Czyszczenie wtrysków w 110 V8

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie znowu mam, nowe pytanie ostatnio dużo tego z mojej strony, ale mam jeszcze trochę wakacji i chciałbym wykorzystać ten czas na pożyteczną prace. Otóż od rzadkiego jeżdżenia na benzynie już po raz drugi mam podetkanie wtryski, mam zamiar kupić te specjalne preparaty, które się wlewa do benzyny, aby podczyściły te wtryski. Moje pytanie brzmi następująco, czy ktoś już samemu czyścił wtryski??? Czy znacie link do jakiejś strony WWW, na której mógłbym znaleźć ?instrukcje? czyszczenia?? Może znacie jakąś dobra literaturę fachową, w której mógłbym znaleźć komentarz, jak takie czynności należy wykonywać?? Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję.

Tu 95% ład jest na gaźniku więc chyba nikt nie pomoze. A skad wiesz że się zatkały? I czemu miały by się zatkać od ich nie używania???

Bo już raz tak miałem, ale wtedy dałem ładna do warsztatu, a syfią się od naszego kochanego paliwa i uwierz mi ze często tankuje na shelu i ten proces jest wolniejszy, ale jednak następuje (jak auto nie mało jeździ na benzynie to ona zastaje we wtrysku i zaczynają działać tajemne siły i wtryski się brudzi). Dlatego raz na jakiś czas jak jadę dość szybko np. 140-150 przełączam go na benzynę, aby się przemyły, pomaga trochę, ale mimo wszystko nie tak, aby ten problem zanikł. Objawy są proste odpalasz samochodu a on od razu gaśnie nie potrafię tego opisać to jest takie ?brum? i koniec, dlatego jak go odpalam to odrazy przegazowuje, aby przejść na gaz i wtedy wszystko gra. Ponadto wiem to z autopsji, bo jak wleje się spec preparat to on rozpuści ten osad we wtryskiwaczach i wszystko wraca do normy autko normalnie odpala, ładniej jeździ się nim na benzynie itd.
Pomyślałem że tym razem przydało by się wykonać tą czynność poprawniej i rozebrać wtrysk aby przemyć go ręcznie, tylko ze nigdy tego nie robiłem.
P.S Jak tu by był jakiś fizyk to pewnie zrobił by wykład o jakiś wolnych rodnikach itd??..

zalej v power racing do pełna i wlej płyn do czyszczenia wtryskiwaczy,tez z shella,przegon ze 100 km na trasie.to powinno pomóc.

miałem juz ten problem, pomyśl o wlaniu większej ilości preparatu niz zakłada instrukcja u mnie efekt był widoczny przejedź conjmniej 20km w jednym kawałku na benzynie no i profilaktycznie musisz na benzynce póxniej jeździć

minelo pare latek od ostatniej wypowiedzi tuttaj na temat czyszczenia wtrysków...

czy ktos juz robil cos takiego we własnym zakresie i cos podpowie?
jezdze troche na tych srodkach czyszczacych, jest lepiej, ale wydaje mi sie ze dalo by sie jeszcze

5% izopropanolu dodane do paliwa po kilkuset kilometrach ładnie czyści wtryskiwacze i usuwa wodę z baku.

Cytat:
2007-04-10 09:22:29, Koliber_111 pisze:
5% izopropanolu dodane do paliwa po kilkuset kilometrach ładnie czyści wtryskiwacze i usuwa wodę z baku.

a jakiej firmy srodki polecasz? STP etc itp?
ja obecnie mam jakis Castrola

nie bawiłen się w fabryczne dodatki.izopropanol wystarczał i jest dużo tańszy.