Prekręty na Allegro - czy bedziemy tolerować ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Miałem dziś pewne nieprzyjemne doświadczenie na szczęście zakończone "bez strat własnych"

W związku z tym chciałbym zwrócić uwagę Wszystkich Kolegów na istotny problem, jakim sa próby oszustw i przekrętów na Allegro
Generalnie chyba Wszyscy korzystamy z serwisu Allegro.pl i z tym problemem w takiej czy innej postaci każdy z nas się zetknął.
Niektórzy z Kolegów stąd, oraz z Innych klubów już próbują z tym walczyć zgłaszając u obsługi serwisu.

Proponuję abyśmy Wszyscy się aktywnie włączyli. Proponuję też poinformować o akcji pozostałe Kluby - im więcej osób zacznie reagować, tym miej będzie szwindli.

Co WY na taką akcję ?? Nie badźmy obojętni, bo się plaga rozprzestrzeni !! !! !!

[ wiadomość edytowana przez: Kiejstut dnia 2006-02-25 21:48:57 ]

No jest to jak najbardziej prawidlowe dzialanie. osatnio z kilkoma kolegami z FSO AK doprowadzilismy do zawieszeina konta kolesia ktory poleciał w kulki na 15 aukcjach w 1 dzien.
Najgorsze wedlug mnie jest to, ze jezeli ja kupie cos (tzn. wylicytuje), a koles stwierdzi ze nie soprzeda bo za tanio, to dam mu negatywa a on da negatywa mnie i tyle z tego bedzie ze zarobie -1 punkt. to jest podstawowy problem allegro. ale chyba sie wkurze i wystawie kolesiowi negatywa. nawet 2. za bardzo w kulki polecial, nie chcialo mu sie minimalnej ustawic...
BTW psugeruje wywalic ten watek na ogolny

[ wiadomość edytowana przez: Julo dnia 2006-02-25 22:02:03 ]

Nie dajemy negatywa, aby nie dostać kontry, tylko zgłaszamy Od razu i bez zastanowienia jak tylko ktos zaczyna kręcić - dajemy ostatnie ostrzeżenie - informujemy delikwenta o regulaminie Allegro i jeśłi dalej sie upiera - zgłaszamy do obsługi - bez litości i bez przebaczenia. W ten sposób powinniśmy sie pozbyć plagi. Jak mu zawieszą konto (nawet z 70 zakombinowanymi pozytywami) - powinno pomóc natychmiastowo na przyszłość
Powiedzmy STOP odmianie dysleksji polegającej na czytaiu ze zrozumieniem Regulaminu Allegro

[ wiadomość edytowana przez: Kiejstut dnia 2006-02-25 22:09:07 ]

[ wiadomość edytowana przez: Kiejstut dnia 2006-02-25 22:23:05 ]

Ale takie zglaszanie nic nie daje w tym przypadku. no coz. najwyzej zarobie 2 negatywy. mysle ze jak przedstawie allegro korespondencje z tym kolesiem, to je usuną

http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=3498264

[ wiadomość edytowana przez: Julo dnia 2006-02-25 23:12:18 ]

pomysł dobry, ale to i tak walka z wiatrakami

ten caly kaluz tez cos odemnie chcial wysepic za psi grosz ale go zwyzywalem na mailu i mam spokuj.

No cóż.. Zawsze znajdzie się jakaś czarna owca. Pomimo, że allegro, wymaga potwierdzenia swoich danych osobowych i adresu zamieszkania i tak jesteśmy anonimowi w serwisie. Dlatego ludzie pozwalają sobie na rózne różniste kombinacje na których nie zawsze my wychodzimy zwycęsko Pozatym pozytyw pozytywowi nierówny;/

Wystawilem mu 2 negatywy, dostalem 2 negatywy, zglosilem sprawe do allegro pytajac na jakiej podstawie koles wystawia mi negatywa za to, ze sam zlamal regulamin allegro i postanowienia Kodeksu Cywlnego (wiec po prostu zlamal prawo). Ciekawe co na to allegro...

Przyglądałem się też komentarzom, jakie Julo wystawił i dostał od typa. Julo - ten Twój kaluz1 to jakiś wyjątkowy gnojek i w dodatku głupi - sam się przyznaje do kantów.

Też czekam na odpowiedź na swoje zgłoszenie.
Widocznie obsługa Allegro nie pracuje w weekendy
Ale wierzę, że weekend się skończy i rozpoczną się reakcje Allegro, które doprowadzą do usunięcia takich kont.
W końcu obsłudze chyba też zależy na opinii firmy, z której żyją ??

Dlatego wciąż uważam, że należy wszystkie takie przypadki zgłaszać !!

Biernością wyrażamy zgodę na działalność złodzieji i krętaczy, którzy utwierdzają się w przekonaniu bezkarności.

no ja tez niestety ostatnio mialem 2 razy pecha z allegro.

raz sprzedawalem, ale allegro zwrocilo prowizje wiec ok (dorka1993) - jesli to 93 oznacza rok urodzenia to wiele wyjasnia,

a raz kupowalem i stracilem naszczescie a moze nieszczescie 17,5 zl (Aldonaabs) a tranzakcje ubezpieczone na allegro sa od 50 - 300 zl... wiec allegro odpisalo mi ze moge jedynie zglosic sprawe na policje... co w tym przypadku jest bez sensu. wystawilem tylko odpowiedni komentarz a tamte osoby maja (takze z innych powodow) zablokowane konta... szkoda gadac.

W sumie pytalem duzo wczesniej allegro czy jezeli byla taka sytuacja jak byla, czyli nie doszlo do transakcji z winy sprzedajacego, a pozniej on wystawa mi negatwa, to czy moge liczyc na usuiecie tego komentarza. dostalem odpowiedz, ze nie i ze allegro nie ngeruje w komenarze. no ale ciekawe jak sie zachowaja jezeli dostana korespondencje z tym kolesiem

A jednak Obsługa Allegro zareagowała !!
Czyli jest na co liczyć

zgłosiłem Obsłudze Allegro nieczciwość użytkownika mobik1.
Moją licytację odwołał 5 SEKUND (!!) przed zakończeniem aukcji
A w taki sposób ten użytkownik zdobywął pozytywne komentarze:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=87624977

Oto treść e-maila jakiego otrzymałem:
W dodatku podpisana imieniem i nazwiskiem

Witam,
Dziękuję za zwrócenie uwagi. Wobec tego Użytkownika zostały wyciągnięte konsekwencje.
W przypadku napotkania przedmiotów budzących wątpliwości lub niepewnych Użytkowników, uprzejmie proszę o skorzystanie z opcji "Zgłoś naruszenie zasad" lub poprzez formularz kontaktowy:
http://www.allegro.pl/kontakt
Dzięki temu będziemy mogli polepszyć jakość serwisu i bezpieczeństwo transakcji.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
Jakub Nieborak
Zespół Allegro

i rzeczywiście: - sprawdzilem konto użytkownika mobik1 - zawieszone !!
70 w duzej części przekreconych pozytywów poszło się paść

Zatem Prosze Państwa - to działa !! Obsługa Allegro też wcale nie zamierza pobłażać łobuzom.
Działajmy więc i My !! !! !! Obserwujmy uważnie i zgłaszajmy kanty a możemy mocno ograniczyć i utrudnić przekręty

witam witam

To ja też coś dorzuce.
W ciągu miesiąca przyczyniłem się do zablokowania dwóch kont. dwa razy próbowano mnie naciągnąć poprzez podszywanie się pod sprzedającego.
Oto jedno z nich: http://allegro.pl/show_user.php?uid=3338490
Tego Pana tak przycisnąłem, że w ciągu 2 dni zablokowano mu konto na allegro i zgłosił się do niego jego dostawca Internetu... Teraz cała jego okolica wie, że to oszust. A dodam, że miałem do dyspozycji "tylko" adres IP.

Kiedys to sie nie zdarzało. teraz na każdym kroku próbują oszukać.
Moja rada: jak wygracie aukcje to nie zwracajcie uwagi na maile, które nie sa odpowiedzią, a zawierają nr konta do przelewu .
Kontaktujcie się tylko poprzez dane otrzymane od allegro po zakończeniu aukcji.

Mi sie to nie zdarzylo, ale kumpel takiego maila dostal. co zrobil - nie pamietam.

A co do moich egatywow od kaluza - jeszcze allegro nie zareagowalo...

witam, apropo allegro,

moze sie tym zainteresujecie (wlasciciele starszych fiorek)

http://allegro.pl/item90001724_mirafiori_nowiutkie_ldz_.html

jak by nie bylo jest to okazja.

pozdrawiam

Cytat:
2006-03-04 15:43:15, karbo pisze:
witam, apropo allegro, moze sie tym zainteresujecie (wlasciciele starszych fiorek) http://allegro.pl/item90001724_mirafiori_nowiutkie_ldz_.html jak by nie bylo jest to okazja. pozdrawiam

Chyba nie zrozumiales idei tego wątku...

A co do kaluza - brak odzewu ze strony allegro :/

Ponieważ w związku z moją sprawą otrzymalem od Obsługi Allegro mail z prośbą o wypełnienie ankiety:

"Witaj!
Zapraszamy do wypełnienia ankiety
Zapraszamy do udziału w krótkiej ankiecie, która bada poziom satysfakcji z odpowiedzi udzielonej na Twój e-mail z dnia 2006-02-25 16:41:35.
* Twoja opinia jest dla nas istotna, a wypełnienie ankiety pomoże nam lepiej dostosować obsługę do potrzeb Użytkowników.
* Ankietę można wypełnić w ciągu 7 dni od wysłania tej wiadomości.
Dziękujemy! Zespół Allegro - Kontakt z obsługą Użytkowników

Pozwoliłem sobie w odpowiedzi opisać im nasz pomysł na walkę, podać link do tego forum oraz poprosić ze swej strony o interwencję w sprawie Julo.
Uszy do góry Julo licże, że niedługo pochwalisz się skutecznie załatwioną przez Allegro sprawą i znów skuteczie włączysz do eliminacji łobuzów
Tylko już nie przez negatywy bo jakwidzisz to niestety broń obosieczna ale przez zgłaszenie

Karbo - to nie wątek o ciekawostkach mirkowatych na Allegro (choć mozesz taki też utworzyć - niezły pomysł) ale o tępieniu draństwa poprzez obesrwację i zgłaszaie

gumbas5 - jak sie okaząło w przypadku moim i Psemcia oraz zapewne innych, nie poruszonych tu - to nie zawsze walka z wiatrakami Każdy zgłoszony i wyeliminowany kanciarz to sukces, bo to mniejsza sznasa, że ktoś padnie ofiarą.
Myśle, że gdyby rozniosła się opinia, że Allegro jest pod obserwacją wielu osób które skutecznie eliminują przekręty - na kanciarzy podziala to trochę odstraszająco

Prośba do Modów - podwieście ten wątek u góry jeśli to możłiwe, a jeśłi będzie odpowiedź Allegro w sprawie Jula - może i na ogólnym warto go podwiesić ??
Ale tak, aby sŧad nie zniknął

No poki co zero jakigokolwiek odzewu... Totalnie nic... Zglosilem do allegro na samym poczatku ze nie chce mi srzedac towaru, to w zasadzie dostalem odpowiedz ze jezeli koles nie zglosi sie o zwrot prowizji, to nic mu nie zrobia...

Tak soibe ropzegladalem komentarze i w odpowiedzi na negatyw od kaluza napisalem "mam nadzieje, że jego konto zostanie conajminej zawieszone". Kliknalem na jego konto i co widze? Konto zawieszone. Negatywy zostaly, ale jakas cene trzeba placic, nie nabruzdzily mi i tak jakos bardzo
konto kaluz1