MotoNews.pl

Brak podswietlenia licznika elektronicznego-co jest

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam pytanko co moze byc wina tego ze nie podswietla mi sie licznik ilosci przejechanych kilometrow widac cyferki ale po przekreceniu stacyjki nie podswietla sie porosze o pomoc i z gory dziekuje .
Pozdrawiam

Czesc

Sprawa jest banalna i na 99% poprostu przepalila Ci sie zarowka.
Nie pozostaje Ci nic innego jak odkrecic liczniki i wymienic zarowke (a moze nawet zarowki).
Nie wiem jaki masz samochod, ale jesli 406 to sluze pomoca. By wymontowac licznik potrzeba raptem 10 min. pracy. Jest to bardzo proste.
Polecam tez zakup wszystkich zarowek i wymiane ich. Zarowki niestety sie wypalaja i jak zmienisz tylko kilka to sie okaze, ze czesc swieci jasniej a czesc ciemniej. Jak jestes esteta to bedzie Ci to przeszkadzalo. Czyli bedziesz musial rozbierac wszystko jeszcze raz.

Wiec reasumujac:
1. wyjac licznik
2. zmienic zarowki
3. zalozyc licznik
4. cieszc sie, ze wszystko znow dziala jak powinno.

Gdyby jednak zarowka okazala sie dobra (ale watpie) to przyczyne trzeba szukac gdzies indziej...
Jesli chodzi o elektryke... polecam sie. Podpowiem, poradze

No wielkie dzieki mam 306 i wiem jak sie dobrac do licznika i nawet go wymontowalem ostatinio bo wymienialem nagrzewnice i wymienialem niektore zarowkiale faktycznie musze wymienic jeszcze raz . Ale wiesz zastanawialem sie bo nie pamietam czy podswietlenia tego liczniczka jest na zaroweczke? Bo tam sie pdswietlaly tylko cyferki i myslalem ze to jest jakis caly uklad

Wyswietlacz jest cyfrowy, ale podswietlany jest od spodu zwykla zaroweczka.
Kwestia tylko jaka?
Czy to bedzie W5W, czy ta mala do podswietlania licznikow. Stawiam jesnak na ta druga mozliwosc. Wydaje mi sie, ze W5W emitowalaby zbyt duzo ciepla.

dzieki za szybka odpowiedz sprawdze moze jeszcze dzis a napewno jutro.Oby to bylo to
pozdrawiam

Jesli to nie zarowka to trzeba bedzie szukac tzw. splice'a, czyli wspolnej masy dla licznikow.
Czasem ludzie to zaniedbuja i potem dziwia sie, ze maja usterki z ciagle przepalajacymi sie zarowkami (mijania, stopu, itp.), dziwia sie, ze jak wcisna stop to swiatla z tylu migaja jak choinka z kierunkowskazem.
A to wina wlasnie splice'ow, ktorych w aucie jest kilkanascie.
Do 406 mam mape splice'ow do 306 niestety nie

do bartstep
Melduje ,że była to żarówka i juz powymienialem je i wszystko gra dzieki za pomoc
pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: goner dnia 2006-04-26 13:16:16 ]

Zazwyczaj usterki sa banalne i proste do usuniecia.
Dobrze, ze to zarowka

Jesli chodzi o elektryke w samochodach to polecam sie na przyszlosc