MotoNews.pl

Sonda lambda problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam odwieczny problem ze swoją insalacją sekwencyjny wtrysk gazu w 2,5 V6tce.

sprawa się przedstawia tak że telepało na wolnych obrotach (świece zminione kable filry rególacje) i dalej telepie.

na benzynie jest idealnie, na benzynie wskazania sondy lambda w normie tzn tak jak się należy. ale gdy przełącze na gaz sonda wariuje i wskazuje zawsze bogatą mieszankę, a taka napewno nie jest i wtedy ECU PB wariuje zmniejszając mieszankę co powoduje telepanie silnika na gazie.

I w związku z tym mam pare pytań może ktoś z was coś wie na ten temat, czy może być tak że sonda wariuje na spalinach gazowych,

czy po odłączeniu sondy lamba na kablach od strony ecu pb powinno być jakieś napięcie bo u mnie jest 0,3v.

dodam że samochód po odłączeniu sond dziła w trybie awaryjnym i wtedy od strony instalacji gazowej nie ma żadnych anomalii wszystko ok.

Cytat:
2006-04-17 11:04:33, OpelOmega pisze:
ale gdy przełącze na gaz sonda wariuje i wskazuje zawsze bogatą mieszankę, a taka napewno nie jest i wtedy ECU PB wariuje zmniejszając mieszankę co powoduje telepanie silnika na gazie. I w związku z tym mam pare pytań może ktoś z was coś wie na ten temat, czy może być tak że sonda wariuje na spalinach gazowych,

Ja wiem... to biedna sonda nie jest do gazu . i trzeba instalke gazową porządnie wystroić. Jak będzie zużyta to szybciej stwierdzisz problemy na gazie, (tak jak u Ciebie) zwykle się ją odcina. Z drugiej strony po co Ci sonda skoro jeździsz na gazie? Zbędny element. Stawiam na spore zużycie sondy.

Cytat:
Z drugiej strony po co Ci sonda skoro jeździsz na gazie? Zbędny element.

Jak to zbedny ??

Przy sekwencyjnej instalacji sonda jest tak samo istotna jak w przypadku jazdy na benzynie.

Cytat:
zwykle się ją odcina.

Nigdy sie jej nie odcina w przypadku instalacji sekwencyjnych.

Fakt nie doczytałem, że chodzi o sekwencję.

tzn że wysłużona sonda na spalinach gazowych może pokazywać bzdury a na benzynie moze być ok.
na gazie napewno spaliny nie są takie jak wskazuje sonda sprawdziłem na analizatorze spalin,

pierwsze moje stwierdzenie tez było takie że sonda na benzynie jest idealnie częstotliwość ok nie zawiesza się a na gazie cały czas 0,7v jak naprawde mam niską mieszankę żde już silnik gaśnie to wskazuje w granicach 0,0 0,1v nigdy nie wskazuje pośrednio tylko te graniczne punkty,

ale też pomyślałem że instalacja gazowa od strony elektrycznej jest źle podpięta i dlatego są te błędy,

czy po odcięciu sondy na kablu od strony ecu powinno być te 0,3v

czy sondy na gazie szybciej się zużywają,

no i jaką sonde kupić serwis, allegro, tą najtańszą

narzie jeżdze w trybie awaryjnym bo innaczej nie da rady o parkowaniu to mozna zapomnic tak falują obroty w trybie awaryjnym jest ok. instalacje ustawiłem pod analizator spalin i narazie jedze musze sie zorientowac co do cen sond i w jakie inwestować

[ wiadomość edytowana przez: OpelOmega dnia 2006-04-18 15:37:50 ]

Ja mam sonde lambda uzywana, sprawna. Testowana na techu z instalka gazowa sekwencyjna wiec to to czego szukasz Cene tez dam 2 razy mniejsza niz na alegro

[ wiadomość edytowana przez: Gudzy dnia 2006-04-23 09:42:34 ]