MotoNews.pl
5 Odstęp świec (162148/0) - PT

Odstęp świec

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Pytanie bardzo lamerskie ale....
Mam gaz samochód lantra silnik 2,0. Gaz II generacja. Miałem świece Denso z odstępem elektrod 0,6 .Samochód palił 12 litrów gazu w mieście (dynamika taka sobie) . Zmieniłem świece bo przejechałem ponad 15 tys. Kupiłem znowu Denso ale odstęp elektrod zmniejszyłem tylko do 0,9 (wg producenta winno być 1,1). Dynamika jest lepsza ale pali w mieście 14 litrów!!!
Czy odstęp świec ma jakieś znaczenie czy też konieczna regulacja. Ostatnia była ok. 5tys km temu , przewody i filtry wymienione silnik chodzi ok.
pozdrawiam,
pgr

Nie kombinuj. Kup świece z katalogu przeznaczone do Twojego silnika i ewentualnie jedź na regulację.

Cytat:
2006-10-12 19:19:23, PGR pisze:
[...] Kupiłem znowu Denso ale odstęp elektrod zmniejszyłem tylko do 0,9 (wg producenta winno być 1,1). [...]

A po co zmniejszałeś ? Zrób tyle ile fabryka przewidziała jak pisze dRA_Killer.
Pozdro.

Ten silnik ładnie pracuje na gazie, świece zapodaj takie jak zaleca producent i jedź na pożądną regulacje a zapomnisz, że masz gaz

Witam,

Orfeusz masz może taki samochód (zwłaszcza chodzi mi o ten silnik -G4 GC). Ile powinien palić. Co do pożądnej regulacji - mam warsztat, który go bardzo dobrze wyregulował, może przyczyną jest zimno i włączone światła.
pzdr
pgr

Ja miałem silnik bodajże G4F w coupecie 2,0. Palił mi około 9-9,5 litra LPG przy normalnej jeździe na instalce bingo (II gen). Na początku strzelał ale po wymianie kabli miałem spokój do końca użytkowania