MotoNews.pl

Czarodziejski klucz??? nikt nie powiedział :-(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
wymieniam pierścienie a właściwie prubuje to zrobić i idzie mi całkiem nieźle....ale nikt mi nie powiedział...i nie znalazłem wcześniej na forum że aby odkręciś korbowód (nie wiem czy to dobra nazwa - ale chodzi o to co trzyma tłok do wału ) potrzebny jest superczarodziejski klucz!!!
coś jak nasadka w kształcie gwiazdku - jak to sie nazywa i czy da sie to kupić??? HELP

zapewne chodzi ci o klucz dynamometryczny kiedys widzialem po 20zl w Auchman wskazówkowy (takie sa najlepsze ) ale zapewne tez niebyl az taki super pewnie jakies made in taiwan ale jak na własny uzytek powinien wystarczyc i potrzebny jest do dokrecenia korbowodów a nie do odkrecanie
powodzonka ja tez kiedys sobie wymienialem pierscionki dokreclam normalnie zwyklym kluczem w miere mocno ale zakladalem stare panewki bo byly ok wiec nietrzeba bardzo do nich klucza bo sa juz troszkie wyrobione wiec tu klucz niegra takiej roli i zgłową to trzeba robic po dokreceniu kazdego korbowodu sprawdzalem czy wał sie lekko obraca he he

chyba chodzi Ci o torxa, w dobrych sklepach z narzędziami dostaniesz je bez problemu ......ja kiedyś musiałem kupić taki by odkręcić głowicę w pewnym fordzie, nasadka z możliwością pracy udarowej kosztowała 30pln

nie - torx to powiedzmy odpowiednik klucza ampulowego tylko w kształcie gwiasdki (tak umownie mozna go opisać )
a śruby które chcę odkręcić wyglądaja właśnie jak klucz torx - więc zeby je odkrecic potrzeba by nasadowego w kształcie torxa (takie wycięcie) - ale namieszałem,,, sam nie wiemm o co mi chodziło...
Ale właśnie mnie olsniło - zże chyba da się to odkręcić zwykłym kluczem !!!!!

Hetman, zapewne chodzi Ci o taka "srube" jak ta w drzwiach przednich - do blokowania zawiasow. Tyle ze ta w drzwiach jest o wiele mniejsza. Faktycznie ciezko z takim kluczem.

Torx zewnętrzny

Miro - piękny komplecik...ale juz wiem ze te srubki odkręca się zwykłym kluczem oczkowym - jasne tymi twoimi byłoby pewniej...ale srubu w idealnym stanie...łatwo poszły...dzieki za odpowiedzi