Wymiary naprawcze - 2.0 DOHC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam pytanko: Jak sprawdzić który mam nadwymiar panewek na wale korbowym? Jakie są oznaczenia na panewkach? I gdzie są wybite? Ten sam problem mam też z tłokami. Gdzie jest wybity nadwymiar tłoka? Jakie oznaczenia? itp... Z góry dzięki za odpowiedź... POZDRAWIAM

co do panewek- najpewniejszym rozwiazaniem jest pomierzyc mikrometrem czopy walu. Z numeru panewek (wybijanego na jej spodniej stronie, na przeciwko "zamka") tez pewnei moznaby cos wywnioskowac, ale to raczej z katalogiem w reku. A co do tlokow- jesli masz nadymiarowe to ejstes farciarzem a zmierzysz to zwykla suwmiarka, nadwymiaryu u fiata sa co 0,2mm (czyli 84,0 to niminaly, 84,2 to pierwszy szlif, 84,4 - drugi, 84,6 trzeci

Ok. Dzieki wielkie za info A co do tych panewek... znalazłem tam (na "spodniej stronie") coś takiego: NOM 000 a z drugiej strony to chyba jakis numer seryjny... Czy to NOM 000 może oznaczać że są to nominały?

To jeszcze raz ja... Przemierzyłem tłoki i mam 84mm czyli z tego co pisałeś to nominał. A wał będę musial zanieść do warsztatu bo nie mam niestety mikrometru... Zobaczymy co z tego wyjdzie... a jak narazie pozdrawiam. P.S. a co miałeś na myśli pisząc że jeśli mam nadwymiarowe tłoki to jestem farciarzem?

mialem na mysli to, ze zakup nadwymiarowych tlokow graniczy obecnie z cudem (lub wymaga duzej ilosci pieniedzy) i duzo latwiej jest znalzez nominalny blok, ktory moznaby pod takie tloki rozhonowac niz nadwymiarowe tloki. Pozostaje tulejowanie bloku lub zmiana samych pierscieni

no sprawdzilem i mam nominał wszystko (tłoki i wał-panewki) ale blok i tłoki wyglądają ładnie wiec chyba zmienie tylko pierścionki i tyle... bo koszta tak jak mówisz słyszałem że są zajefajne a wał właśnie oddałem do szlifierza (będe miał pierwszy szlif) Nic... to by było chyba na tyle... zobaczymy co dalej będzie... jak by co to będę pytał. Dzieki. Pozdrawiam