Czemu gasnie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
moj samochod to laguna 1,8 monowtrysk gaz brc II przejechalem na gazie 4000km
powstal niedawno taki problem kiedy silnik jest zimny samochod przyspiesza na benzynie i gazie bardzo ladnie
po pewnym czasie w momencie przyspieszenia po ok 3000obr mimo nacisniecia pedalu gazu silnik sie mocno dusi po czym dostaje kopa i gwaltownie przyspiesza na benzynie podobnie
druga sprawa po nagrzaniu silnika obroty jalowe spadaja do zera no i samochod gasie (w czasie wysokich obrotow to nie wystepuje )
musze przleaczyc na benzyne lub gdy zgasnie zapalic ponownie
poradzcie cos bo mnie krew zalewa

Zaraz, zaraz 4000 km to instalka chyba jeszcze na gwarancji? Jeśli tak to jedź do montażysty, niech walczy. Zastanawia mnie tylko skąd taki sam objaw na benie . Niedawno znajomy (też laguna 1,8 mono) miał podobne problemy, tyle, że trochę gwałtowniejsze i okazało się, że powypalało mu zawory i gniazda (jeździł na ubogiej mieszance niestety) do tego stopnia, że całe gniazda się "pozapadały".
Inna sprawa, że Twój post jest lekko nieścisły. Najpierw piszesz, że objaw masz na benie i LPG, a potem, że na LPG Ci obroty spadają i albo musisz przełączyć na benę albo ponownie odpalić. To jak to jest?
W każdym razie ja bym pojechał zmierzyć sprężanie najpierw. Doprowadził autko, żeby na benie śmigało jak należy i wtedy ewentualnie szukał jeszcze usterki w LPG (jeśliby się dalej utrzymywała).

objaw duszenia sie wystepuje na benzynie jak i na gazie ale gasniecie silnika wystepuje gdy samochod pracuje na gazie i to na wolnych obrotach. nie zdarzylo mi sie zeby samochod zgasl podczas jazdy czy to na benzynie czy na gazie
a jesli chodzi o mieszanke uboga i bogata to przeciez komputer reguluje jej sklad???

Nooo, komputer reguluje skład mieszanki ale pod warunkiem, że ma co regulować. Jak parownik jest źle wyregulowany, to może dawać za mało gazu i żaden komp Ci tego nie wzbogaci. Poza tym jak będzie ssał lewe powietrze to również komp sobie nie poradzi. W dalszym ciągu radzę zrobić najpierw porządek na benie, a potem dopiero zająć się gazem. W przeciwnym razie można sobie szukać, regulować i kwas.

dzieki za porady ale cos mi jeszcze przyszlo do glowy
wymienialem ostatnio mikser -oczko ma w ksztalcie lejka a nie pierscienia jak poprzednio moze to jest powod gasniecia na gazie
jakk wczesniej napisalem gasnie jak sie rozgrzeje wiec moze wczesnie pracuje na ssaniu i jest ok a pozniej dostaje za malo gazu i juz co wy na to??????
czy domowym sposobem mozna to ustawic????? owie tu o skladzie mieszanki

Ja wymiękam .

Twoje dane są trochę nieścisłe. Piszesz BRC II generacja ok ale to ma jakąś nazwę(w sensie elektroniki). Poza tym "chylę czoła przed kolegą DANKIEM i w zupełności sie z Nim zgadzam że najpierw musi być OK na benzynce a nastepnie moszna szukać problemów w gazie. Jeszcze to że "został zmieniony mikser"- pytanie przez kogo? Przez Ciebie czy montera instalacji? Jeżeli przez Ciebie to czy po zmianie miksera autko było na regulacji? Następne pytanie to czy od początku w tym także na wcześniejszym mikserze były problemy czy było OK. Jest zbyt dużo niejasności żeby Ci pomóc- musisz udzielic wiecej informacji.
A w sumie to też wymiękam...................pozdro.

Cytat:
holland2
Wysłany: 2006-06-02 18:14:30

Poza tym chylę czoła przed kolegą DANKIEM

Eeeee tam