| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
djrav TARNÓW | 2005-11-25 12:18:00 silnik 1.8 na gazniku bmw instalka brc 1 gen jak zmniejszyc spalnie w miescie, wymienione filtry, odpalanie na LPG |
djrav TARNÓW | 2005-11-25 14:21:07 dziwne jest to ze spalanie takie mam od jakis 2 mies wczesniej było wszystko w normie miasto 12 trasa 10 |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2005-11-25 15:35:17 Djrav, piszesz, że odpalasz z LPG, to się nie dziw, że przy tych temp. na zewnątrz tyle Ci pali (poza tym jak przejeździłeś na tym parowniku ze trzy sezony zimowe to i parownik (membrany) pewnie mają już dosyć . Na rozruch simnego silnika (i parownika) idzie od cholery gazu, a jak jeszcze do tego dodasz bardzo krótkie odcinki (np. 2km i dłuższy postój) to taki wynik jest normalny.
Agamek, u Ciebie to już całkiem nieźle wygląda. Ja w tej chwili w swojej audiczce mam do 15,5 po mieście (oczywiście krótkie odcinki), a w trasie do 9,5. Ponadto teraz jest już tzw. zimowy gaz (inny skład procentowy propan butan), który ma mniejszą wartość energetyczną i spala się go więcej. |
djrav TARNÓW | 2005-11-25 16:01:08 czyli w mojej sytuacji nic nie pomoze zadna regeneracja parownika?
|
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2005-11-25 18:38:45 Djrav, nie napisałem, że nic nie pomoże. Przeciwnie napisałem, że pewnie przydałaby się mała reanimacja parownika, być może drobna regulacja. Poza tym: jaki jest stan świec? to też ma znaczenie. Ale generalnie to obawiam się, że poniżej 13-14 po mieście nie zejdziesz. |
djrav TARNÓW | 2005-11-26 13:10:53 13 po miescie to byłby juz sukces a jak sprawdzic stan parownika bez rozbierania bo moze sa jakies sposoby ktore wskazywały by na zuzycie membran ?? |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2005-11-26 14:55:55 No właśnie zwiększone spalanie, utrudnione bądź wręcz niemożliwe poprawne wyregulowanie, mułowatość auta, spowodowana opóźnioną reakcją parownika na podciśnienie w kolektorze. Z zewnątrz trudno jest coś oceniać, ale jeśli z parownikiem nic nie było robione to wyraźne ślady korozji (utlenionej powierzchni), skorodowane śruby itp. w połączeniu z objawami opisanymi wyżej mówią o sporym przebiegu i prawdopodobieństwie, że należy zająć się jego regeneracją. |
djrav TARNÓW | 2005-11-30 23:38:54 moge dodac ze srubke od wolnych na parowniku mam prawie całkiem wykrecona i obroty sa jescze zamałe chociaz nie gasnie jak jest nagrzany |
Agamek12 VW Golf II 1.6 LPG ; ... Warszawa | 2005-12-01 12:04:15 A co z takim czymś:
A: na ciepłym silniku jak mam obroty biegu jałowego i włączony bieg, to jeśli w tej sytuacji wcisnę szybko gaz do dechy, auto nie przyśpiesza, obroty się nie zwiększają; jesli zaś wcisnę gaz nie do samego końca, auto przyśpiesza normalnie. Z kolei na zimnym silniku przyśpieszanie z gazem do dechy z obrotów biegu jałowego jest takie jak trzeba. Czy to wina parownika (ma 15.000 km przebiegu)? |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2005-12-01 22:30:11 Agamek, nie. To wynika albo z niezbyt dobrej regulacji parownika, albo spowodowane jest tym, że w momencie nagłego wciśnięcia gazu podciśnienie jest tak duże, że zalewa Ci silnik gazem. Nie pamiętam jaką Masz instalkę. Jeśli II gen. to można to ograniczyć zaawansowanymi ustawieniami krokowego dla funkcji przyspieszania. |
Agamek12 VW Golf II 1.6 LPG ; ... Warszawa | 2005-12-02 08:14:50
Mam instalację I generacji, gazownik twierdzi, że instalacja ustawiona jest prawidłowo (sprawdzał na analizatorze spalin) |
djrav TARNÓW | 2006-03-06 22:03:32 odswiezam temat po regeneracji parownika przejechałem juz 1000 km filtry wyminione spalanie nadal 18l miasto co jest grana bena jeszcze nei chasa wie ktos co zrobic , sprawdzic , wymienic |
rysiu1 było espero jest voy ... Gorzów Wlkp. | 2006-03-07 09:14:41 Miałem podobnie tylko że instalaka II gen.
Uporałem się z tym wymieniając mikser na większy,tzn.miałem jakieś g*** z łopatkami w środku tak że ponad 1/3 prześwitu w dolocie powietrza była zaślepiona,nie mówiąc już o przepływie powietrza który był mocno turbulętny a nie laminarny(tak powinno być). Po wymianie miksera jak ręką odioł.Założyłem zwykły mikser ze zwężką venturiego. Miasto 13 a trasa jesze nie testowałem ale wcześniej w mieście palił mi od 17 (jak było ciepło) do 20l jak było zimno a na trasie śr.10 i nie trzymał wolnych obrotów na gazie.
NIe mówiąc że na benie był mooocno zmulony. Teraz jak ręką odioł. [ wiadomość edytowana przez: rysiu1 dnia 2006-03-07 09:18:24 ] |
djrav TARNÓW | 2006-03-07 13:28:14 dziwne jest tylko to ze przedtem na tym samym mixerze było ok miasto 12-13 potem zaczeły sie cyrki wiec zaczołem wymieniac niestety bez rezultatu wiekszego no moze teraz łatwiej jest wyregulowac gaz i obroty na jałowym sa ok ma ktos jakis pomysł?? |
omegafan Omega włocławek | 2006-03-07 15:57:30 a dolot powietrza masz jakoś "ulepszony"? U mnie właśnie po odwróceniu dolotu aby powietrze wpadające nie gasiło silnik spalanie wzrosło o 2 litry.
pozdrawiam |
djrav TARNÓW | 2006-03-07 17:13:15 teraz jest odwrocony ale przed regeneracja parownika było normalnie tez tyle palił tylko mial lekko przytkany dolot. na poczatku jak kupiłem auto palił 12 w miescie(dolot lekko przytkany, osiagi ładne) nastepnie stopniowo wzrastało spalanie, osiagi spadały(wolne obroty falowały) wiec zregenerowałem parownik wymieniłem filtry kable świece, odwrociłem dolot bez przytykania (ładne wolne obroty). Teraz po przejechaniu ok 1000km po reg spalanie nadal wysokie osiągi kiepskie(chyba zabardzo przykreciłem srubke, jak odkrece troch to osiagi ok ale spalanie jeszcze wyzsze) to cała historia juz niewiem co moze byc?? |
Dyziasty Jarosław | 2006-04-12 17:11:20 kurcze mam te same objawy... golf 1,8 instalacja I gen.
Na trasie pięknie lata i spalanie 10 a w mieście ok 14... przedtem tego nie było - spalał max 11 a nie zmianiłem techniki jazdy przecież... Instalacja BRC bez sterowania od sondy lambda., niedawno regulowana - i własnie po raz pierwszy widziałem, że gość ruszał jakąś śrubkę przy reduktorze imbusem - co to za regulacja, za co odpowiada? (nie chodzi o wolne obroty)??? |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2006-04-12 17:41:24 Dyziasty, gazownik regulował Ci napięcie membrany parownika dla całego zakresu obrotów, czyli inaczej mówiąc czułość parownika. Spalanie w okresie zimowym zawsze rośnie, temat wałkowany wiele razy. !4l/100 to jeszcze nie tak źle.
Djrav, proponuję podjechać do gazownika (naprawdę solidnego) na przeczyszczenie/przedmuchanie przewodów gazowych od wielozaworu w butli do parownika, sprawdzenie poprawnonego doboru miksera i potem ponowną regulację z pomocą analizatora spalin. |
Dyziasty Jarosław | 2006-04-14 23:17:23 Własnie że nawet w zimie tyle nie palił, a teraz jak jest ciepło to żłopie tyle w mieście... zmianiałem membrany w reduktorze no i byłem na wspomnianej regulacji i było ok a tu nagle takie spalanie w mieście nie mam pojęcia skąd to... a może napiszecie jak wyregulować to BRC samemu wiem że kiedyś ktoś opisywał co i jak ale to tyczyło sie konkretnego przypadku...
Pytam bo jedyny gazownik w moim mieście z komputerem nie zajmuje sie BRC a ten co sie zajmuje robi wsio bez kompa więc równie dobrze moge spróbować sam regulacji... próba nie strzelba ![]() |