Dobieranie przełożeń

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam trochę niejasności do wyjaśnienia...
Mianowicie:
1) Czy do fiatów ME (r. '85) z 5-biegowa i 4-biegowa skrzynia
skośna stosowane były te same przełożenia mostów (most Pold)?
2) Jak odróżnić, który napęd jest do jakiego przełozenia?

Mam fiata w którym nie ma skrzyni i silnika, jest za to most. Jakiś silnik i skrzynia się znajdą, natomiast jak teraz zgrać taki zestaw, aby prędkościomierz pokazywał właściwą prędkość...

Model 1.5ME,skrzynia IV/V most 41:10
Model 1.6ME,skrzynia V most 43:11

W tabelach opracowanych przez Mrozka a zamieszczonych w dziale Warto Wiedzieć znajdziesz wszystkie przełożenia i prędkści osiągane na poszczególnych biegach - moze to pomoże

link - na skróty do WW >>>

Mógłby mi ktoś wyjaśnić, obliczyć jaki bład będzie we wskazaniach
prędkości na moście 4,1 ale prędkościomierzu od 3,9? Będzie pokazywał za dużo? O ile procent (ok 6%? Dobrze policzyłem)? Jak to obliczyć ??

.

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-14 09:10:10 ]

To że prędkościmierz ma stała ustawioną to wiem. O tym, że o wskazaniach decyduje silniczek w skrzyni (z lewej strony, wystaj w kierunku silnika, do niego dochodzi linka prędkościomierza z nakrętką z miejscem na plombę) też oczywiście wiem. Kupiłem jakiś czas temu Fiata bez skrzyni i silnika (czytaj początek postu).
Most mam 4,1, ale teraz nie mogę znależć dobrego napędu (mam od 3,9 w stanie idealnym, myślałem aby różnicę wyrównać za pomocą opon). No więc jaki może być ten błąd??

Użyj tablicy z WW. Po prostu porównaj wyniki układu z mostem 4,1 i 3,9... tylko pamiętaj o odpowiednich wartościach przłożeń skrzyni... zresztą tam jest opis...

.

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-14 09:09:45 ]

teoretycznie błąd wskazania prędkościomierz będzie wynosił 4.8%
Podziel 4.1 przez 3.91 - wyjdzie Ci o ile trzeba pomnożyć prędkosć reduktora 4.1 aby uzyskać rzeczywistą osiąganą na moście 3.91.
Szczerze mówiąc mozesz to olać. Sam spidomierz ma bład wskazania podobnego rzędu. ew drogomierz - wskarze Ci 100km a w rzecz. przejedziesz 104,8km.
Zmiana opon z seryjnych 165R13 (fi 596mm) na mniejsze 175/70R13 (fi 575mm) da ci zmianę o 3.6% - czyli prawie zniwelujesz różnice. Dodatkowy bonus - samochód na nich lepiej sie prowadzi.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Cytat:
Zmiana opon z seryjnych 165R13 (fi 596mm) na mniejsze 175/70R13 (fi 575mm) da ci zmianę o 3.6%

Mam jeszcze oprócz 165 r13 175 r13 (czyli pełny profil?) Jaki na nich będzie bład i do dołu czy do góry?

Cytat:
2004-08-25 21:28:58, lookaash pisze:
Cytat:
Zmiana opon z seryjnych 165R13 (fi 596mm) na mniejsze 175/70R13 (fi 575mm) da ci zmianę o 3.6%

Mam jeszcze oprócz 165 r13 175 r13 (czyli pełny profil?) Jaki na nich będzie bład i do dołu czy do góry?

jeśli zamiast 165R13 dasz 175r13 to błąd ci się jeszcze bardziej zwiększy...

Koło 175R13 ma obwód większy (i średnicę) o 3.55% czyli 1.0355 większy. Błąd będzie podobny jak przy oponie 175/70R13 tylko ze w drugą stronę. Na 175R13 prędkosciomierz wskaże mniej niż bedziesz rzeczywiście jechał.

-----------------

Dzięki za pomoc

witam mój poldek to 1,5 gle 94,wymieniłem tylny most(jakie miał przełożenie niewiem) na obecnym moście na obudowie pisze 11; 43 na starym moście na 5 biegu osiągałem 160 ,teraz ma problemy na 5 aby osiągnąc130,poprostu na niższych biegach kop jest ok ale powyżej 110km/h zaczyna tak jagby brakowąć mu mocy,silniczek po remoncie,cały czas na lpg,aha dodam że zmieniłem koła na 14 opony z tyłu 14/185/65 ile teraz może oszukiwać licznik z tym mostem i na takich kołach i czy to jest głównym czynnikiem braku mocy na wyższych biegach

[ wiadomość edytowana przez: tur dnia 2006-07-24 14:47:19 ]

[ wiadomość edytowana przez: tur dnia 2006-07-24 14:47:43 ]

Masz most z mniejszym (dłuższym) przełożeniem. Koła masz dokładnie jak seryjne (średnia). Bedzie miał gorszego kopa, jeśli nei wymieniłeś takze napędu prędkościomierza to bedzie Ci oszukiwał licznik o 5% na minus. Tzn 100 na szafie ,105 rzeczywiście. Mozęsz założyć mniejsze opony 185/60R14 na tył - one daja 3% róznicy więc Błąd zmniejszy Ci sie na 2% - czyli prawi nic. Moze Ci spaść zużycie paliwa

-----------------

Cytat:
2006-07-24 14:47:06, OLO pisze:
Masz most z mniejszym (dłuższym) przełożeniem. Koła masz dokładnie jak seryjne (średnia). Bedzie miał gorszego kopa, jeśli nei wymieniłeś takze napędu prędkościomierza to bedzie Ci oszukiwał licznik o 5% na minus. Tzn 100 na szafie ,105 rzeczywiście. Mozęsz założyć mniejsze opony 185/60R14 na tył - one daja 3% róznicy więc Błąd zmniejszy Ci sie na 2% - czyli prawi nic. Moze Ci spaść zużycie paliwa

a jak myślisz jaki mogłem mieć przedtem most? że tak ładnie na piątce się zbierał

.

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-14 09:09:08 ]

seria w 1.5 to 4.1 = 41/10

-----------------

.

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-14 09:08:32 ]

Cytat:
2006-07-24 15:23:26, automatic pisze:
teoretycznie tak -śmiać mi się chce jak czytam : jaki miałem most ? - nic banalniejszego -po demontażu ściągnąć dekiel i policzyć (a przed montażem to samo z nowym ) i niech mi ktoś powie że nie łatwiej szczura młoteczkiem pogłaskać -maść na szczury

ale śmieszne poprostu stary most jak go wymontowałem to odrazu poszedł na złom,patrzyć na niego niemogłem bo przez to wycie do szału mnie doprowadzał,a że mosty w poldkach miały różne przełożenia tego niewiedziałem,poprostu jak drugi założyłem zauważyłem zmiany wjeżdzie i tyle,daltego się zapytałem,a zresztą na tym forum to nieraz strach się coś zapytać ....bez komntarza