Problem lpg, sonda lambda, silniczek krokowy...same kłopoty?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
swoją carine kupiłem jakies 5 miesiecy temu-zrobiłem nia juz prawi 10 tys -w sumie nie miałem z nia zadnego problemu oprócz tego ze raz mi sie zagotowała(temat opisywałem duzo wcześniej)-carina była od razu z LPG-(świec jescze nie wymieniałem -chyba juz najwyższa pora)pod kątem gazu wymieniłem tylko filtr powietrza.Kiedyś pojechałem do mechanika i on stwierdził ze nie mam sondy lambda-a drugi mechanik stwierdził ze mnie mam silniczka krokowego??troche sie przetraszyłem-tym bardziej ze ktoś mi nagadał ze samochód z lpg bez sondy to jeden wielki szrot i ze duzo pali.moja śrenio potrafi skubnąć 12- 12.5 lpg.-wg. mnie to sporo bo ciekawe co bedzie w zimie?? ja juz nie wiem czy ma tą sonde i silniczek krokowy-czy mozecie mi je zlokalizowac na podstawie niezej zamieszczonych zdjęć??na zdjeciach tez widoczny jest komputer od gazu który ponoć jest odłączony

czy mozecie mi poradzić co powinienem zrobić??czy jak nie mam sondy i silniczka krok. to czy musze je kupic??jaki to koszt ?czy mi sie opłaci? pzdr

masz instalacje I-generacji bez komputera o czym świadczy śruba regulacyjna na gumowym przewodzie gazowym. Co do spalania to na taka instalacje to wg mnie norma przy 2 litrowym silniku. Ja mam corolle z taką instalacją tylko o poj. 1.3 litra i spala 8.5 l/100 km LPG.
Sonda lambda nie jest wykorzystywana w takiej instalacji ale jak jej nie masz to pewnie pali ci sie ciągle kontrolka CHECK ENGINE chba ze ktos ja odlaczyl. Bez sądy to nie wiem czy na benzynie bedzie jezdzic.

Powinienes przemyslec sprawę, bo gdy chcesz zmodernizować instalacje to powinieneś dolożyć komputer i koniecznie sondę lambda a nie wiem czy do twojej cariny nie są jakieś bardzo drogie i nie ma zamienników. W przeciwnym razie to wymiana swiec, kabli WN, kopulki i palca rozdzialacza jesli jest. Potem do gazownikow i wymiana filtru gazu oraz regulacja instalacji.

Sonda lambda powinna byc jesli nie ma to auto jest naprawde przekombinowane poszukaj wzdluz rury wydechowej- powinna byc wkrecona w rurze wydechowej tak lekko za silnikiem (jesli nie jest to Lean Burn oczywiscie, bo w takim przypadku sonda jest przy wylocie kolektora) na zdjeciu widac ze ktos nacudowal z instalacja gazowa - jest przerobiona (widac wtyczke od silnika krokowego od gazu i skoro mowisz ze jest tam komp gazowy to tym bardziej) na pierwsza generacje...moze zrobili tak bo stwierdzili ze sonda lambda nie dziala ?? w kazdym badz razie nie jest to zdrowe dla silnika i na dodatek niezgodne z przepisami (dokladnie to nie wiem od kiedy to wprowadzili ale auto z katalizatorem i wtryskiem musi miec instalke gazowa sterowana sonda lambda) Sprawdz sonde lambda - czy w ogole jest i czy dziala - potem sprawdz komp gazowy - czy dziala - bo moze on padl i dlatego tak tam odwalili kiche silnik krokowy od gazu to Ci wykrecili - byl tam gdzie jest teraz sruba regulacyjna na wezu Ori83 musisz pojechac do gazownika, ktory ma pojecie o tym co robi - on Ci wszystko sprawdzi - jesli komp gazowy dziala to nie jest tak zle on jest najdrozszy... silnik krokowy do gazu kosztuje jakies 150zl, sonda lambda (jesli nie dziala albo jej nie ma) to cos kolo 300zl... no i robocizna - bo cudaki musieli niezle tam namieszac ale jak to zrobisz to na pewno bedzie Ci mniej palic...no i silnik nie bedzie tak cierpial-teraz to nie masz w ogole regulacji skladu mieszanki u mnie jak tak bylo to przepalala sie uszczelka pod glowica...i w ogole cyrki sie dzialy-jedz do porzadnego gazownika i on naswietli Ci temat walcz dzielnie-pozdrowionka.

Cytat:
2006-09-05 13:13:33, mirwin pisze:
masz instalacje I-generacji bez komputera o czym świadczy śruba regulacyjna na gumowym przewodzie gazowym. Co do spalania to na taka instalacje to wg mnie norma przy 2 litrowym silniku. Ja mam corolle z taką instalacją tylko o poj. 1.3 litra i spala 8.5 l/100 km LPG. Sonda lambda nie jest wykorzystywana w takiej instalacji ale jak jej nie masz to pewnie pali ci sie ciągle kontrolka CHECK ENGINE chba ze ktos ja odlaczyl. Bez sądy to nie wiem czy na benzynie bedzie jezdzic. Powinienes przemyslec sprawę, bo gdy chcesz zmodernizować instalacje to powinieneś dolożyć komputer i koniecznie sondę lambda a nie wiem czy do twojej cariny nie są jakieś bardzo drogie i nie ma zamienników. W przeciwnym razie to wymiana swiec, kabli WN, kopulki i palca rozdzialacza jesli jest. Potem do gazownikow i wymiana filtru gazu oraz regulacja instalacji.

na benzynie jeżdzi bez problemu-nawet lepiej niz na gazie-jeżeli chodzi o przyspeszanie to tez nie narzekam-kontrolka check engine to symbol pomarańczowego silniczka???jezeli tak to zapala sie po przekręceniu kluczyka a potem normalnie znika.

Jak na benzynce pomyka OK to nie jest zle... musisz tylko zmodyfikowac instalacje gazowa... jesli kompa gazowego nie ma albo jest padniety to koszt bedzie kolo 1000zl... jedz to specjalisty i sprawdz to na 100% - pozdr.

raczej przesadziłeś z kosztami. Wsadzenie komuterka i sondy nie przekroczy raczej 300-400 zł.