Felgi 14 do Accenta "96

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc,
Chce na lato zalozyc cos wiekszego niz oryginalne 155/80/R13.
Oponki mysle 175/65/R14 lub 185/60/R14 i tu pytanie jakie felgi do tego trzeba kupic??

Nie znam sie na tym a na wiekszosci stron musze znac wszystkie parametry felgi

O wiekszych raczej nie mysle ze wzgledu na brak wspomagania.

Dodam ze najbardziej interesuja mnie stalowe (koszty).
A moze ktos ma do sprzedania uzywane???

Pozdrawiam
Rafal

Na podane rozmiary opon felga powinna mieć około 6 cali szerokości, ale wcale nie jest tak łatwo zdobyć felgi stalowe o odpowiednich parametrach. Kłopot jest zwykle w średnicy otworu centrycznego, dlatego trzeba szukać felg z rodziny Hyundaia, ew. Mitsubishi bo w niektórych modelach są te same wymiary...

Twoje auto ma seryjnie felgi o następujących parametrach:
-szerokość: 5 cali
-rozstaw śrub: 4x114,3
-otwór centryczny: 67 mm
-offset (odsadzenie): 46 mm

Musisz szukać felg o takim rozstawie śrub i otworze centrującym (centrycznym), jedynie szerokość felgi ulegnie zmianie, a w przypadku odsadzenia możesz sobie pozwolić na drobne odsępstwo, ale zaznaczam drobne - Accenty mają dość ograniczoną ilość miejsca na koła.

Oto lista aut, z których felgi spełnią ww. kryteria:
-niektóre modele Lantry, Coupe i Sonaty jeździły na felgach 5,5x14
-Mitsubishi Carisma - model 95'-99' - również 5,5x14, ET 44 - w granicach normy
-Mitsubishi Space Star - j.w., ET 46
-Mitsubishi Colt - model 88'-92' - j.w.
-Mitsubishi Galant - do 98' - j.w....
tyle znalazłem na szybko, mam nadzieję, że Ci się to przyda, możesz szukać po modelu auta z któego pochodzą, albo po wymiarach, do wyboru
Acha, sugeruję szukać felg używanych, nowe stalówki, kosztują baardzo dużo, czasem niewiele mniej niż alusy z niższej półki...

Dzieki bardzo za odpowiedz.
Skorzystalem i na moim Accentcie sa felgi od Spacestar'a i opony Michelin 175/65/R14.
Roznica pomiedzy nowym rozmiarem a starym 155/80/R13 jest wprost niewiarygodna!!!

Jeszcze raz dzieki

Pozdrawiam
Remo

Nie ma za co
Najważniejsze, że moja wypowiedź Ci się przydała i że cieszysz się nowymi, bezpieczniejszymi i ładniejszymi kołami
Pozdr!

fajnie i wszystko sie zgadza tyle ze accent 96 ma fabrycznie niestety fele nie 5x13 a 4,5x13

Dobrze, ale co to ma za znaczenie w tym przypadku??
Najważniejszą informacją jaką chciał uzyskać re_mo było to jakie felgi, o jakich parametrach i z jakich aut pasują do takiego Accenta. I taką informację otrzymał, skorzystał i felgi pasują
A to jaka szerokość jest w serii było bez większego znaczenia. Udzielając odpowiedzi kierowałem się katalogiem (nie znam na pamięć rozmiarów i rozstawów ) i takie właśnie wymiary były tam podane do Acc z tych roczników
Pozdr!

cze ja mam takie proste pytanko czy do acc pasuja np felgi od golfa, moze astry czy fiesty czy megana bez zadnych przerobek, z gory dzieki za odpowiedzi, a dodam ze mam problem z drganiem auta i ludzie doradzaja mi sprawdzenie felg a mam znajomkow i mozliwosci sprawdzenia na takich oto wlasnie, jeszcze ra dzieki

Zależy o jakim ACC mówisz. Do modeli sprzed bodaj 2000 roku nie pasują od żadnego z tych aut. Accent miał rozstaw śrub 4x114,3, natomiast Golf i Astra mają 4x100, a Fiesta 4x108.
W przypadku ACC po 2000 roku, który ma rozstaw 4x100 da się dopasować felgi zarówno od VW jak i Opla... ale dopiero po zastosowaniu pierścieni centrujących (Acc ma mniejszy otwór centryczny w feldze - 54,1 mm, a VW chyba 57,1, Opel 56,6, albo odwrotnie, w każdym razie inny niż Hyu).
Ale jeden warunek - mówimy o felgach aluminiowych? Bo stalówki uniemożliwiają takie kombinacje - nie stosuje się do nich bowiem pierścieni centrujących (choć niektórzy twierdzą inaczej ).
W każdym razie jeśli chcesz wrzucić kółka od któregoś z tych aut tylko po to żeby sprawdzić bicia to nic z tego...

EDIT: Od Meganki też nie pasują...
Spojrzałem do Twojego profilu i już wiem o jakim Acc mówisz - nie ma szans dopasować z żadnego z tych aut.

[ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2006-04-13 08:26:38 ]

dzieki za odp