| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2006-04-24 17:22:18 ... takie zworki sa zwykle wtedy kiedy nie ma czujnika stukowego i nie ma płynnej regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu tak by był on własnie zawsze gdzieś na granicy .... a poniewaz jak sądze masz czujnik spalania stukowego to raczej żadnych zworek nie będzie.
I tyle
Do wyjścia poza fabryczne ustawienia tak daleko by komp sobie tego nei był w stanie ograniczyć (tak zgaduje) służą regulowane kółka na wałkach tam własnie możesz sobie zestroć zapłon pod paliwo idelanie jak to koledzy robili kiedyś pod 98 z arala ![]() |
PGR HF MEMBER Lantra warszawa | 2006-04-25 09:09:45 Witam,
Auto jest europejskie, tzn. lantra 1997 a w błąd tłumaczenia bym nie wierzył. Bo jest wyrażnie napisane o beznzynie miminum 91 oktanów. Tak czy inaczej pewnie taki czujnik mam (choć nie wiem gdzie on jest) bo samochód jest na rynek europejski (instrukcja po polsku i róznicami nma rynek czeski - bogatsze wyposażenie) pzdr pgr |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2006-04-25 15:37:27 to ja jeszcze swoje trzy grosze dorzucę;
otóż w Lantrze J1 w pobliżu ECU jest gniazdko i odłączona wtyczka, od czego ?? tego nie wiem, ale np. w Carinie II wyposażonej w silnik 4A-FE (ten sam motor 1.6 który był montowany w Carinie E) była wtyczka w okolicach ECU służąca do 'informowania' ECU o tym na jakim paliwie się jeździ. Wydaje się, że jest wysoce prawdopodobne stosowanie przez skośnookich takiego rozwiązania w pierwszej połowie lat 90-tych, dla określenia typu paliwa którym zalewamy. BTW w mojej Lantrze J1 1.6 nie kojarzę czujnika spalania stukowego. |
HIN HF MEMBER Stara Toyota Warka | 2006-04-26 20:40:17 PGR: Jedno pytanie: to jest OBD I czy II??
Co do wtyczek to są one najczęściej od elementów wyposażenia których nie ma- np u mnie w Ponym jest sporo "wiszących" wtyczek np od klimatyzacji której nie mam.... [ wiadomość edytowana przez: HIN dnia 2006-04-26 20:43:36 ] |
PGR HF MEMBER Lantra warszawa | 2006-04-27 09:26:01 Witam,
Co to jest OBD I czy OBD II? W ogóle to nie wiem gdzie się mieści komputer w Lantrze II. pzdr pgr |
HIN HF MEMBER Stara Toyota Warka | 2006-04-28 23:23:08 On Board Diagnostics I i II. II to bardzo mocno rozwinięta wersja I z kontrolą katalozatorów, EGR, PCV i w ogóle prawie wszystkiego. OBD II zawsze mają knock sensor, I niekoniecznie. Przypuszczam że masz I ale nie wiem jak z knock sensorem. |