MotoNews.pl
2 Podwyższone spalanie? (142401/45) - PT

Podwyższone spalanie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od jakich dwóch miesięcy mój dieselek zaczął mi za dużo palić. W sumie najwięcej jeżdże po mieście, trasa żadziej ale spalanie rzędu ok. 7.5 litra ON / 100km wydaje mi się zbyt wysokie! W zeszłym roku spalał niemal 1l mniej. Nie ciskam go mocno, rzadko przekraczam 3tys. obrotów. W zeszłym tygodniu jeździłem na ryby (60km w jedną strone) i jadać 100-110km/h nic a nic nie obniżyło sie spalanie. Objawy jakie zauważyłem to nieco wzmożone kopcenie na czarno przy mocniejszym przyśpieszaniu choć uważam je za niewielkie. Filtr paliwa, powietrza jesienne. Wycieków nie widać, silnik pracuje ładnie. Hamulce odpuszczają całkowicie, napewno nie są podpieczone. W tygodniu będe zmieniał rozrząd (mija 60tys. km)- to może mieć jakiś wpływ? Może wtryski czy pompa siada? prosze o sugestie

moge jedynie przypuscic ze silnik jest za bardzo ujezdzony i wymaga gruntownego remontu

mój(orion '91 1.8 D) ostatnio na mieście spalił 7L.. odcinki po 5 km z czego 4 w korku.., silnik niby w dobrej kondycji.

coyote, silnik napewno nie jest ujeżdżony. Pomiary sprężania rok temu na każdym garze powyżej 22, przebieg 220tys. km (od pomiaru ok 30tys. zrobiłem), regularne zmiany oleju i filtrów, paliwo z pewnych stacji, w trakcie pracy silnika odkręcam korek wlewu oleju i nic nie chlapie, od wejścia bagnetu też nie ma żadnych dmuchań, na 10tys. km dolewam ok 0,2 litra oleju tylko. Zaczynam tylko podejżewać katalizator. Do pracy mam 2km i jeżdże samochodem. Może kat nieco się zapchał i podwyższa spalanie? A może już wtryski słabawe?