Subbbb jak?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
mam zamiar zakupic jakas skrzynke do bagaznika, dyskoponuje wzmacniaczem blaupunkta 2x30 1x90RMS. Chciał bym cos kupic za ok 200zł. Myślałem tez nad zbudowaniem suba samemu, ale o jaki głosnik sie oprzec? jakie wymiary itp?

wojtus na tym wzmacniaczu to se mozesz zwykle glosniki podlaczyc albo tube 100W
lepiej kup sobie lepszy wzmacniacz ( tanie sa blaupunkty gta2100 i gt 2000 (400 Wat na mnostku) ) sam mam takiego i ciagnie mi tybe 700 W (350 RMS ) a najlepiej zrob samemu ( taniej cie wyjdzie) bo za 200 zl to nic ciekawego nie kupisz i tak na przyszloc szukacj a archiwum, tego typu watek byl poruszany juz duzo razy

ja w sobote sklepalem skrzynie.Prostokat 60x36x32 z Bass Reflexem na glosniku Alpharda 1200, 240W. Podlaczone pod wzmacniacz RTO 200W i wali jak trzeba.Bass jest wyrazisty i czysty, nic nie harczy,nie trzeszczy, po prostu dobralem glosnik do wzmacniacza.A w aucie na najwyzszych parametrach wytrzymac sie nie da.Sam glosnik kosztowal 80 zl, 30 centymetrowy.Skrzynie wygluszylem styropianem dosc twardym , 2 warstwy po 1 cm oddzielone siliconem, wszystkie laczenia na uszczelke plus wikol a szpary silikonem.Glosnik osadzony na uszczelce, a gniazdo z tylu zasylikonowane.Kabel oczywiscie pod styropianem.Meczylem sie z tym caly dzien, potem nastepny dzien schla, a jak wsadzilem do auta to zamarlem z wrazenia.

franc po pierwsze tuba sie wyglusza watolina a nie steropianem ( bo to nic nie daje) obudowe sam stworzyles na oko ?? bo powinna byc wylicznoina na podstawie danych glosnika, po drugie to ze robiles caly dzien to nie znaczy ze jest dobrze zrobiona, ja swoja poltora tygodnia skladalem i wiem ze jest pozadnie zrobiona, a wzmacniacz masz dobry pod ten glosnik

ja mam glosnik jakis Madisound co ma niny 1000W (ale oczywiscie jak normalny cywilizowany czlowiek nie wierze w to ) i na poczatku zbudowalem sobie piekną wielką skrzynie ktora zajmowala przeszlo pol bagaznika!! gralo pieknie, bass gleboki i donosny... ale uznalem ze ta skrzynia jest troche za duza... no i ciezka jak cholera!! ledwie ją wyciagalem z bagaznika wiec sobie zrobilem troszke mniejszą (troche wiecej niz polowe poprzedniej) i powiem ze dobrze gra, ale juz nie tak fajnie glęboko jak na tamtej...

Cytat:
2006-04-10 19:26:57, Adus20 pisze:
franc po pierwsze tuba sie wyglusza watolina a nie steropianem ( bo to nic nie daje) obudowe sam stworzyles na oko ?? bo powinna byc wylicznoina na podstawie danych glosnika, po drugie to ze robiles caly dzien to nie znaczy ze jest dobrze zrobiona, ja swoja poltora tygodnia skladalem i wiem ze jest pozadnie zrobiona, a wzmacniacz masz dobry pod ten glosnik

wygluszylem styropianem bo tak mi zalecil kumpel zakladajacy sprzet w jednym ze znanych firm w trojmiescie.Ale nie wazne,nie widze klopotow z tym zwiazanych.Co do skrzyni to obliczylem sobie jak mowisz z danych glosnika.Sylikon szybkoschnacy ( 12h)Pozdrawiam.

głosnik powinien byc chyba mocniejszy odwzmacniacza, przy 90w wzmacniacza głosnik myśle że ok 150wat powinien byc, albo wiecejtak do 200 chyba. ale poprawcie mnie jesli sie myle
znalazłem cos takiego magnat i ten podobno nawet nieźle gra blaupunkt

chciałbym cos co mi nie zawali polowy bagaznika,

[ wiadomość edytowana przez: wojtus1199 dnia 2006-04-10 20:28:09 ]

Cytat:
2006-04-10 20:26:07, wojtus1199 pisze:
głosnik powinien byc chyba mocniejszy odwzmacniacza, przy 90w wzmacniacza głosnik myśle że ok 150wat powinien byc, albo wiecejtak do 200 chyba. ale poprawcie mnie jesli sie myle

No to musze Cie poprawic. Mylisz sie.
Jak chcesz wyciagnac wszystko co oferuje glosnik jak go napedzisz niewystarczajaco..?
To wzmak powinien byc mocniejszy od suba.
A ten wzmak co masz to podepnij pod glosniki przednie, nie wyglupiaj sie z podpinaniem tego pod suba bo bedzie kabaret a nie granie.

blaupunkt beznadziejny jest odrazu mowie wiem slyszlem iwidizlem jak membrana przy glosniejszej grjace pada wyskoczyc chce

Wszystko można zepsuć jak się nie umie podłączyć. Po pierwsze sub ma grać niskie częstotliwości więc takie należy dostarczyć (odcięcie za pomocą radia, zwrotnicy lub wzmacniacza). Po drugie to ma być uzupełnienie dzwięku więc powinno być odpowiednio ustawiona głośność. Lepiej mieć "badziewnego" blaupunkta niż master boshman, alphard i jeszcze kilka pięknych nazw. A tak ogólnie to zacznijmy od dobrego przodu.

jbl moze takei cos warto?

Cytat:
2006-04-13 09:35:29, wojtus1199 pisze:
jbl moze takei cos warto?

"wykonana przez krakowska firme car audio" - ciekawe ktora firma przykrecila krzywo glosnik..?
Po drugie stary glosnik, nie wiadomo jak gra.. Moze okazac sie ze wlasnie byl katowany pod jakims miernym wzmakiem i gra teraz fatalnie..
Pisze ze schodzi mieko bardzo nisko.. Kazdy band pass tak gra, wiec to zadna nowosc.. Sluchalem band passa na marnym glosniku i o dziwo gral tez ladnie.. No ale trzesenie PRZEDNIA rejestracja mozna wywolac tylko lepszym glosnikiem..
wojtus.. Masz 200pln..? To dozbieraj jeszcze 100 i kup SAM glosnik, skrzynke zrobisz sam, jak chcesz to moge Ci pomoc wyliczyc band passa. A wtedy dobry wzmak i bedziesz mial fotele z opcja duuuzego masazu.