Pomierzyłem wartości dla czujnika temperatury !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Wkońcu po ostatniej sesji fotograficznej namierzyłem czujnik temperatury komputera pokładowego , jednak okazało się że był padnięty (ułamana końcówka).
Więc zamówiłem ten czujniczek, lecz (tego nie zrozumiem) do Omesi A kosztował coś koło 100PLN a do Omesi B 35PLN, oczywiście mówimy o oryginalnych częściach. Więc po zapewnieniach Pana ze sklepu że ten od B się nada zaryzykowałem.
Pan miał rację, elektrycznie pasuje bez problemu, natomiast wtyczkę musiałem przerobić obcinając ze starego.
Ale zmieżając do sedna sprawy, sprawdziłem że działa i odrazu postanowiłem go przemierzyć. Element ten okazał się termorezystorem.
Mając dostępne tylko warunki domowe oto wyniki testu

temp ---- R
-18 ---- 55 kohm
3 ----12,1 kohm
22 ----5,3 kohm
35 ----3,9 kohm

Oczywiście pomiary obarczone mogą być sporym błędem szczególnie odczytu temperatury.

"Jesli wszystko jest pod kontrolą to znaczy, że jedziesz zbyt wolno."
CentomaniaRallyTeam

[ wiadomość edytowana przez: Seba_13 dnia 2003-04-28 00:27:37 ]

Seba widzę że zatrudniłeś też lodówkę do badań!!! Ale dobrze że to zrobiłeś te po,iary pomimo, że napewno posiadają pewien błąd dają pewne przybliżenie.

No to rewelacja
Gieroy bardzo pomógł mi przy lokalizacji przewodów i podłączeń czujnika - jeszcze raz wielkie dzięki. Zlokalizowałem wszystko (czujnik mój po prostu był odcięty - wtyczka była!!!), uruchomiłem i działa - wszsytko było tak jak pisałeś Gieroy - cool

Już nie śmiałem pytać go czy jest w stanie zmierzyć rezystancję czujnika przy jakiejś temp. no i Seba mnie telepatycznie odebrał... (pewnie w tym momencie jak leżałem pod autem i namiętnie szukałem czujnika i... wleciało mi do oczu spod zderzaka 20 kilo piachu, a z ust mych bardzo głośno wydobyła się seria słów, która sparaliżowała kilka osób przebywających w pobliżu, hehe)
Założyłem czujnik. który miałem w swoich zbiorach. Oczywiście nie działa prawidłowo, tzn. nie pokazyje dobrze temp. i dzisiaj rano było -2 stopnie wg. niego, ale nie o to chodzi. Chodzi tutaj o rezystancję czujnika przy danych temperaturach i czy temperatura rośnie liniowo. Lukając na wyniki Seby, to nie rośnie liniowo, ale może da się to wykombinować jakoś by było git. W tygodniu kupię ze dwa czujniki, np. KTY10 i KTY84 zmierzę je - być może uda się trafić w sedno, a jesli nie to pokombinuję z podłączeniem pod czujnik równolegle rezystora, bazując się np. na dwóch wskazaniach -18 (zamrażarka) i +22 (szklanka z wodą, pomieszczenie) i dobiorę rezystor tak, by coś z tego wyszło. Jak się nie uda to trudno, bo być może sam układ elektroniczny termometra w komputerze może być po prostu zaprogramowany pod własnie TEN a nie inny czujnik temp. i mogą być kłopoty z dobraniem dobrego. Ale daję głowę, że jest to zwykły czujnik dostępny w sklepach z częściami, ale jaki? Jest takich elementów kilkadziesiąt, a popularnych kilkanaście... no cóż, może się uda

No nie da się ukryć Heva aby zbadać czy rośnie liniowo czy też nie to musiałbyś faktycznie mieć dokładny pomiar temperatury no i stałe źródło tej temperatury, którego wartość oscylowała wokół zadanej z niewiększą odchyłką niż -+10%. To by gwarantowało właściwy wynik i określało w miarę dokładnie charakterystykę. Aczkolwiek w idealną liniowość tych elementów nie wierzę. Można by jeszcze w katalogach z częściami popatrzeć one często mają wykresy z charakterystyką pracy.
Powodzenia życzę. Postaram się pomierzyć swój. To da Ci przypliżone parametry. Z tym że nie będę zadawał temperatury tylko odczytu dokonam z kompa i dla danej temp zmierzę rezystancję. Z 5 pomiarów dla różnych temp da zgrubną charakterystykę.

Dzwoniłem własnie do sklepu Opla w Bydgoszczy i czujnik temp. do Omesi A i Seniora B kosztuje 25 złotych, więc nie ma dramatu. Zamiast kombinować z czujnikami, możnaby zakupić dwa, podłączyć pod przełącznik i mamy temp. na kompie out i in
A co do czujnika, to teraz będe miał oryginał (kupię dzisiaj) i poszaleję z pomiarami. Jak coś z tego wyjdzie, będzie można zaoszczędzić na przyszłość trochę kaski.

Heva ten od Omy B pasuje mierzyłem na swoim bardzo zbliżone rezystancje mi wychodzą także należy przyjąć że te od Omy B są elektrycznie zgodne z tymi z Omy A

Cytat:
2003-04-28 05:08:15, gieroy pisze:
Seba widzę że zatrudniłeś też lodówkę do badań!!!

Yasne lodówka i zamrażarka były w użyciu tylko rodzinka głupio się na mnie patrzyła jak siedziałem przy lodówce i wlepiałem ślepia w miernik który zwisał na kablach

Znalazłem jakiś termistor NTC (chyba) który ma 4,7k przy 25stC, ale dalszej charakterystyki nie mogę znaleźć ale nie poprzestane i zaraz kontynuję poszukiwania, może jak znajdę chwilkę czasu oblecę parę sklepów elektronicznych i popytam się

Nie pękaj Seba moja familia tez dziwnie na mnie patrzy jak coś wydziwiam w swojej Bestii A szczególnie córa bo śłubna to już nie zwraca uwagi

Moja żona została przeze mnie na maksa wtajemniczona co do motoryzacji (oczywiście jako bierny podglądacz) i spoko rozmawia z moimi znajomymi o uszczelkach pod głowicą, wałkach rozrządu itd... jaja jak balony. Ale czasami ma dość mojego hobby, bo jak twierdzi... jestem bardzo monotematyczny, ale co ja za to mogę, ze uwielbiam auta? hehehe.