Przestał jechać na gazie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Posiadam golfa II, 1989 rok, 1.6. Od pół roku mam założoną instalację gazową. Przełącznik gazu jest ręczny ponieważ jest to gaźnik. Dzisiaj podczas jazdy nagle zgasł i szybko przełączyłem go na benzyne żeby nadal. Myślałem że skończył się gaz i pojechałem zatankowac. Po przełączeniu na wypalanie benzyny a następnie przełączeniu na gaz, nadal nie chce jechać, zwalnia i musze go przełączać na benzyne. Filtr powietrza był wymieniany jakieś 8000 km temu i pod taki nowy filtr została instalacja wyregulowana. Czy możliwe jest aby tak nagle podczas jazdy instalacja się rozregulowała np z powodu wzrostu oporów filtra powietrza? Wiadomo jest że jeżeli wymieniamy filtr, trzeba wyregulować skład mieszanki, w sumie od kiedy był on regulowany mineło te 8000 km więc opory filtra napewno już są zupełnie inne. Czy jednak jest możliwe żeby tak nagle miało to znaczenie??? Może poszedł reduktor??? Bezpiecznik jest ok, co jeszcze można sprawdzić????

Wydaje mi się, że albo któryś elektrozawór, albo wielozawór zastrajkował. Sprawdź najpierw połączenia elektryczne przy elektrozaworach i w wielozaworze, oraz przy przełączniku (może po prostu poluzował się któryś przewód). Może też być tak, że coś padło w przełączniku. Radzę jednak podjechać do warsztatu (rozumiem, że instalka jest jeszcze na gwarancji), żeby Ci co zakładali się temu przyjżeli. Aby w razie czego nie było pretensji, że ktoś niepowołany grzebał w instalacji.

U mnie też był taki motyw

przyczyną okazała sie walnięta cewka, wymienili i po kłopocie.

Poszedł elektrozawór przy reduktorze ciśnienia. Wymienili w serwisie w 10 minut. Instalacja jest na gwarancji takze jest ok.