Co tak strasznie piszczy?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Juz mnie ten pisk przerasta. A jaki to jest to podaje link do filmu na którym zarejestrowałem ten pisk. Jakość obrazu jest najgorsza ale to nie idstotne bo chodzi o dźwięk. To coś piszczy jak sie odpala zimny silnik albo stoji dość długo na parkingu 2-3godzinki. Pisk trwa 1 minute i nie wiem co jest jego żródłem. Ale jest zlokalizowany mniej więcej po stronie kierowcy w okolicy nadkola czy jakoś tak. Oriętowałem sie w tematach klimatyzacji i odkurzacza ale nic mi to nie mówi. Tak wiec prosze o pomoc w wyjaśnieniu co tak może piszczeć i czy to normalne?

LINK DO FILMU

Witam.
Pisk jest fatalny. Odsłuchałem chyba 2x i mogę tylko przypuszczać czy on znika jak wyłączy się ssanie? Bo może jest związany z ssaniem.
Może jakieś łożysko piszczy do czasu nasmarowania.
To takie moje rozważania.

Pozdr.

A może z układu podciśnienia? Jest takie urządzenie pomiędzy silnikiem i akumulatorem. Mniej więcej pośrodku.

No właśnie nie wiem. Bo po minucie to tak jak by się coś odłączało nie ze nagle zanika tylko wyraźnie słychać że to jak by się coś zozłączało...

to na 99% rycyrkulator spalin (chyba dobrze nazwałem to urządzenie). Mieśli się z przodu pod zderzakiem, po stronie kierowcy. Umnie tez tak wyło, trwało to ok 1min., i przestawało. Po ok 30 dniach wycia samo ucichło. Teraz jak odpalam jest cicho.
Przyczyny wycia nie znam, ale było o tym na forum.

Na 99% wyje pompa powietrza wtórnego - odkurzacz. A wygląda to tak pompa i znajduje się pod zderzakiem po stronie kierowcy

pewnie że to pompa pow.wtórnego, dzieje się to na zimnym silniku, podczas dłuższych przestojów, a na ciepłym nigdy lub bardzo krótko. Ciekaw jestem czy masz wogóle sprawny katalizator. Skoro piszczy znaczy że działa, a piszczenie nie oznacza wymiany całego elementu, wyciągnij tą pompę i obadaj pewnie łożyska na silniku i łopatkach siadły, jeżeli dobierzesz łożyska i sam zrobisz kwestia 10zł. Jeżeli wyciągniesz to sam a nie chcesz przpłacać idz z tym tam gdzie naprawiają wiertarki itp. to nie jest skomplikowane urządzenie.

Nie ma to jak fachowa pomoc na forum... Tylko co ma znaczyć ta aluzja bo tak nie za bardzo rowinołeś temat:
Cytat:
Ciekaw jestem czy masz wogóle sprawny katalizator

Znalazłem ten recyrkulator, czy pompe powietrza czy jeszcze jak to sie tam inaczej nazywa. Ale mniejsza o to bo to właśnie ta pompa tak strasznie wyje. Teraz mam pytanie: jak wymienic w niej łożysko? Jest jedno czy więcej? Jak rozebrać tą pompe? Czy mozna jeździć na wyłączonej pompie przez kilka dni? Cyba tyle ...

kurcze ja bym stawial na taka blaszana pokrywe sprzegła...
sprawdz czy przy wciskaniu sprzegla dzwiek sie zmienia ?

u nie wysterczylo ja odgiac i po sprawie...

sprawdz co sie dzieje na wcisnietym sprzegle..

savvy

można trochę pojeździć bez uszczerbku... ile nie wiem, ja jeździłem chyba z pół roku

Jaki wpływ na katalizator?? Ano zimny silnik dostaje zwiększoną dawkę paliwa i owa pompa służy do zubożenia mieszanki. Kiedy jej brak przez ową minutę nadmiar nieprzepalonego paliwa może przedostawać się do katalizatora.
Na mój gust bardziej chodzi o ekologię niz o uszkodzenia katalizatora więc się nie stresuj.

savvy przeczytaj wątek i wtedy dopisuj mądrości

troszeczke innaczej to wygląda, wysok mieszanka paliwa ( taka jak występuje na zimnym silniku, kiedy to czas otwarcia wtrysku jest większy niż zazwyczaj) powoduje to iż spaliny są bardziej gorące co powoduje przepalanie katalizatora, ( nie odrazu powoli za którymś dziesiątym razem ale jednak ) pompa ta służy do ochłodzenia spalin.

tak pozatym zbyt uboga mieszanka paliwa powoduje wysoką temp. spalania wewnątrz cylindra.

nie wiem nigdy nie rozbierałem tego odkurzacza, ale skoro i tak będziesz go wyciągał do wymiany możesz najpierw przyjrzec się jego budowie i ewentualnie coś pokombinować z tymi łożyskami, na rynku jest dużo zamienników łożysk. pozatym niekoniecznie musi to być łożysko trzeba oglądnąć ( skoro piszczy znaczy że jeszcze zyje wiec jest co ratować )

[ wiadomość edytowana przez: OpelOmega dnia 2006-04-06 20:59:16 ]

ja tez miałem problem z krokowym, czytałem na forum wszedzie ze nierobieralny, a ja rozebrałem, dokładnie wszystko przeczyściłem, wypolerowałem, i działa??? a już miałem kupować drugi

Cytat:
2006-04-06 11:35:03, OpelOmega pisze:
troszeczke innaczej to wygląda, wysok mieszanka paliwa ( taka jak występuje na zimnym silniku, kiedy to czas otwarcia wtrysku jest większy niż zazwyczaj) powoduje to iż spaliny są bardziej gorące co powoduje przepalanie katalizatora, ( nie odrazu powoli za którymś dziesiątym razem ale jednak ) pompa ta służy do ochłodzenia spalin. tak pozatym zbyt uboga mieszanka paliwa powoduje wysoką temp. spalania wewnątrz cylindra.

To jest zupełnie nowa wersja historii świata. Inna przynajmniej od tej, którą lansuje jakiś lumpen-producent. na germańskom jazykie (dla odmiany, bo na anglijskom już wstawiałem z rok temu)

Tak jak pisał dARTi: przede wszystkim ekologia. I nie schładza, a wręcz przeciwnie - rozgrzewa.

pozdr, Robert

Do wiadomosci dARTi [musialem skopiowac tego nicka]

1. bardzo dokladnie przeczytałem wątek
2. do momentu mojej wypowiedzi nikt na 100% nie stwierdzil przyczyny "pisku"
Cytat:
No właśnie nie wiem. Bo po minucie to tak jak by się coś odłączało nie ze nagle zanika tylko wyraźnie słychać że to jak by się coś zozłączało...

Cytat:
Na 99% wyje pompa powietrza wtórnego - odkurzacz.

3. miałem podobny problem; po przesłuchaniu nagrania powiem ze wrecz idnetyczny...wiec uwazam ze moja wypowiedz jest jak najbardziej na miejscu. W koncu forum po to jest! Zanim koles wywali kupe kasy na recyrkulator powinien sprawdzic wszystkie ewentualnosci!
4. ...a takich pieród jak zyje to nie czytalem na tym forum
Cytat:
można trochę pojeździć bez uszczerbku... ile nie wiem, ja jeździłem chyba z pół roku

Jaki wpływ na katalizator?? Ano zimny silnik dostaje zwiększoną dawkę paliwa i owa pompa służy do zubożenia mieszanki. Kiedy jej brak przez ową minutę nadmiar nieprzepalonego paliwa może przedostawać się do katalizatora.
Na mój gust bardziej chodzi o ekologię niz o uszkodzenia katalizatora więc się nie stresuj.

wiec jesli juz masz przypisane LOB Weteran to sie nie kompromituj przed mlodszymi starzem !

savvy

Cytat:

Zdrowy rozsądek...
Co to takiego ?

zastanów sie gdzie się skompromitowałem??

Cytat:
Zanim koles wywali kupe kasy na recyrkulator powinien sprawdzic wszystkie ewentualnosci!

Po pierwsze nikt nie powiedział, żeby kupował "recyrkulator".
Po drugie POMPĘ POWIETRZA WTÓRNEGO" najłatwiej sprawdzić przykładając ucho w okolicy lewego przedniego koła, a jeżeli ktoś jeszcze nie jest pewien na 100% to zawsze można wypiąć z niej wtyczkę i... rozkoszować się ciszą (efektem czego zapali się check).

no chyba, że to
Cytat:
blaszana pokrywe sprzegła...

jeszcze jedno. Zanim osądzisz, że ktoś wypisuje pierdoły (bo chyba tak mam to czytać??

Cytat:
pieród

) zapoznaj się z tematem, bo może się okazać, że niepotrzebnie komus naubliżasz

Widze ze masz dosc popularna umiejetnosc czytania i interpretowania tych fragmentów tekstu, które sa najmniej istotne.

"Mądrej glowie dosc po slowie"...

Jesli naprawde za pierwszym razem nie zrozumiałeś o co mi chodzi, to i za 22 nie zrozumiesz.

No ale LOB Weteran to jest gość wiec moze wszystkich ustawiac i decydowac kogo subiektywne wypociny są ok a czyje nie wnosza nic do sprawy...

Powodzenia zycze...

savvy

Cytat:
2006-04-06 17:02:50, savvy pisze:
No ale LOB Weteran to jest gość wiec moze wszystkich ustawiac i decydowac kogo subiektywne wypociny są ok a czyje nie wnosza nic do sprawy...

no patrz... a ja z Twojej wypowiedzi (chba niesłusznie ??) wywnioskowałem (to chyba problem tych popularnych umiejętności o których raczyłeś wspomnieć
Cytat:
Widze ze masz dosc popularna umiejetnosc czytania i interpretowania tych fragmentów tekstu, które sa najmniej istotne.

), że to raczej Ty mnie rozstawiasz po kątach
Cytat:
...a takich pieród jak zyje to nie czytalem na tym forum

za pisanie jakichś herezji:
Cytat:

Spokojnie... "dziewczyny" opanujcie się To jest ewidentnie Recyrkulator czy jak tam sobie to nazwiecie bo mam kanał i przykładałem ucho do tego gówna i na 99,9% to tak wyje. Wiec teraz jest problem jak to wymątować? Jak rozebrać? Jak naprawić? Jak poskładać?

[ wiadomość edytowana przez: majkel-europe dnia 2006-04-06 19:19:44 ]

Cytat:
1. bardzo dokladnie przeczytałem wątek
2. do momentu mojej wypowiedzi nikt na 100% nie stwierdzil przyczyny "pisku"

Heh, proponuje powtorzyc czynnosc Nr 1 w celu zwreyfikowania procentow oraz tajemniczego goscia pod pseudonimem "nikt", w punkcie Nr 2.

Hint: Post nr 9, autor majkel-europe.

Pozdrawiam,
Vino