MotoNews.pl

Synchronizacja Anteny i Radia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
zastanawiam sie czy jest mozliwe, aby po wlaczeniu odtwarzacza kasetowego nie wysuwala sie antena. Standardowo wysuwa sie czy wlaczam radio czy magnetofon. Przy mrozach lepiej gdyby antena byla schowana i "nie mocowala sie z zamarznietym lodem". Czy mozna, a jesli tak to w jaki sposob wylaczyc wysuwanie sie anteny podczas wlaczania odtwarzacza.
PS U mnie po 1 przycisnieciu przycisku "source" uruchamia sie magnet, a po 2 radio (Radio uruchamie sie tylko od razu gdy nie ma kasety w magnetofonie). W instrukcji od radia nie ma zadnych wytycznych rozwiazujacych ten akurat problem...

bo to jest kewstia zasilania a nie zrodla odbioru...moze sa takie radia ktore w ten sposob steruja antena ...ja takiego nie widzialem

Czyli rozumiem, ze tez gdy wlaczasz odtwarzacz antena od razu idzie w gore... Cos sprobuje wykombinowac..

Ta funkcja jest sterowane przez tzw.AF - alternative freqences (czyli inaczej autostrojenie). Jeżeli odłaczysz w mieście AF to antena nie powina się wysuwać przy kasecie. Tak jest w moim SONY - które chcę sprzedać...
oferta sprzedaży SONY

Tez mam taka funkcje, ale co ma wspolnego wyszukiwanie alternatywnych stacji podczas sluchania muzyki z kasety...Bede sie musial jeszcze tym pobawic...dzieki

AF powoduje iz tuner radiowy śledzi stacje non stop, nawet wtedy gdy słuchasz kaset lub CD. Jeżeli ją odłaczysz to po właczeniu kasety antena się chowa... tak jest u mnie.

Dzieki zabieram sie za studiowanie instrukcji, wylacze sobie ta opcje, bo raczej nie potrzebuje wyszukiwarki alternatywnych stacji radiowych jezdzac po jednym miescie...
Robert

a umnie tak nie jest czy Af jestwlaczone czy nie antena jest wysunieta

A tak na marginesie: gdzie mozna kupic sama koncowke, moja padla mi w zeszlym roku a zakup wraz z silnikiem jest dos kosztowny

cza miec radio co posteruje dobrze antenką. Mi nie radio nie chowało anteny tylko ja otwierało ale wydałem 30 zł w serwisie na radio i juz je ok ( mam jakies sony za 100zł)

witam!
naprawiam radia od dłuższego czasu (technik elektronik, student elektroniki - wiecie jak to jest ) i z mojego doświadczenia w większosci radi sygnał otwierania anteny wyprowadzony jest bezpośrednio ze sterowania "powerem" - antena wysówa się zawze po włączeniu. Inne są tylko niektóre modele sonego (anteną steruje tuner - jeśli nie jest potrzebny to antena się chowa) i niektóre modele radji Mercedes/Becker (możliwe, że jakieś inne też - ale nie sprawdzam tego we wszystkich radiach ). Pozatym często to samo wyjście służy do sterowania wzmacniaczem. Jeśli by się uprzeć możnaby takie coś zrobić w każdym radiu - ale nie jest to łatwe (wymaga znalezienia odpowiedniego sygnału tape/tuner i zrobienia układu wyjściowego, bo przekaźnik sterowania anteny bierze dość dużo prądu) i niepolecam tego robić - prościej użyć troche wazeliny i nasmarować antene

W moim dosyć wiekowym Blaupunkcie jest osobne złącze do sterowania anteną, tak jest napisane w instrukcji. Jak to działa - nie wiem, ale antena sterczy przez caly czas, a przydaloby sie miec mozliwosc sterowania anteną niezaleznie od radia, bo juz kilka razy o malo co nie stracilem anteny na myjni- wjezdzam na myjnie i co tu tak cicho, cos nie gra i odruchowe wlaczenie radia, antena w gore, szczotki w ruch... anteny niet

RS

Do Ziaja - może orientujesz się czy można za pomocą jakiegoś urządzenia (np. translator AF) sterować zmieniarką innego producenta niż jest radioodtwarzacz. Może ktoś inny coś wie na ten temat to bardzo proszę i informację.
Krzysztof

Na marginesie dyskusji o radiach i antenkach Przemek W. zapytał o możliwość zakupu samej końcówki, rozumiem że chodzi o teleskop anteny. Popytaj Przemku w sklepie firmowym Daewoo (powinien być w Olsztynie). Ja w zeszłym miesiącu kupiłem taki teleskop u nas w Krakowie na Al. Pokoju w sklepie przy salonie Daewoo. Cena w tym sklepie - 60 zł. Samemu nawet łatwo się wymienia. Komuś oczywiście przeszkadzało że na mrozie nie schowała mi się antena do końca i wystawało ok. 10 cm. Trzeba było złamać.
Pozdrawiam

Pytalem juz w serwsie DU ale w olsztynie maja tylko w zestawie z silnikiem a cena jesli sie nie myle przekraczala 200. Duzo poruszam sie po Polsce wiec zaczne pytac w innych miastach.

pozdrawiam

Po pierwsze - No ze zmieniarkami to jest tak, że nigdy niewiadomo co i jak :). np w starym standardzie sonego (duża wtyczka) chodziły również zmieniarki denona i niektóre blaupunkty - jak sie dobrze trafiło to działało. Na unilinku (nowe sonki i inne firmy - taka mała wtyczka) wszystko miało działać ze wszystkim ale też nie zawsze działa (np zmieniarki 12 nie ze wszystkimi radiami chodzą albo zmieniają tylko 6/8/10 płyt itp itd). Z tego co wiem to niektóre zmieniarki po zastosowaniu odpowiedniej przelotki chodą bez problemu (chyba pioneer - clarionem, alpine z philipsem) ale jest to chyba "nieoficjalna" kompatybilność wynikająca z "wspólnego źródła" tajwańskich produktów. W każdym razie jest w tym temacie totalne zamieszanie i najlepiej rozeznać konkretną kombinacje w sieci (czy komuś się udało razem to odpalić).
Po drugie antena - Antena montowana w daewoo nie jest produktem daewoo - to jest jakiś tajwański/koreański produkt - takie same anteny (dokładnie identyczne, z identycznymi wkładami) są montowane w ki(j)ach. pozatym same wkłady powinny pasować z typowych, tajwańskich anten sprzedawanych w supermarketach (można zapytać w mediamarkt itp) - najlepiej wyjąć oryginał i zabrać dla porównania. Samo wyjęcie/włożenie jest dość proste i nie wymaga mechanika (Po dokładny opis jak wyjąć/założyć zapraszam na priv)

Witam, wczoraj sprawiłem sobie łanego, nowego pionierka i zastpiłem nim strego, wysłużonego grata i w zwizku z tym pojwił się problem antena się teraz wogóle nie wysuwa, a wcześniej wszystko było OK

Ja u siebie zrobiłem tak: kabel wychodzący do anteny przeciąłem, dorobilem końcówki oraz przedłużyłem i dodałem mały włącznik,który zamocowałem między popielniczką a dźwignią biegów, dalej kabelek idzie do drugiej końcówki. Teraz jak chcę słuchać CD to nie włączam przycisku a jak radia słucham ( lub chcę poszpanować) to naciskam przycisk i antenka wysuwa mi się. Na razie jestem z tego zadowolony.

Cytat:
2006-05-16 11:39:17, Kryszyn pisze:
Witam, wczoraj sprawiłem sobie łanego, nowego pionierka i zastpiłem nim strego, wysłużonego grata i w zwizku z tym pojwił się problem antena się teraz wogóle nie wysuwa, a wcześniej wszystko było OK

w naszej kostce fabrycznej masz oddzielny przewod do sterowania antena..nie wiem czy masz ISO w tym nowym radiu i po prostu przejsciowke espero ISO..ale byc moze w przejsciowce nie ma tego przewodu..mam gdzies schemat naszej wtyczki jakby to bylo konieczne daj znac

zasilanie anteny standardowo ma kolor niebieski, nigdy nie wykorzystywalem go do anteny a zawsze jako sygnal do wzmacniacza i powiem ze czy gralo cd czy radio wzmacniacz dzialal (bo tak mialo byc) i to w roznych modelach radii (zawsze firmowe). A ztym AF to nie sprawdzalem.