Skrzynia i termostat

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!
Mam takie pytanko. Co moze sie dziac jezeli ciezko wchodzi jedynka i wsteczny. Dziwne jest to ze jak wcisne sprzegło i wrzuce 3 a potem dopiero 1 to jest spoko i bieg wskakuje lekko. A jak odrazu daje 1 to sa opory przy wrzucaniu biegu. Autko bo e-36 1.6z 94 roku.
Jak cos da sie to zrobic czy nowa skrzynie lepiej wrzucic.

I drugie pytanie. Wie ktosczy do silnika m 43 mozna kupic sam termostat bez obudowy?? Bo razem z kolankiem kosztuje 220zl tak ze chciałbym sam wkład dorwac.
Pozdrowienia!!!!

nie mozna kupic samegho termostatu!!! tylko calosc za 220 zl pzdr...

Witam, jakby co to mam taki kompletny termostat do M43, nóweczka ( nie zakładany nawet) oryginał BMW a nie jakaś włoszczyzna. Oddam za 160 zł. Moge wystawic na allegro

Sprawdż olej w skrzyni i jej mocowanie.

Też mam problemy z wrzucaniem 1 z pozycji luz. Wymiana w oleju w skrzyni nie pomogła. Właśnie wymieniane jest sprzegło. O efektach poinformuje jutro, lub pojutrze.

podepne się do tematu. u mnie jest tak że dwójka ciężko wchodzi ale tylko raz czy dwa po ruszeniu(nie zwasze tak jest-czasmi jest dobrze) a potem jest OK. przymierzam sie do zmiany oleju. co o tym sądzicie.
Poizdrawiam.

Poczytałem trochę o wymianie oleju. Piszecie że jak jest czerwona nalepka to trzeba wlać ATF mimo że jest manual, dobrze zrozumiałem?? I jeszce jedno: na realoem wyczytałem że jak jak jest w skrzyni MTF to sie go nie wymienia Skrzynia REALOEM

I jeszcew jedno pytanko- gdzie jest ta nalepka bo nie mam dostępu do kanału i zastanawiam się czy od góry można jakoś się do mniej dostać.
Dzięki i sorki że się tak rozpisałem.

[ wiadomość edytowana przez: leczyko dnia 2006-03-21 16:46:16 ]

ja kupiłem reperaturke wysprzeglika za całe 9,90 i mam spokój narazie z 1, niewiem czy to ma jakies znaczenie w tym przypadku ale u mnie pomoglo,.

Cytat:
u mnie jest tak że dwójka ciężko wchodzi ale tylko raz czy dwa po ruszeniu(nie zwasze tak jest-czasmi jest dobrze) a potem jest OK. przymierzam sie do zmiany oleju. co o tym sądzicie.

Ja uważam, że wymiana samego oleju nic Ci nie da. To są oznaki wyrobionego, zmęczonego synchronizatora - dopóki jest zimny zgrzyta lub ciężko pracuje. Jak już bardzo zacznie Cię to denerwować to zainteresuj się używaną skrzynią w dobrym stanie.
Pozdr.

to przyznam ze z tą wymioaną to troche mnie zmartwiłeś. a może da się ten synchronizator wymienić, albo skrzynie zregenerowć. Na razie nie ma tragedii ale lepiej dmuchać na zimne.
Nie znam się na tym więc pytam
Pozdrawiam

Witam
Też miałem niesprawny termostat i kupiłem nowy oryginalny na Allegro za 155 zł i jest super Samego termostatu bez obudowy niepolecam od kogoś kupować bo wystarczy minimalna szczelina między obudową i termostatem i już temperatury nie będzie trzymać, mój stary termostat po wymontowaniu wydawał się ok a jednak przepuszczał.
To jest namiar na sklep z częściami do BMW http://www.allegro.pl/item84802295_84802295.html

Cytat:
a może da się ten synchronizator wymienić, albo skrzynie zregenerowć.

Da się zregenerować ale tylko przez ściągnięcie skrzyni (300-500 zł), rozebranie na części i wymianę synchronizatora (jeśli uda Ci się znaleźć używany/ kupić nowy). Wymianiałem w starej E30 synchronizatory i finansowo strasznie mnie to szarpnęło a skrzynia...bez rewelacji. Teraz na bank wymieniłbym całą i nie bawił się z tym wszystkim. Taniej i szybciej.