Nie działa centralny zamek:-(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam seryjny centralny zamek w swoim essim i odkad go kupiłem nie działa.Co może być przyczyną?W którym miejscu znajduje sie centralka,jak można sprawdzić czy są dobre siłowniki?Może ktoś posiada schemat instalacji centralnego?

Z góry dziękuje.

Witaj,a immobilajzer i alarm ci dziala czy tez milczy?
pozdro

Wpisz w wyszukiwarce : zamek, centralny, itp. Poczytaj posty, zapewne jest tam też schemat, opisy co gdzie znależć itp. Opisz także dokładnie:
1.Czy masz pilota, czy tylko z kluczyka?
2.Czy na pewno jest seryjny i co o tym świadczy?
3.Czy masz alarm i immo i jakiej firmy?
4.Czy zamyka i otwiera Ci z kluczyka (nie z pilota) oba drzwi?
5.Czy dasz radę zablokować wszystkie drzwi od środka poprzez wciśnięcie jednej klamki?
Możliwości usterki jest mnóstwo. Zaczynamy od bezpiecznika (jeśli central orginalny, to w skrzynce bezp), jeśli nie, to musisz go znależć gdzieś pod deską. Później można rozebrać drzwi i sprawdzić, czy dochodzi Ci prąd do siłowników podczas otwierania i zamykania (pojawia się + na żółtym lub + na białym). Jeśłi nie, to rozbierasz plastik progu, sprawdzasz dalej kable aż dotrzesz do centralki.

[ wiadomość edytowana przez: surec dnia 2006-04-11 07:22:13 ]

Cytat:
2006-04-11 07:21:04, surec pisze:
kable aż dotrzesz do centralki. [ wiadomość edytowana przez: surec dnia 2006-04-11 07:22:13 ]

nie ma centralki do centralnego
centralka jest tylko i wylacznie do alarmu + dodatkowego zabezpieczenia wkladek zamka + immobilajzer
a jak na ta chwile nie bylo mowy co to za central

ale tak jak kolega surec poweidzial najpierw szukaj pozniej pytaj

Cytat:
2006-04-11 10:46:34, lukas_s pisze:
nie ma centralki do centralnego centralka jest tylko i wylacznie do alarmu + dodatkowego zabezpieczenia wkladek zamka + immobilajzer a jak na ta chwile nie bylo mowy co to za central ale tak jak kolega surec poweidzial najpierw szukaj pozniej pytaj

Centralka może być bo to MK7 (Sinuspi kiedyś umieszczał jej zdjęcie)-do czego służy nie wiem, ale może być przyczyną awarii centrala. Zapewne jest gdzieś przy skrzynce bezpieczników. Jeśli jednak nie ma , to i tak musi być sterownik (jeśli jest pilot). Jeśli nie ma pilota-to trzeba szukać prądu w kablach, później sprawdzić siłowniki.

p.s. a masz 3 kabel podlaczony do aku na minusie??

a może tylko bezpiecznik

Centaralny jak i alarm mi nie chodzi odkad zakupiłem autko.Centralny jest seryjny z alarmem(tak wyszło z numeru Vin)bez pilota.Imobilajzer jest i działa.Z kluczyka jak i od wewnatrz samochodu nie zamyka drugich drzwi.Do alumulatora na "-" idzie dwa grube przewody i dwa cienkie brązowe.Bezpieczniki w skrzynce sprawdzałem i wszystkie sa ok ale w trzech gniazdach nie ma wogóle bezbieczników włożonych.I tu kolejne pytanie:Które dokładnie bezpieczniki znajdujące sie w skrzynce są do alarmu i centralnego zamka?

podaj mi ktore bezpieczniki masz puste?

A więc tak.Pod 2 i 4 nie ma bezpieczników,ale chyba nie ma być bo nie ma"blaszek" w środku tych gniazd,natomiast pod 7,19,23 i 32 są"blaszki" i bezpieczników również nie ma.

Pomoże mi ktoś?

1 25 A Ogrzewanie szyby tylnej, elektryczna regulacja lusterek zewnętrznych
2 30 A Układ przeciwblokujący ABS
3 — Nie wykorzystany
4 15A Światło drogowe prawe, reflektor dodatkowy
5 — Nie wykorzystany
6 10A Światło pozycyjne lewe, oświetlenie zestawu wskaźników
7 10A Światło pozycyjne prawe
8 10A Tylne światło przeciwmgłowe
g 30 A Silnik wentylatora chłodnicy standardowy
10 10A Światło mijania lewe
11 15A Światła przeciwmgłowe przednie
12 10A Kierunkowskazy, światło cofania
13 20 A Silniki wycieraczek szyb przedniej i tylnej oraz spryskiwacze szyb
14 20 A Dmuchawa ogrzewania i przewietrzania wnętrza
15 30 A Układ przeciwblokujący ABS
16 3A Ogrzewanie szyby przedniej
17 3 A Przekaźnik ogrzewania szyby przedniej (niektóre wersje wyposażenia), przekaźnik podgrzewania filtra paliwa silnika wysokoprężnego
18 15A Światło drogowe lewe
19 20 A Centralne blokowanie drzwi (zamek centralny), autoalarm
20 15A Sygnał dźwiękowy, światła awaryjne
21 15 A Oświetlenie wnętrza, zapalniczka, radioodbiornik, zegar
22 30 A Elektryczne sterowanie szyb drzwi bocznych
23 30 A Spryskiwacze reflektorów
24 10A Światło mijania prawe
25 — Nie wykorzystany
26 15A Ogrzewanie siedzeń przednich
27 15A Światła hamowania, ogrzewanie dysz spryskiwaczy
28 10A Sprzęgło elektromagnetyczne sprężarki klimatyzacji