla zniwelowania masy lewej dłuższej półosi, więc proszę o szczerą poradę i ocenę w razie czegoś podeślę fotki na maila. Sonata 2.0 16v 97 + LPG
Zdziwienie będzie jeszcze większe jak kolejny raz założysz taki sam wątek. Trudno odszukać swój temat? [ wiadomość edytowana przez: Jarek_2 dnia 2008-04-15 21:31:35 ] [ powód edycji: scalenie 2 wątków ] |
eptita HF MEMBER Hyundai Sonata Guzów | 2008-04-15 23:46:10 Witam a by zaoszczędzić na czasie napisałem post, który miał być prośbą o pomoc w dobraniu części.
Bo jeśli kolega moderujący zauważył miałem nadzieję, że otrzymam szybką decydującą odpowiedź wtedy będę miał szanse albo wymienić wadliwą cześć albo dociekać dalej przyczyny moich problemów z przegubami nie pytałem się dalej gdzie mogę kupić takowe, ale o problematyczne jak dla mnie różnice w rozmiarach przegubów to idąc państwa rozumowaniem każde zagadnienie poruszone przeze mnie a mające w tle nazwę przeguby ma być podpięte pod ten post ? (żałosne). Coś trzeba zrobić z takim wrzucaniem wszystkiego do jednego „gara”. Pozdrawiam Piotr. |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2008-04-16 00:22:53
Przecież odszukałem Twój własny wątek o zakupie przegubów. To nie jest żaden "gar" tylko ciąg logiczny Twoich zakupów, dziwię się że tego nie dostrzegasz. Twój zaoszczędzony czas odbija się na moim bo muszę po Tobie posty poprawiać. Napisałem ci wcześniej że po nowy przegub jedzie się razem ze starym przegubem. Zrobiłeś po swojemu więc masz efekt.
Dzięki właśnie takiemu podejściu robi się bałagan na forum. [ wiadomość edytowana przez: Jarek_2 dnia 2008-04-16 00:41:08 ] |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2008-04-16 09:42:58
a to ciekawostka |
eptita HF MEMBER Hyundai Sonata Guzów | 2008-04-16 10:03:43 Witam, przepraszam za to zamieszanie związane z moim nie kontynuowaniem wątku tak przyznaję się bez bicia dziękuję koledze Jarek_2 za wytłumaczenie jeszcze raz sorry.
Co do zaciekawienia się kolegi e-gen tak faktycznie dziwna rzecz, ale idąc logicznym tropem myślenia większa, dłuższa, półoś jest na logikę cięższa tak, więc co za tym idzie taka wirująca masa z jednej strony działałaby jak koło zamachowe, więc dla zrównoważenia tej masy druga krótsza jest nieco grubsza a żeby zmieściła się w przegubie przegub musiałby mieć dużo cieńszą ściankę zewnętrzną i mniejsze kulki łożyska myślę, że to jest przyczyną nieco większych rozmiarów sama oś z wielowypustem, która wchodzi w (łożysko) tarczy hamulcowej jest taki sam u nowego przegubu jak i u starego tylko sam kielich tych przegubów no i zawartość różni się wymiarami mówię ta różnica po obwodzie kielicha przegubu mieści się w granicach od 3mm do 4mm |
eptita HF MEMBER Hyundai Sonata Guzów | 2008-04-16 22:32:20 Jeszcze dla ułatwienia i naprowadzenia zainteresowanych życzliwych ludzi chcących mi pomóc w tej bardzo mnie irytującej sprawie, (bo samochodu tego używam, na co dzień do pracy i w ogóle)a stoi przez to nieporozumienie na „kanale” 5 dzień, bo nie wiem, co jest grane czy ktoś miał styczność z przekładaniem półosi do Sonaty od np. Lantry przypuszczam, że moje cudeńko miało jakieś przejścia u pierwszego właściciela, o których nie wiem ja jestem drugim właścicielem większość ludzi mający większe pojęcie o samochodach ode mnie zdziwionych było tym faktem o różnych rozmiarach przegubów zewnętrznych nawet, kiedy przedstawiłem im moją hipotezę o zrównoważeniu mas półosi napędowych, więc, do czego dążę czy można przełożyć (spasować) np. od Lantry przegub + półoś i zamontować to do Sonatki?. Bo już sam nie mam pojęcia co jest grane z tymi przegubami żebym miał jakieś namiary na speca który takie manewry wykonywał żeby chociaż powiedział jaki przegub mam kupić do jakiego modelu Hyundaia podam wymiary półosi ilość wpustów, wieloklinów, przeliczę ząbki na obręczy czujnika „ABS” podam wszystkie wymiary na maila podaję podstawowe ø kielicha po zewnątrz =90mm, ilość ząbków półosi 25, ø półosi = 27mm ilość ząbków na osi przy nakrętce = 25.Ilość ząbków obręczy czujnika ABS = 47. |
eptita HF MEMBER Hyundai Sonata Guzów | 2008-04-17 20:08:37 Panowie chciałbym zakończyć temat przegubów, a więc lewa półoś orginał Hyundaia sonata 2,0 16V 97, ale prawy to już Hyundai sonata 2,0 8V ciężko rocznikowo określić, ale dobrałem w sklepie według starego przegubu.
Także coś dziać musiało się z samochodem u poprzedniego, pierwszego właściciela takie rzeczy zdarzają się na rynku wtórnym pojazdów, ale podczas sprzedaży nic nawet słowa nie wspomniał o takim fakcie, nie twierdze, że miałby mi powiedzieć, że samochód był „bity”, Ale chodziarz jakąś historyjkę o tych przegubach także chciałbym zakończyć pytaniem wymieniłem przeguby, końcówki drążków a coś jeszcze puka podczas skręcania kołami nawet na postoju tak było wcześniej. [ wiadomość edytowana przez: eptita dnia 2008-04-17 20:09:58 ] |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2008-04-17 20:19:02 W Lantrze (1.6 16v) gdy wymieniałem przegub zewnętrzny - a robiłem to dwukrotnie - za każdym razem była to strona prawa; w innych Lantrach które widziałem ze zużytymi przegubami, również terkotała prawa strona... może Twoja teoria o nierównym rozkładzie sił jest prawdziwa?!
btw w Lantrze 1.6 (i w Swifcie 1.0*) zewnętrzne przeguby PRAWY i LEWY są takie same. *różne roczniki Swifta 1.0 mają trzy czy cztery różne wersje przegubów - najlepiej policzyć zęby starego przegubu przed kupnem nowego |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2008-04-17 20:46:37 Panowie nie twórzcie teorii spiskowej, na webtechu tak pięknie wszystko napisane
Po co dawać na forum te linki i rysunki jak nikt z tego nie korzysta? Zapamiętajcie że przed naprawą najpierw czyta się dokumentację
[ wiadomość edytowana przez: Jarek_2 dnia 2008-04-17 20:51:55 ] |