Założyłem dystanse! Po 2,50 od sztuki! HAHA! (fotki!)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dystanse z Poloneza, kupione na szrocie po 2,50pln od sztuki.
Mimo iż Polonez ma rozstaw śrub 4x98 to ku mojemu ździwieniu pasowały bardzo dobrze! Nie są specjalnie grube, więc nie wymagało to użycia dłuższych śrub. Oczywiście mógłbym (tak jak inni moi kumple z okolicy) pozakładać ich po kilka sztuk na każdym kole, ale musiał bym wymienić wszystkie śruby no i niewiadomo jak by to wyszło w praktyce od strony technicznej, więc dałem sobie spokój z dalszym usilnym poszerzaniem...
Jaki efekt po założeniu? Jeździ się bardzo dobrze i jak najbardziej polecam!
P.S.Napewno nie popękają! Przed założeniem sprawdziłem je rzucając nimi o asfalt i nieuległy najmniejszym uszkodzeniom! (gniotsa-niełamiotsa)

Cytat:
2004-04-27 20:54:02, ŁUKASZ_GAJER pisze:
P.S.Napewno nie popękają! Przed założeniem sprawdziłem je rzucając nimi o asfalt i nieuległy najmniejszym uszkodzeniom! (gniotsa-niełamiotsa)

Hmm, rzucanie nimi o ziemię nie było akurat najrozsądniejszym posunięciem... mniej więcej z tego samego powodu nie rzuca sie o ziemię tarczami hamulcowymi. W ten spsoób nie popękają w widoczny spsoób, ale powstaną na ich powierzchni mikro - pęknięcia

Pozdrawiam - Speed R

Łukasz, nie wiem czy to "przewrażliwienie" z mojej strony, ale Twoja tarcza hamulcowa też najlepiej nie wygląda z tym pęknięciem
Chodzi mi o to widoczne pęknięcie na pierwszym zdjęciu
Chyba jednak Brembo jest przereklamowane, chociaż sam je posiadam

eeee.. no pytanie co to jest piszesz dystanse z poloneza ale jak mi wiadomo fabryczne polonezy niemiały dystansów czy może jest to jakaś cześć piasty.?

Cytat:
2004-04-27 21:17:53, HenBas pisze:
Łukasz, nie wiem czy to "przewrażliwienie" z mojej strony, ale Twoja tarcza hamulcowa też najlepiej nie wygląda z tym pęknięciem
Chodzi mi o to widoczne pęknięcie na pierwszym zdjęciu

Popatrz na drugie zdjecie, ta tarcza jest pelna takich pekniec. A jakie te pekniecia moga miec skutki?

Dokładnie...

Najpierw potraktowałem to jako zarysowanie... Ale 2 fotka, godzina 15... Całkowicie potwierdziło Nasze obawy

Ponoć Brembo jest robione w Polsce...

eeejj......popatrzcie dokładniej.....TO NIE SĄ ŻADNE PĘKNIĘCIA - a przypalenie klockiem, taki osad.

Nie straszcie człowieka!!!

Cytat:
2004-04-27 21:17:53, HenBas pisze:
Chyba jednak Brembo jest przereklamowane, chociaż sam je posiadam

Może nie tyle przereklamowane, co często niewłaściwie użytkowane.
Z tarcz Brembo moge polecić model "Brembo Oro", choć mimo wszystko uważam, że najlepsze jakościowo układy hamulcowe wykonują dwie firmy:
- EBC Brakes (do jazdy usportowionej)
- ATE (doskonałe jakościowo komponenty z powodzeniem wykorzystywane w ulicznych "szarżach"

Pozdrawiam - Speed R

Jeśli tak, to luz... Bo wygląda bardzo podejrzanie

Pomysł na dystanse jest THE BEST!!! ...atestowane nawet pewnie, a na 100% z homologacją ...do tego za jakie pieniądze!! ....I pomyśleć, że nikt dotąd na to nie wpadł !! A na ulicach i szrotach tysiące prawie darmowych "dystansów"....pewnie w sklepie też kosztują "grosze" /tylko nie wiem czy ta część występuje jako samodzielna?/!
P.S. Na fotce nr 1 to naprawdę wygląda jak pęknięcie tarczy!!!

a ja miałem tarcze firm :
- ATM MIKODA
- JURID
- oryginały korea
- oryginały GM
- jakieś rzemiosło
- angielskie cośtam disk brake.
- i te co mam obecnie BREMBO MAX

Najlepsze są zdecydowanie MAX-y, jedyne tarcze których nie popaliłem, pogiąłem itp. NIE ZNISZCZALNE
Mają jedną wade są głośne przy hamowaniu.

[ wiadomość edytowana przez: Tomek-Mydlowski dnia 2004-04-27 23:34:31 ]

Są do zniszczenia.

Ale w cięższym aucie...

Zainteresujcie się firmą Ats... Tarcze robione w Polsce... Ale opinie bardzo dobre. Robią tez na zamówienie... Większe.

LUDZIE!
To nie są żadne pęknięcia! To zwykły osad z klocków! To zupełnie normalne!
A tarcze same w sobie są zajebiste! Jak to już powiedział Tomek: hamują rewelacyjnie a jedyną ich wadą jest wydawanie dziwnego szumu (warkotu) podczas ostrego hamowania...
Co do Polonezowskich dystansów...
W każdym Polonezie są one montowane - i z przodu i z tyłu.
Na szrocie na którym byłem spotkałem 8 Polonezów bez kół i na każdym z nich były te dystansiki...
Oprócz tych które były na samych Polonezach, facet na szrocie w magazynie w którym przechowywał pojedyńcze części, miał całą skrzynię tych dystansów uzbieranych przez kilka lat!

Cytat:
2004-04-28 00:16:39, ŁUKASZ_GAJER pisze:

LUDZIE!
To nie są żadne pęknięcia! To zwykły osad z klocków! To zupełnie normalne!

No coż, na zdjęciu wygląda to inaczej - ale w takim razie jestem uspokojony

Dystanse były w każdym modelu 125p i Polonez - do tarczy hamulcowej mocowane były przy pomocy kołków ustalających

Jak widać na zdjęciu 2 coś dużo jest tych "osadów"

Jest ich dużo, ponieważ tarcza nacinana szybciej ściera klocki swoimi nacięciami, dzięki czemu jednocześnie lepiej hamuje

Cześć

Łukasz, czy na zdjęciach w "getcie" dystanse te są juz założone na kołach?
Jak nie, to nie zapomnij o zaprezentowaniu sie
Z tego co pamietam, to masz ponadstandardową szerokość opon, wiec ciekaw jestem wyglądu.

Pozdrawiam.
Paweł.

z tego co wiem to polonez ma otwor centrujacy 58mm
a esperyna 56,6... Lukasz jak to rozwiazales??
a jesli nie rozwiazales to czy sa bicia na kierownicy??

ps: polonez to jednak przydatny samochod

Mam pytanie odnośnie tych dystansów.
Jaka jest ich grubość ?

BREMBO - jest w Częstochowie

Wieć tarcze są z częstochwy !!!.

Pozdrawaim

raffsa